Οι απόγονοι του Έλγιν πουλάνε τα κλεμμένα του προπάππου τους: Σε δημοπρασία αρχαιοελληνική λήκυθος – Άγνωστη η θέση του υπουργείου Πολιτισμού

Λεπτομέρεια από το προς πώληση αγγείο της συλλογής Έλγιν Πηγή timelineauctions.com/




Με τίτλο “Ancient Greek flask once owned by Lord Elgin to be auctioned in June” ο Independent αναπαράγει πρακτορειακό δημοσίευμα του PA Media,.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «Ένα δοχείο ηλικίας 2.500 ετών που ανήκε κάποτε στον Σκωτσέζο που έφερε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα αρχαία αντικείμενα που θα πωληθούν σε δημοπρασία τον Ιούνιο.

Η διακοσμημένη λήκυθος των 17 εκατοστών (6,75 ιντσών) -αρχαιοελληνική φιάλη λαδιού- θα χρησιμοποιούνταν αρχικώς σε λουτρά ή γυμναστήρια όταν κατασκευάστηκε γύρω στο 450 π.Χ., σύμφωνα με τους δημοπράτες Timeline Auctions.

Μαζί του θα πωληθούν και δεκάδες άλλα τεχνουργήματα από την Αίγυπτο αλλά και την Κύπρο.

Το δοχείο αποκτήθηκε στη συνέχεια από τον Σκωτσέζο διπλωμάτη και συλλέκτη έργων τέχνης Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, ο οποίος είναι σήμερα πιο γνωστός για την απόκτηση των γλυπτών που είναι κοινώς γνωστά ως ‘Ελγίνεια Μάρμαρα’, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και αποτελούν αντικείμενο διαμάχης με την ελληνική κυβέρνηση ως προς την ιδιοκτησία τους. Το δοχείο, το οποίο αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 800 και 1.000 λιρών, είναι ένα από τα πολλά αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ιδιωτών και δημοπρατούνται από τον οίκο Timeline Auctions στις 6 Ιουνίου αναφέρει το δημοσίευμα μεταφέροντας ακολούθως σημεία του Δελτίου Τύπου του οίκου δημοπρασιών.

  • Στο ίδιο θέμα, δημοσίευμα της σκωτσέζικης εφημερίδας The Herald σχολιάζει πως «Κατά πάσα πιθανότητα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση» για την πώληση του αντικειμένου, ενώ στη συνέχεια κάνει σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και στην ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Βρετανό πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο.

Independent [Ancient Greek flask once owned by Lord Elgin to be auctioned in June]

Εμοιαζε με περιοδική έκθεση: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ιταλία εκατοντάδες αρχαιότητες αξίας 65 εκατ. δολαρίων* Ενα ασημένιο νόμισμα της Νάξου με τη μορφή του Διονύσου ανάμεσά τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: