Για την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έθεσε “κόκκινες γραμμές”: Η Αθήνα πρέπει να μην εμπιστευθεί τον Ερντογάν, μετά το Αιγαίο θα κτυπήσει ύπουλα και στη Θράκη (video)

epa11337398 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) attend a press conference after their meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 13 May 2024. EPA, NECATI SAVAS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παλάτι του νεοσουλτάνου της Άγκυρας. Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι τήρησε στο ακέραιο τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, ιδιαίτερα για την Κύπρο.

Και πως να μην τις τηρήσει όταν ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί όχι μόνο το μισό Αιγαίο, αλλά και τη μισή Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τη Θράκη…

Για το θέμα της Κύπρου, οι διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησα, μου είπαν το ίδιο: ότι έθεσε το Κυπριακό όπως ακριβώς τον ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετέφερε με ακρίβεια τα μηνύματα του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Ταγίπ Ερντογάν και στον παριστάμενο πρώην αρχικατάσκοπο Χακάν Φιντάν και μίλησε -και μέσα και έξω- από τη συνάντηση για λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, που βεβαίως παραβιάζει η κατοχική δύναμη για 50 σχεδόν χρόνια.

Ποια ήταν η απάντηση; Δεν δόθηκε ακόμα. Αμφιβάλλω αν θα δοθεί ποτέ. Οι αποφάσεις της Τουρκίας έχουν ληφθεί και ο μοναδικός της στόχος είναι η διχοτόμηση της Κύπρου μέσω της απαράδεκτης πρότασης για δημιουργία δύο κρατών. Το γνωρίζω ότι υπάρχουν θιασώτες της διχοτόμησης, και στη Λευκωσία και στην Αθήνα.

  • Η κατοχική δύναμη οδήγησε ήδη σε αποτυχία την προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για επανέναρξη του διαλόγου, αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η πρώην υπουργός της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Kουεγιάρ.
  • Διίστανται οι απόψεις για τον τρόπο που θα μεταφέρει την «κυπριακή περιπέτειά» της στην έκθεση που θα παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό δυσκολεύονται να την αναλύσουν. Προσωπικά άκουσα σοβαρές πηγές να πιστεύουν ότι η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, μία δίκαιη διπλωμάτης, αν και αυτό θα φανεί στην πράξη. Μπορεί να μας εκπλήξει αρνητικά, αλλά και θετικά.

Πάντως, στις συναντήσεις με δημοσιογράφους που δεν υποστηρίζουν την παράδοση της Κύπρου βάδισε δυστυχώς στα βήματα των τουρκολάγνων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.

Το χειρότερο θα είναι μία ανακοίνωση της στον άβουλο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ότι τερματίζει την αποστολή της. Στην περίπτωση αυτή θα καταρρεύσουν όλα.

Στην Αθήνα μου λένε ότι η υποστηρικτική δήλωση του κ. Μητσοτάκη προς την πρωτοβουλία του ΟΗΕ, και μάλιστα από το «στόμα του λύκου», την Άγκυρα, είχε κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα, ότι μπροστά στην τουρκική άρνηση, η Αθήνα και η Λευκωσία είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση στον γράφοντα, ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει σε δύο περιπτώσεις στον Ερντογάν ότι η επιθυμία του, που είναι πραγματική και ειλικρινής, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα αποτύχει εάν δεν επιλυθεί δίκαια το Κυπριακό. Μου τονίστηκε πως δεν ισχύουν όλες αυτές οι φήμες περί εγκατάλειψης της Κύπρου από την Αθήνα. Μακάρι… Πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό;

Η Ελλάδα παραμένει ακόμα εγγυήτρια χώρα και το πλέον σημαντικό, είναι αυτό: πως θα «ξεπλυθεί» η ενοχή της προδοσίας του 1974; Με νέα εγκατάλειψη; Το ξέρω ότι θα αντιδράσουν οι εθνικιστές, που βλέπουν «προδότες» στον ύπνο τους και στον ξύπνιο τους, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

  • Η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτήν την πορεία βελτίωσης των σχέσεων, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητήσει σοβαρά με τους Τούρκους τις απαράδεκτες αξιώσεις τους για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, εκτός εάν η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να κάνει χαρακίρι.

Σε Δημοκρατία ζούμε, υπερβολές ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά. Η ελευθερία του Διαδικτύου δίνει το δικαίωμα στον καθένα να ισχυρίζεται ότι του κατέβει. Δεν σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του είναι ορθοί. Είναι αυτό που λέει η λέξη: Ισχυρισμοί.

Αλλά πως μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ψευδέστατα ότι υπάρχει έστω και ένας πολιτικός στην Ελλάδα που θα υπογράψει την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ή θα συνυπογράψει παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία.

Την άθλια αυτή πράξη ξεκίνησαν οι προδότες της Χούντας των Αθηνών, τον μαύρο Ιούλιο του 1974. Θα την ολοκληρώσουν οι πολιτικοί; Ο λαός τους απάντησε τον Απρίλιο του 2004, και θα τους ισοπεδώσει αν το τολμήσουν ξανά. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης Κάλχας για να το προβλέψει.

Ζούμε πλέον σε εποχές περίεργες, όπου ελληνόφωνοι χειροκροτούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και νεοφιλελεύθεροι την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να καταλαβαίνουν οι ανόητοι ότι προσβάλουν την εθνική πολιτική για την Κύπρο και τη Θράκη.

  • Με προβληματίζει ειδικά η στάση των ελληνοφώνων πολιτικών, διότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι ψηφοφόροι επηρεάζονται από αυτούς. Οι «ρωσόπληκτοι» κατηγορούν τους άλλους ότι είναι πληρωμένοι από τη Γερμανία και την Αμερική, αλλά όταν τους απαντούν ότι εσείς «τα παίρνετε» από τη ρωσική πρεσβεία δεν τους αρέσει.

Σε λίγο, φοβάμαι, θα ψάχνουμε με το φανάρι του Διογένη αυτούς που πραγματικά υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας… Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Αθήνα ΔΕΝ πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν και ειδικά στον πρώην αρχικατάσκοπο Χακάν Φιντάν.

Όποιος στην Αθήνα λέει ότι εμπιστεύεται τον Φιντάν, είναι τουλάχιστον αφελής για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη. Κύριε Πρωθυπουργέ, ο τελικός στόχος του Ερντογάν είναι το Αιγαίο, αλλά και η Θράκη. Απαιτείται αντίσταση και επιμονή στις “κόκκινες γραμμές”. Η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η πρόταση του ακροδεξιού ΕΛΑΜ για το Μεταναστευτικό δεν είναι μόνο επικίνδυνη αλλά είναι και ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ. Και υποτίθεται ότι έρχεται από ανθρώπους που δηλώνουν Πατριώτες.

Αν και έπρεπε να γνωρίζουν ότι άλλη σημασία έχει η λέξη Πατριωτισμός και άλλη σημασία η λέξη Εθνικισμός. ΔΕΝ έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους. Το ΕΛΑΜ πρέπει να απολογηθεί δημόσια για την απαράδεκτη αυτή εισήγηση, να δοθούν κυπριακά διαβατήρια, άρα της Ε.Ε. στους μετανάστες, και οι οπαδοί του πρέπει να προβληματιστούν.

Από την άλλη, είμαι υποχρεωμένος να παραδεχθώ ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα κόμματα τους και (δυστυχώς) συρρέουν προς την ακροδεξιά, νιώθουν προδομένοι από τις παρατάξεις τους, και γενικά από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

  • Όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαμαρτύρονται υποτίθεται για τη διαφθορά, αν και η συντριπτική πλειοψηφία έχει βάλει το δάκτυλο στο …μέλι. Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, οι απογοητευμένοι προτιμούν το ΕΛΑΜ, διότι δεν βρίσκουν που αλλού να πάνε.

Στις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων, τους οποίους καταλαβαίνω και νιώθω την απογοήτευση τους, θα ήταν καλύτερο να ρίξουν λευκό παρά να ψηφίσουν τους ακροδεξιούς. Είναι μία κάποια λύση, που έλεγε και ο Καφάβης.

Όσον αφορά την πρόταση του ΑΚΕΛ. Λυπάμαι, αλλά έχουν δίκιο οι συνέταιροι του στον ΔΗΣΥ. Είναι αφελής…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σε “τεντωμένο σχοινί” ξανά οι σχέσεις Ερντογάν και Μπάιντεν: Ποιός εκ των δύο θα το κόψει; Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: