“Η Αθήνα και η Άγκυρα δείχνουν το δρόμο στη Λευκωσία”, μας λένε οι οπαδοί της “όποιας λύσης”: Ο απαράδεκτος αυτός ισχυρισμός αποτελεί την χειρότερη ύβρη για την Ελλάδα…

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκεάται με αντιπροσωπεία του Chicago Council on Global Affairs, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Ivo Daalder, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC), Endy Zemenides, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ – Λευκωσία

Κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) υποψιάζεται και ακούοντας τις δηλώσεις ιχνηλατεί τις πιέσεις που δέχεται αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) για να κάμει κι άλλες παραχωρήσεις, ώστε να δώσει κίνητρα στους Τουρκοκυπρίους να αποδεχθούν επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι Τούρκοι αρνούνται πεισματικά τη συμμετοχή τους σε συνομιλίες στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και επιμένουν πεισματικά, ότι για να αποδεχθούν επανάληψη των συνομιλιών πρέπει να αποδεχτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά  ισότιμη κυριαρχία κράτους στους Τουρκοκυπρίους, ώστε στις συνομιλίες να συζητείται η συνεργασία δυο κρατών.

Επιπρόσθετα ο κ. Τατάρ θέτει ως προϋπόθεση την αποδοχή έναρξης απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με ξένες χώρες, απευθείας πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο καθώς οι απευθείας επαφές με ξένες χώρες.

  •  Κανονικά θα έπρεπε η απεσταλμένη του ΟΗΕ να του δηλώσει ότι η απαίτηση του για ισότιμη κυριαρχία δύο κρατών είναι εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Τα ίδια θα έπρεπε να τονίσουν η Ε.Ε. και οι πρέσβεις των διαφόρων χωρών που έχουν συνήθως ανάμειξη στις διεργασίες για το Κυπριακό.

Αντί τούτου όλοι άρχισαν τις απαράδεκτες πιέσεις προς τον ΠτΔ. Λένε ότι πρέπει να κάμει χειρονομίες και να δώσει κίνητρα στους Τουρκοκυπρίους για έναρξη των συνομιλιών. Αν ο ΠτΔ αποδεχτεί τις πιέσεις μόνο μια χειρονομία μπορεί να κάμει. Να σφίξει τα χέρια γύρο από το λαιμό της Κ.Δ. για να την θανατώσει και να την καταστήσει εκλιπούσα, όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι.

Δεν γνωρίζω πώς απαντά ο ΠτΔ στις εισηγήσεις αυτές, που αποτελούν παράλογη πίεση. Αλλά διερωτώμαι γιατί απαιτούν από τον ΠτΔ υποχωρήσεις, αφού αυτός ζητά διαπραγματεύσεις  μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Σ.Α.

Γιατί δεν τονίζουν στον κ. Τατάρ πως είναι παράλογο να ζητά ικανοποίηση απαιτήσεων εκτός των ψηφισμάτων του Σ.Α. και μάλιστα χωρίς να αρχίσουν συνομιλίες. Και όταν ζητούν από τον ΠτΔ να κάμει χειρονομίες και να δώσει κίνητρα, μήπως εννοούν να ικανοποιήσει κάποιες από τις παράλογες απαιτήσεις του Τατάρ;

Το χειρότερο όμως και το πιο παράλογο είναι ότι αυτές τις θέσεις έχουν και μια ομάδα ελληνοκυπρίων, που είναι οπαδοί της όποιας λύσης, ακόμα και της διάλυσης της Κ.Δ. και της ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων. Λένε ότι ο ΠτΔ μπορεί να ξεκλιδώσει το αδιέξοδο.

Την Κυριακή μια κυπριακή καθημερινή εφημερίδα είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο, ότι «Η Αθήνα και η ‘Αγκυρα δείχνουν το δρόμο στη Λευκωσία». Φυσικά όλοι ξέρουν ποιος είναι ο δρόμος που δείχνει η Τουρκία. Τον στρώνει καθημερινά ο κ. Τατάρ απαιτώντας ισότιμη κυριαρχία, δηλαδή δυο κράτη που θα καθορίζουν τον τρόπο της συνεργασίας τους.

  •  Δηλαδή ο συντάκτης του κειμένου θέλει να μας πει ότι και η Αθήνα αποδέχεται την ικανοποίηση αυτής της απαίτησης, αφού γράψει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία δείχνουν τον δρόμο στη Λευκωσία». Και αν δείχνουν το ίδιο δρόμο, τότε ο συντάκτης κατηγορεί την Ελλάδα, ότι συμφωνεί με τη λύση δυο κρατών, που πρέπει να συνάψουν συμφωνία  συνεργασία;

Αυτή όμως η ερμηνεία της δήλωσης, ότι «Αθήνα και ‘Αγκυρα δείχνουν το δρόμο στη Λευκωσία» Μήπως και η Ελλάδα θέλει να καταστήσει την Κ.Δ. εκλιπούσα και η λύση θα είναι η διχοτόμηση; Εκτός αν ο συντάκτης του κειμένου εννοεί ότι οι δυο χώρες δείχνουν στην Λευκωσία τον ίδιο δρόμο, αλλά η μια δείχνει τη διεύθυνση προς την ανατολή και η άλλη προς την δύση.

Δεν φαίνεται όμως να εννοεί κάτι τέτοιο ο συντάκτης. Γιατί το πνεύμα είναι ότι η Λευκωσία πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που της δείχνουν η Αθήνα και η ‘Αγκυρα για λύση του Κυπριακού. ‘Αρα και οι δυο χώρες δείχνουν την ίδια διεύθυνση, δηλαδή έχουν την ίδια θέση.

Μήπως αυτοί που βλέπουν «το δρόμο που δείχνουν στη Λευκωσία η Αθήνα και η ΄Αγκυρα» θέλουν να μας πουν, ότι πρέπει να ξεχάσουμε την κατοχή, τη διχοτόμηση, την εθνοκάθαρση, την αρπαγή των ελληνικών περιουσιών και τον εποικισμό και να αρχίσουμε να συζητάμε θέματα χαμηλής πολιτικής, για συνεργασία στον τουρισμό, το εμπόριο, θέματα υγείας και κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων  και άλλα κουρουφέξαλα.

.Μα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής  και κατοχής της εθνικού εδάφους από την Τουρκία. Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής για πενήντα χρόνια.

Μήπως εννοούν ότι πρέπει να ωραιοποιήσουμε και να νομιμοποιήσουμε την κατοχή, να αντιληφθούμε τις πραγματικότητες που λέει ο Τατάρ και αναπτύξουμε τις εμπορικές και άλλες μας σχέσεις με την αναγνώριση της κατοχής; Αυτός είναι ο δρόμος που μας δείχνουν. Εμείς δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε. Και πιστεύουμε ούτε ο ΠτΔ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πρέπει να ανοίξουν τα “χαρτιά” τους και να δηλώσουν τις επιθυμίες τους για την Κύπρο: Το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να αποτελεί περιεχόμενο της φιλοτουρκικής Διζωνικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: