Οι Αμερικανοί ήταν οι τελευταίοι που έστειλαν συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου του Ιράν: Γιατί; Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Η είδηση μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), σε ότι αφορά την αμερικανική αντίδραση για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση. Δεν είχαν τοποθετηθεί, ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είχαμε κυριολεκτικά μόνο μία γραμμή από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν την κατάσταση.

Όμως εκείνη τη στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης στο λαό του Ιράν για το θάνατο του προέδρου του, του υπουργού Εξωτερικών, Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν, και άλλων αξιωματούχων.

Σε γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου Μάθιου Μιλερ, αναφέρεταιι ότι καθώς το Ιράν θα εκλέγει το νέο του πρόεδρο, επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη μας προς το λαό του Ιράν και τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η Αμερική ήταν η τελευταία χώρα που τοποθετήθηκε για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, αν εξαιρέσουμε το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο εχθρό της Τεχεράνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε ενημέρωση στις 8.45 ώρα Ελλάδος. Ερωτήσεις σίγουρα έγιναν πολλές, αναμέναμε καταιγισμό ερωτήσεων, αλλά δεν υπήρξαν απαντήσεις για τους λόγους του δυστυχήματος. Είναι νωρίς άλλωστε, καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε εχθρική ενέργεια, που οδήγησε στην πτώση του ελικοπτέρου.

Ο Λευκός Οίκος, και παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατό του Ιρανού προέδρου σε συντριβή του ελικοπτέρου του, δήλωσε ότι ο Ραϊσί είχε «πολύ αίμα στα χέρια του».

«Αυτός ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολύ αίμα στα χέρια του», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, λέγοντας ότι ο Ραΐσι ήταν υπεύθυνος για τις «φρικτές» παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Ιράν και είχε υποστηρίξει περιφερειακούς πληρεξούσιους, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Ο Κίρμπι είπε, ωστόσο, ότι «όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, σίγουρα λυπούμαστε γενικά για την απώλεια ζωών και εξέφρασε τα επίσημα συλλυπητήρια ανάλογα με την περίπτωση».

Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν έμεινε πίσω στην κριτική της στον Ραΐσι και στην υποστήριξή της στον ιρανικό λαό.

«Ο Πρόεδρος Raisi ήταν υπεύθυνος για τα φρικτά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του», είπε ο Kirby στους δημοσιογράφους. «Η σύλληψη και η σωματική βία κατά εκατοντάδων διαδηλωτών, για παράδειγμα. Και φυσικά είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη που παρείχε το Ιράν σε τρομοκρατικά δίκτυα σε όλη την περιοχή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολύ αίμα στα χέρια του», πρόσθεσε ο Kirby. «Τούτου λεχθέντος, όπως θα κάναμε σε κάθε άλλη περίπτωση, σίγουρα λυπούμαστε γενικά για την απώλεια ζωών και προσφέραμε επίσημα συλλυπητήρια ανάλογα με την περίπτωση».

Ο Κίρμπι απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων στο Ιράν, ως «εντελώς αβάσιμους», ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ευθύνονται για τη συντριβή.

«Αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι ιρανικές επίσημες πηγές είναι εκεί έξω και αναφέρουν τις κακές συνθήκες πτήσης ως αιτία ανησυχίας – συγκεκριμένα την ομίχλη», είπε. «Και κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το ποια είναι, έχει την ευθύνη, τη δική της ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του εξοπλισμού της, και αυτό περιλαμβάνει την πολιτική αεροπορία».

Ο Ραϊσί ήταν ένας δεδηλωμένος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης, ένας φανατικός αντισημίτης, όπως είχε χαρακτηριστεί, που επιδίωκε την εξαφάνιση του Ισραήλ.

Προκάλεσε, πάντως, εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο λαό του Ιράν για το θάνατο του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάρα Ντακλαλάχ, προχώρησε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Έγραψε τα εξής:

«Τα συλλυπητήριά μας στον λαό του Ιράν για το θάνατο του Προέδρου Ραϊσί, του Υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν και άλλων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου».

Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα μέλη τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν.

Ο προεδρεύων του Σ.Α., που αυτό το μήνα είναι ο ο πρεσβευτής της Μοζαμβίκης Πέντρο Κομισάριο Αφόνσον, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράστασή του στις οικογένειές των νεκρών και στον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Αμέσως μετά όλοι οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών στάθηκαν όρθιοι, τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Ανάμεσα τους ήταν και ο αναπληρωτής πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Γουντ, Σίγουρα δεν το έπραξε μόνος του, εκτός αν αιφνιδιάστηκε.

Κατά τα άλλα, να κρατήσουμε ότι ο θάνατος του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για την Ισλαμική Δημοκρατία και ειδικά για τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Γνωρίζουμε ότι ήδη κυκλοφόρησαν θεωρίες συνωμοσίας, ότι πίσω από την συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου βρίσκονται οι εχθροί του Ιράν -εννοούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση γι’ αυτό, όλοι ομιλούν για βλάβη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο θάνατο του Ιρανού προέδρου και οι Αμερικανοί θεωρούν αστείες τις θεωρίες συνωμοσίας.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο σημείο χωρίς επιστροφή η ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και του Εβραϊκού Κράτους; Έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια… Και η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega για την Κύπρο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: