Η διαφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για το Κυπριακό, η δολοφονία του εθνοφρουρού και η αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στο επίκεντρο του κυπριακού Τύπου σήμερα

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για το Κυπριακό, η οποία ολοκληρώνεται και η συνεπακόλουθη ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως και η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και οι διαφωνίες τους για το Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης.

Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης πρωτοσέλιδα στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου και στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ, στις πληρωμές στους «κουρεμένους» καταθέτες και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποστολή τέλος», αναφέρεται σε κύκνειο άσμα της αποστολής Ολγκίν, η οποία θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ανέφερε ότι θα πιέζει μέχρι την τελευταία μέρα για διάλογο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συμφώνησαν ότι διαφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι η μητέρα του Θανάση Νικολάου ζητά τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Πιέζει και τους δύο ηγέτες πριν εγκαταλείψει την αποστολή της» και γράφει ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν βρίσκει ανταπόκριση και πάει Νέα Υόρκη για οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συντηρούν τη θετική ατζέντα Ερντογάν – Μητσοτάκης, οι οποίοι είχαν χθες συνάντηση στην Αγκυρα. Αλλού αναφέρει ότι δόθηκε παράταση μέχρι 25 Μαΐου στην υποβολή αιτήσεων και εντός του 2024 θα γίνουν οι πληρωμές στους «κουρεμένους» καταθέτες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έστησαν τείχος αδιαλλαξίας», γράφει ότι αρνητικά μηνύματα από Άγκυρα και κατεχόμενα έστειλαν Ερντογάν και Τατάρ. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση σχετικά με τη Μονή Αββακούμ και γράφει ότι αναμένονται ακόμα εξηγήσεις για τα ποσά που βρέθηκαν στη μονή και όσα εισπράχθηκαν από τους πιστούς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έρευνα κοινής γνώμης του Philenews για τη σύγκρουση Γενικής Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή στην οποία 78% λέει «όχι» στη Γενική Εισαγγελία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πρέπει να γίνουν περισσότερα υποδεικνύει στους δύο ηγέτες η Ολγκίν», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η βούληση Ε/κ και Τ/κ φαίνεται να είναι διαφορετική από τη θέληση των δυο ηγετών. Αλλού γράφει ότι ζητούν συνεχώς αλλαγές της τελευταίας στιγμής για Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται ο Νετανιάχου εντός του Ισραήλ, τον οποίο υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες στις εκδηλώσεις «Ημέρα Μνήμης».

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται», γράφει ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν υψηλού επιπέδου επαφές για να διορθώσουν τις παγωμένες σχέσεις. Αλλού αναφέρει ότι η Ολγκίν είπε ότι θα πιέσει μέχρι τέλους για συνομιλίες, ωστόσο η συνάντηση με τον Τατάρ διήρκησε κάποια λεπτά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σερ Στέλιος δωρίζει χιλιάδες για τους πεινασμένους της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Κύπρος, Λευκωσία

Ισχυρές οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Καναδά δηλώνουν οι δύο ΥΠΕΞ: Δέσμευση της Οττάβα ότι θα στηρίξει τη Λευκωσία στην υπόθεση του ανθρωπιστικού διαδρόμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: