Free to hit: Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε εντυπωσιακή μεταστροφή δίνουν στην Ουκρανία το «ελεύθερο» για πλήγματα μέσα στο ρωσικό έδαφος με τα δυτικά ισχυρα όπλα

FILE PHOTO: A handout photo made available by South Korea’s Joint Chiefs of Staff (JCS) shows a US Army Tactical Missile System (ATacMS) being launched at an undisclosed location on the east coast, South Korea, 29 July 2017, as South Korea and the United States conduct a joint missile exercise in response to North Korea’s firing an intercontinental ballistic missile the previous day. EPA/SOUTH KOREA’S JOINT CHIEFS OF STAFF HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Την αλλαγή της αμερικανικής θέσης, σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων εκ μέρους της Ουκρανίας, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, Nicolas Barotte στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας, ότι η κόκκινη γραμμή που είχε θέσει η Ουάσιγκτον, η οποία απαγόρευε στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, φαίνεται να ξεθωριάζει.

Παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, παρατηρεί, ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά από αυτές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον,  ο οποίος ήταν πιο σαφής, σχετικά με τη χρήση βρετανικών όπλων εναντίον ρωσικού εδάφους.

Δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει αυτό το δικαίωμα», δήλωση που προκάλεσε την οργή της Μόσχας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να προειδοποιεί για «μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

Σημειώνει επίσης το δημοσίευμα, την παραδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, ως προς την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι τώρα παρείχαν μόνο εκδόσεις μεσαίας κατηγορίας, και κάνει λόγο για αύξηση των πιέσεων, τις τελευταίες ημέρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμφωνήσουν να αμβλύνουν τις θέσεις τους.

  • Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει ο δημοσιογράφος της Figaro θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι βλέπει το χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας πίσω από την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων.
  • Κατηγορεί την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την κλιμάκωση της σύγκρουσης δίνοντας την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρύ οπλισμό με την οποία την έχουν προμηθεύσει, εναντίον ρωσικών στόχων.

«Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε απερίφραστα την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και το Κίεβο που είναι υπό τον έλεγχο τους, ότι παίζουν με τη φωτιά. Η Ρωσία δεν θα αφήσει τέτοιες παραβιάσεις στο έδαφος της αναπάντητες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιστρέφοντας στο άρθρο της Figaro, θα πρέπει να πούμε ότι σ’ αυτό υπογραμμίζεται η άποψη που εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ότι «η πολιτική των ΗΠΑ (η αποτροπή χτυπημάτων κατά του ρωσικού εδάφους) υπονομεύει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επίθεση στην Περιφέρεια Χάρκοβο».

Αναφέρεται και στο αίτημα της Επιτροπής «Ελσίνκι», που αποτελείται από μέλη του Κογκρέσου και Αμερικανούς γερουσιαστές, προς την αμερικανική κυβέρνηση, να «εξουσιοδοτήσει» τη χρήση δυτικών όπλων για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία Ουκρανών βουλευτών που ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον μετέφερε το ίδιο μήνυμα.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία προσπαθεί να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για να ανατρέψει τη σύγκρουση.

Ο πρώην αρχηγός του Επιτελείου Βαλερι Ζαλούζνι, το είχε διατυπώσει το Σεπτέμβριο του 2022 και τότε η Μόσχα, καθώς και στρατιωτικές βάσεις ή ενεργειακές υποδομές, έγιναν στόχος drones.

Στρατιωτικές επιδρομές έπληξαν πόλεις όπως το Μπέλγκοροντ, με το Κίεβο να ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τη ρωσική κοινωνία για την πραγματικότητα της σύγκρουσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον διχασμό των Δυτικών ως προς αυτή την τακτική.

Από άποψη τακτικής, τα αποτελέσματα αυτών των επιχειρήσεων είναι περιορισμένα και δεν έχουν καμία επίδραση στην πορεία του πολέμου, όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν,  ενώ θα αποτελούσαν επίσης κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία, αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Επισημαίνει τη μη πραγματοποίηση μέχρι σήμερα των απειλών εκ μέρους της Ρωσίας, παρόλο που, κατά τη γνώμη του, έχουν ξεπεραστεί όλες οι κόκκινες γραμμές που έθεσε η Δύση.

Με πληροφορίες από Le Figaro: Les États-Unis laissent à l’Ukraine le choix d’assumer des frappes contre le sol russe

Αντίστροφη μέτρηση για τις θαλάσσιες δοκιμές των δυο πρώτων περιπολικών Island: Παραχωρήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: