Η Χαμάς λέει ότι αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Για τέχνασμα ομιλεί το Ισραήλ, όροι που δεν μπορεί να αποδεχθεί

Internally displaced Palestinians, including women and children, carry their belongings after an evacuation order issued by the Israeli army, in Rafah, southern Gaza Strip, 06 May 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε μια δήλωση της πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Αιγύπτου-Κατάρ : Αξιωματούχος της Χαμάς

Περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος της Χαμάς Ταχέρ αλ-Νόνο, σύμφωνα με το Reuters

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και θεωρείται ότι αποτελούν μέρος της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Χαμάς είπαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από στάδια, κατά τα οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά με αντάλλαγμα την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία θα ανταποκριθεί στο βασικό αίτημα της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο κορυφαίος ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγιε, είχε μεταδώσει τα νέα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, οι Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές στους εκτεταμένους καταυλισμούς σκηνών γύρω από τη Ράφα, ελπίζοντας ότι η συμφωνία σημαίνει ότι μια ισραηλινή επίθεση έχει αποφευχθεί.

Πρώτη αντίδραση του Ισραήλ 

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα, μετά τη δήλωση της Χαμάς ότι συμφώνησε σε μια πρόταση μεσολαβητών από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως η πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μια “πιο ήπια” εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης που περιελάμβανε “ευρεία” πορίσματα τα οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

“Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα με σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει σαν η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία”, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Άλλος Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε.

“Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε”, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά, και πως παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Χαμάς περιοχή.

Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά πόσον η δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός θα επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε:

“Εξετάζουμε κάθε απάντηση και απόκριση με τον πιο σοβαρό τρόπο και εξαντλούμε κάθε πιθανότητα που αφορά διαπραγματεύσεις και επιστροφή των ομήρων”.

“Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, είπε.

Με πληροφορίες από το Associated Press και την Reuters /Guardian
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel

Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί την Ουάσιγκτον να εμποδίσει την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα: Προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: