Φορτίο – μαμούθ κατέσχεσε το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας: 2,4 τόνοι κοκαΐνης από τη Βραζιλία με προορισμό τη Μαρτινίκα [εικόνες]

The operation took place on a Venezuelan fishing vessel in the Atlantic at 820 nautical (about 1500 km) northeast of Martinique Πηγή Photo: Facebook




Στην κατάσχεση 2,4 τόνων κοκαΐνης που μετέφερε αλιευτικό που απέπλευσε από τη Βενεζουέλα στον Ατλαντικό Ωκεανό, 820 ναυτικά μίλια (περίπου 1.500 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά της Μαρτινίκας, προχώρησε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως έκανε γνωστό χθες Δευτέρα η διοίκηση της αποστολής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στις Αντίλλες (Forces armées aux Antilles, FAA).

Την επιχείρηση διεξήγαγε το πλήρωμα της φρεγάτας Ventôse, «στη βάση πληροφοριών που διαβιβάστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων» και την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών OFAST, εξήγησε η διοίκηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στις Αντίλλες μέσω Facebook.

Οι στρατιωτικοί, έπειτα από φάση αναγνώρισης με ελικόπτερο Panther, «προχώρησαν σε νηοψία» και «στην κατάσχεση 81 δεμάτων με κοκαΐνη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Τα μέλη του πληρώματος και το φορτίο παραδόθηκαν στις αρχές της Βενεζουέλας στη θάλασσα», συνεχίζει το κείμενο, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο για «την 7η κατάσχεση μέσα στο 2024», με την οποία η ποσότητα των ναρκωτικών που «αποσύρθηκε» από την κυκλοφορία χάρη σε επιχειρήσεις των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έχει πλέον ξεπεράσει «τους 12 τόνους».

Ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες

Η διακίνηση ουσιών είναι τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα εντατική στο τόξο Αντίλλες-Γουιάνα, καθώς διακινητές αξιοποιούν κάθε δυνατή κατεύθυνση για τη μεταφορά ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το 2022, αναχαιτίστηκαν 27,7 τόνοι κοκαΐνης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των γαλλικών αρχών, ποσότητα αυξημένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2021. Η ποσότητα πενταπλασιάστηκε μέσα σε δέκα χρόνια.

Η χρήση υδάτινων οδών είναι η κύρια μέθοδος με την οποία εισάγεται κοκαΐνη στη Γαλλία· στη θάλασσα κατασχέθηκε το 75,4% του συνόλου των ποσοτήτων που εντοπίστηκαν, δηλαδή 16,3 τόνοι. Η μισή και πλέον λευκή σκόνη (το 55%) που κατασχέθηκε είχε προέλευση τις Αντίλλες και τη Γουιάνα, διαμετακομιστικούς σταθμούς πριν από την παράδοση στη μητροπολιτική Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εξαναγκάζονται για να επιστρέψουν στη Συρία, λέει ο Μπορέλ: Ακόμη 5 δισ. από διεθνείς δωρητές έως το 2025

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: