Η εφημερίδα Wall Street Journal ασχολείται με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Γράφει για την ιστορία και τις δηλώσεις του Έλληνα εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας Βαγγέλη Μαρινάκη, σηκώνουν το κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης, μετά τη νίκη της ομάδας στον αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακός – Φιορεντίνα για τον τελικό του UEFA Europa Conference League, στο στάδιο ΑΕΚ Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση το πρώτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο στον τελικό του Europa Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα με τελικό σκορ 1-0. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο του Costas Paris το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και σε δηλώσεις του Έλληνα εφοπλιστή  Ευάγγελου Μαρινάκη, που μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Nottingham Forest.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης διαθέτει  μια αρμάδα άνω των 100 πλοίων και έναν αριθμό ποδοσφαιρικών συλλόγων, με επικεφαλής τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάκτησης του πρώτου του ευρωπαϊκού τροπαίου.

Το 2010, όταν ο Έλληνας εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης αγόρασε μια ποδοσφαιρική ομάδα, τον Ολυμπιακό, ήταν απόλυτα λογικό. Υποστήριζε αυτόν τον σύλλογο από τότε που ήταν παιδί. Και ο πατέρας του, ο οποίος ίδρυσε πρώτος τη ναυτιλιακή αυτοκρατορία του, ήταν μεταξύ των αρχικών επενδυτών της ομάδας, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό το 1979.

Αυτό που είχε πολύ λιγότερο νόημα ήταν όταν ο Μαρινάκης προχώρησε στην επένδυσή του, αγοράζοντας μια άτυχη ομάδα στο East Midlands της Βρετανίας, τη Nottingham Forest. Το μόνο κοινό που είχε με τον Ολυμπιακό ήταν οι κόκκινες φανέλες της ομάδας.

Στις αρχές του 2024, ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν να προχωρήσει στο Europa Conference League και η Forest αντιμετώπιζε τον υποβιβασμό από την αγγλική Premier League. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στη θέση του Μαρινάκη θα περίμεναν μέχρι την επόμενη σεζόν για ένα νέο ξεκίνημα -ή θα έφευγαν.

Αντ’ αυτού, ο Μαρινάκης προχώρησε ολοταχώς. Χρηματοδότησε μια σειρά από ακριβές μεταγραφές και προσέλαβε νέους προπονητές και για τις δύο ομάδες. Τώρα, ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τελικό του Conference League την Τετάρτη με την ευκαιρία να σηκώσει το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, ενώ η Nottingham Forest απέφυγε τον υποβιβασμό και έκλεισε άλλη μια επικερδή σεζόν στην Premier League.

«Μισώ να χάνω και όταν συμβαίνει αυτό κάνω ό,τι μπορώ για να το αλλάξω», δήλωσε ο Μαρινάκης, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της ναυτιλίας, του ποδοσφαίρου και της ιδιοκτησίας της Alter Ego Media, του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου στην Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνει δύο εφημερίδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, περιοδικά και το MEGA, το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό κανάλι της χώρας.

Ωστόσο, η προσέγγισή του σε κάθε μία από τις επιχειρήσεις του είναι η ίδια. Τα ΜΜΕ που διαθέτει, τα οποία συχνά ασκούν κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη απήχηση που η Alter Ego Media έγινε κερδοφόρα φέτος και σχεδιάζει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι ποδοσφαιρικές του ομάδες έχουν επίσης έρθει σε αντιπαράθεση με τις Αρχές. Στη Forest αφαιρέθηκαν τέσσερις βαθμοί τον περασμένο Μάρτιο για παραβίαση των κανόνων δαπανών της Premier League. Ο σύλλογος έχει επίσης κατηγορήσει τους διαιτητές ότι είναι προκατειλημμένοι εναντίον του μετά την ήττα 1-0 από τη Λίβερπουλ και αφού του αρνήθηκαν ένα πέναλτι στην ήττα 2-0 από την Everton.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Premier League υπήρξε σκληρή απέναντι στη Forest», δήλωσε ο Μαρινάκης, ο οποίος δαπάνησε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση του συλλόγου, ο οποίος βρισκόταν στα πρόθυρα του υποβιβασμού στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, όταν την ανέλαβε τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο, ο Μαρινάκης δεν έχει αποθαρρυνθεί από το ενδιαφέρον του για το αγαπημένο του άθλημα. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει την εξαγορά της Rio Ave, μιας μεσαίας ομάδας που τερμάτισε στην 11η θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Η ιστορία του δείχνει ότι ο Μαρινάκης δεν θα αρκεστεί για πολύ στην 11η θέση. «Είμαι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ελλάδα και δεν θα επένδυα στην Αγγλία για μια μικρότερη ομάδα που θέλει απλώς να αποφύγει τον υποβιβασμό», δήλωσε ο Μαρινάκης.

«Ζούμε σε μια εποχή που τα έσοδα υπαγορεύουν την επιτυχία», δήλωσε ο Μαρινάκης. «Πρέπει να στοχεύσουμε σε μεγαλύτερους στόχους, όπως άλλες περιφερειακές πόλεις, το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ».

Υπό αυτή την έννοια, ο Μαρινάκης διαγράφει μια παρόμοια πορεία με αυτή που εφάρμοσε στον Ολυμπιακό. Αγόρασε τον σύλλογο -τον πιο επιτυχημένο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου- το 2010 εν μέσω της ελληνικής κρίσης χρέους και προχώρησε σε επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων για την κάλυψη των χρεών και τη βελτίωση των προπονητικών εγκαταστάσεων της ομάδας.

Η επιτυχία ακολούθησε, καθώς ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής στις 10 από τις 12 σεζόν που ακολούθησαν την εξαγορά από τον Μαρινάκη.

Η ιδιοκτησία του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζει ο Μαρινάκης, μπορεί να είναι μια εξαντλητική και μερικές φορές εξοργιστική επιχείρηση. Από την άλλη, είναι πιο διασκεδαστική από τη ναυτιλία». Απολαμβάνω το ανηφορικό ταξίδι και δεν έχω χρόνο να βαρεθώ», είπε.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Costas Paris – The Greek Shipping Magnate Who’s Building a Fleet of Soccer Teams

«Δεν είμαι ο Γιάννης του ΠΑΟΚ, είμαι ο Γιάννης όλων των ομάδων»: Συγκίνησε ξανά και δίδαξε αθλητικό ήθος ο μικρός Γιάννης* Εκανε τον γύρο του θριάμβου, πήρε τα γάντια του Τζολάκη και τη φανέλα του Ελ Κααμπί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: