Η δημοκρατική Βουλγαρία υποδέχθηκε τα οστά του βασιλιά Φερδινάνδου Α΄ από την Γερμανία: 76 χρόνια μετά τον θάνατό του

epa11377651 Guardsmen carry the coffin of King Ferdinand I during the funeral ceremony to receive his mortal remains at the Vrana Palace in Sofia, Bulgaria, 29 May 2024. EPA/VASSIL DONEV




Τα οστά του Βούλγαρου βασιλιά Φερδινάνδου Α’ (βασίλευσε την περίοδο 1887-1918) μεταφέρθηκαν από το Κόμπουργκ της Γερμανίας στη Σόφια με στρατιωτικό αεροσκάφος, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από τους εθνοφρουρούς και τοποθετήθηκε με επισημότητα σε νεκροφόρα που αναχώρησε από το αεροδρόμιο και έφθασε στο βασιλικό ανάκτορο Βράνα στα περίχωρα της Σόφιας.

Το υπουργείο Άμυνας οργάνωσε και πραγματοποίησε τη μεταφορά και το υπουργείο Εξωτερικών συντόνισε τις δραστηριότητες αυτές. Οι απαραίτητοι πόροι διατέθηκαν λόγω της αναδιάρθρωσης των δαπανών στο πλαίσιο του κεντρικού προϋπολογισμού του κράτους για το 2024, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε, μετά και την επιστολή της επιτροπής πρωτοβουλίας για την επιστροφή των οστών του βασιλιά Φερδινάνδου Α’, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Πέτερ Στογιάνοβιτς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιβάιλο Σαλάφοφ.

  • Πριν αναληφθεί δράση, η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη τόσο της Εθνοσυνέλευσης όσο και του προέδρου. Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από καμιά πλευρά και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ανέλαβαν τη μεταφορά των οστών, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου.

Η επιμνημόσυνη τελετή είχε προγραμματιστεί στις 15.30 στο Ανάκτορο Βράνα και ήταν ανοιχτή για το κοινό.

Μετά την παραίτησή του και την άνοδο στον θρόνο του γιου του Βόρις Γ’ τον Οκτώβριο του 1918, ο Φερδινάνδος έζησε εξόριστος στη Γερμανία και πέθανε στην πόλη Κόμπουργκ της Βαυαρίας στις 10 Σεπτεμβρίου 1948, σε ηλικία 87 ετών.

Τοποθετήθηκε σε προσωρινή σαρκοφάγο μπροστά από τον τάφο των γονιών του στην κρύπτη του Ναού του Αγίου Αυγουστίνου του Κόμπουργκ.

Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στη Βουλγαρία.

Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εκκλησιαστικής λειτουργίας οι κάτοικοι του Κόμπουργκ τίμησαν τη μνήμη του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ πριν τη μεταφορά των οστών του στη Σόφια.

Με πληροφορίες από ΒΤΑ μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σόφια, Bulgaria

30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ η χώρα του Μαντέλα σε κρίσιμες εκλογές: Το κόμμα του χάνει έδαφος και δύο αντίπαλοι επαναφέρουν το φυλετικό και το διχασμό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: