Η ασφάλεια μας στην Ευρώπη και οι στρατηγικά αναλφάβητοι: Οι υπαρκτές απειλές από αυταρχικά καθεστώτα μέχρι την παράνομη μετανάστευση και τον τουρκικό επεκτατισμό

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Roundtable). Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Κάποιοι πρωτοστατήσαμε χρόνια για την ανάγκη για ευρωπαϊκή κοινή άμυνα και ασφάλεια, παρά τα διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Οι υπαρκτές απειλές από αυταρχικά καθεστώτα μέχρι την παράνομη μετανάστευση και τον τουρκικό επεκτατισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά από κοινού με όσους είμαστε πρόθυμοι σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτροπής.

Αυτό υποδεικνύει ο ορθολογισμός και αυτό επιβάλλει το ζωτικό συμφέρον μας. Και παρόλο που η δύναμη ενός Ευρωβουλευτή είναι περιορισμένη, ως ο διαπραγματευτής της Πολιτικής μου Ομάδας (150 Ευρωβουλευτές από 27 κράτη-μέλη) συνέβαλα ουσιαστικά στη διαμόρφωση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την κοινή άμυνα κι ασφάλεια.

Επιπλέον, ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο πρωτοστατώ χρόνια στην ανάγκη για ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, παρά τις έντονες τουρκικές διαφωνίες και τις ενστάσεις μερικών ακραίων συναδέλφων, ακόμη κι από Κύπρο-Ελλάδα.

  • Ένα σημαντικό συνέδριο γύρω από θέματα θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο διοργανώθηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Εθνική Άμυνα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και συμμετέχοντες από διάφορα κράτη-μέλη.

Στους σύνεδρους επεσήμανα εκτενώς τις απειλές από αυταρχικά καθεστώτα με κυριότερη την συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο καθώς και την ευρύτερη τουρκική επεκτατικότητα στην Αν. Μεσόγειο, η οποία παραμένει πηγή ανωμαλίας για την Ευρώπη, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινή πολιτική αποτροπής.

Κι όπως η ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα το 1950 συνδυάζοντας την διακρατική συνεργασία με το οικονομικό όφελος, τα κράτη της Αν. Μεσογείου μπορούν να συνεργαστούν με επίκεντρο την ενέργεια στη βάση των κανόνων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η ηγετική παρουσία της Γαλλίας δημιουργεί μια μοναδικά ευνοϊκή συγκυρία για Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία κι άμυνα από όσους είμαστε πρόθυμοι. Για όσους ανησυχούν κατά πόσον μια ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, αυτό ξεκαθαρίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ. Εξού και η αντίθεση του ΝΑΤΟ.

Απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν μπορεί να είναι παθητικοί κατευναστές. Δεν μπορεί να εναποθέσουμε την εθνική και κρατική μας επιβίωση στον κάθε ισλαμοφασίστα κι επεκτατιστή.

Η πρόσφατη στροφή της Αθήνας σε «διμερές διάλογο» με την Τουρκία, αποσιωπώντας την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και περιθωριοποιώντας την κατοχή στην Κύπρο, θα λήξει όταν η πολιτική αυτή δεν εξυπηρετεί την Τουρκία.

  • Τότε είναι που οι εγχώριοι κατευναστές και στρατηγικά αναλφάβητοι σε Αθήνα-Λευκωσία θα αρνούνται την πολιτική τους εφευρίσκοντας πάλι … εξηγήσεις.

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, που να απαντά στις εύλογες ανησυχίες για αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και στα προβλήματα δημογραφίας.

Για αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι στην Ε.Ε., τόσο ο δογματισμός των άκρων όσο και η ευρωλαγνεία, προέρχονται από στρατηγικά αναλφάβητους.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η «Ημέρα της Ευρώπης» και το μέλλον της: Ευθυγραμμίστηκαν με την επιβολή κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς να τους πειράζει η τουρκική κατοχή σε χώρα-μέλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: