Γνωριμία με τον πολιτισμό της μητέρας πατρίδας: Καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα για 40 νέους Ελληνοαμερικανούς στη βόρεια Ελλάδα

FILE PHOTO: Νέοι ομογενείς στο ιστορικό Νυμφαίο της Φλώρινας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR




Tην έναρξη ενός καλοκαιρινού προγράμματος με θέμα «Ελληνική Κουλτούρα και Πολιτισμός» ανακοινώνει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Birthright Hellas του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών ΗΠΑ (HCC-SW), και τη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία να σε σαράντα νέους Ελληνοαμερικανούς να φιλοξενηθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Αμερικανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Τοποθεσία: Οι συμμετέχοντες θα βυθιστούν στο πλούσιο πολιτιστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο Νυμφαίο της Φλώρινας θα φιλοξενηθούν σε τοπικούς ξενώνες υψηλών προδιαγραφών.

Πρόγραμμα: Οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους, μουσεία και ομάδες βιοτεχνολογίας, μαζί με διαδραστικές συνεδρίες, όπως μαθήματα ελληνικής μαγειρικής και μαθήματα χορού.

Τα κυριότερα σημεία της διαδρομής περιλαμβάνουν επισκέψεις στη Βεργίνα, τις Αιγές, τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στον Όλυμπο, την Χαλκιδική και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.

Διαμονή, γεύματα και μεταφορά: Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν διαμονή σε δίκλινα δωμάτια, με πρωινό και δύο γεύματα την ημέρα.

Όλες οι μεταφορές που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του προγράμματος, τις ξεναγήσεις και τα τέλη εισόδου είναι καλυμμένα.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους από τον τόπο κατοικία τους προς τη Θεσσαλονίκη και πίσω.

Αίτηση και επιλογή: Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι πρέπει:

Να είναι πολίτες των ΗΠΑ ηλικίας 18-28 ετών (απαιτείται διαβατήριο ΗΠΑ)

Να έχουν ελληνικό προγονικό υπόβαθρο (1η, 2η ή 3η γενιά ή περισσότερο)

Να έχουν προσωπική ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Ενθαρρύνεστε να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλεια.

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος της ημέρας της 1ης Ιουνίου 2024 Για περισσότερες πληροφορίες και για να υποβάλετε αίτηση, επισκεφθείτε την σελίδα https://hcc-sw.org/projects/birthright-hellas/thessaloniki-summer-2024

Οι επιλογές θα ανακοινωθούν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 . Προτίμηση θα δοθεί σε όσους συνδέονται με τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις παρακάτω».

Θερινό Σχολείο 2024

Επιπλέον, το HCC-SW σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέρει πρόγραμμα Θερινού Σχολείου με θέμα «Ελληνική κουλτούρα Πολιτισμός από την Αρχαιότητα έως τη Σύγχρονη Εποχή» στον Μυστρά Λακωνίας, από τις 25 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοινωση: «Το πρόγραμμα αυτό είναι επίσης δωρεάν και περιλαμβάνει είκοσι πέντε θέσεις για πολίτες των ΗΠΑ.

Διαθέτει καθημερινές διαλέξεις και ξεναγήσεις που καλύπτουν τον αρχαίο, βυζαντινό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Οι συμμετέχοντες θα διαμείνουν στο Mystras Palace Hotel και θα πραγματοποιήσουν εκδρομές σε ιστορικούς χώρους όπως η Αρχαία Σπάρτη, η Αρχαία Μεσσήνη και η Μονεμβασιά. – Αυτό το πρόγραμμα είναι γεμάτο και δεν δέχεται νέες αιτήσεις για το 2024».

Μελλοντικά Προγράμματα: Για όσους υποψηφίους επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα του 2025, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σελίδα: https://hcc-sw.org/projects/birthright-hellas

Σχετικά με την Επιτροπή Birthright Hellas: Υποστηριζόμενη από την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η επιτροπή «Birthright Hellas» του HCC-SW απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη σημαντικών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων:

· Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Βορείου Αμερικής

· Παγκρήτιος Σύλλογος Αμερικής

· Ελληνική Βιοεπιστημονική Εταιρεία

· Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών

· Ενωμένες Ελληνοαμερικανικές Εταιρείες της Καλιφόρνια

· Ελληνική Ομοσπονδία New Jersey

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Οι οργανισμοί αυτοί είναι όλοι αφιερωμένοι στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού, προσφέροντας στους νέους Ελληνοαμερικανούς μια βαθιά σύνδεση με τις ρίζες τους.

Καλούμε τον καθένα να μοιραστεί αυτή την εξαιρετική ευκαιρία με τους φίλους, τους ελληνικούς οργανισμούς της περιοχής σας και βεβαίως τα νεαρά μέλη της οικογένειας σας.

Να ενθαρρύνετε τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια, και τους φίλους τους να υποβάλουν αίτηση και να βιώσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται ένα ταξίδι που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή των συμμετεχόντων, προωθώντας μια βαθύτερη εκτίμηση της ελληνικής ιστορίας και των παραδόσεων και την καλύτερη κατανόηση της βαριάς ελληνικής κληρονομιάς μας».

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: