Οι Εγγλέζοι ζητούν σχεδόν 1,5 εκατ λίρες από τους Κύπριους διπλωμάτες: Στη διπλωματική ατέλεια απάντησαν πηγές στη Λευκωσία, για την απαίτηση του Οργανισμού Συγκοινωνιών

FILE PHOTO: epa11085151 The Elizabeth Tower, which contains the bell commonly known as Big Ben. EPA, TOLGA AKMEN




Στη διπλωματική ατέλεια αναφέρθηκαν πηγές στο ΚΥΠΕ, σχετικά με την απαίτηση του οργανισμού συγκοινωνιών του Λονδίνου (TfL) για καταβολή του τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης από Πρεσβείες ξένων χωρών, περιλαμβανομένης και της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για θέμα που χρονίζει, με τη βρετανική πλευρά να εμμένει στη θέση της, και την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, να αρνούνται την καταβολή του ποσού με παραπομπή στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, η οποία προνοεί ατέλεια όσον αφορά την επιβολή φόρων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανανεωμένη λίστα με πρεσβείες ξένων κρατών που δημοσίευσε το TfL, η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να χρωστά 1.435.080 λίρες, από το 2003 που ξεκίνησε να επιβάλλεται το τέλος αυτό ως και το τέλος Δεκεμβρίου 2023.

  • Για εκκρεμείς οφειλές εγκαλεί την κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία το TfL

Μια ανανεωμένη λίστα με πρεσβείες ξένων κρατών στο Λονδίνο που εγκαλούνται για άρνηση καταβολής «οφειλών» του τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης (Congestion Charge) δημοσίευσε το TfL, δηλαδή ο οργανισμός συγκοινωνιών της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το Congestion Charge επιβάλλεται από το 2003 στα οχήματα, που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης.

Στην κορυφή των «παραβατών» σύμφωνα με το TfL είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ, με «εκκρεμείς οφειλές» που ανέρχονται σε 14,6 εκ. λίρες. Ακολουθεί η πρεσβεία της Ιαπωνίας με 10.073.988 λίρες.

Στην 26η θέση της λίστας βρίσκεται η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που φέρεται να χρωστά 1.435.080 λίρες (από το 2003 ως και τις 31/12/23).

Οι διπλωμάτες πολλών χωρών ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να εξαιρούνται διότι θεωρούν τη χρέωση ως φόρο, από τον οποίο προστατεύονται με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης.

Το TfL, ωστόσο, δηλώνει πως και για το ίδιο και για τη βρετανική Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πως το Congestion Charge δεν συνιστά φόρο αλλά χρέωση για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών και επομένως οι διπλωμάτες δεν μπορούν να απαλλάσσονται.

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφοριακής συμφόρησης και τα σχετικά ειδοποιητήρια επιβολής προστίμου και πιέζουμε για την εκδίκαση του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε σε δήλωση το TfL.

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ
Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Κατηγορηματικός ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που ευχαρίστησε την Αυστρία για τη σημαντική βοήθεια της: Η Ε.Ε. έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: