Ευρωπαϊκό «τείχος» κατά Ρωσίας: Αποφασισμένες για μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη της Ουκρανίας Τσεχία και Πολωνία

FILE PHOTO: Ukrainian rescuers work at a site of a rocket hit to the riding hall of the Equestrian Center of the Veterinary Academy in Mala Danylivka village near Kharkiv, Ukraine, 30 May 2024 amid the Russian invasion. The Kharkiv Veterinary Academy was founded in 1804 and its Equestrian Center is a historical building. EPA, SERGEY KOZLOV




Η Τσεχία θα επιδιώξει κάποια στιγμή περισσότερες συνεισφορές στην πρωτοβουλία της να εξασφαλίσει προμήθειες πυρομαχικών για την Ουκρανία από διάφορες χώρες του κόσμου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία.

Η Πράγα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει συνεισφορές άνω του 1,6 δισεκ. ευρώ και ότι θα μπορούσε να καλύψει μισό εκατομμύριο οβίδες φέτος για την Ουκρανία στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής.

Ο Λιπάβσκι φιλοξενεί σήμερα άλλους υπουργούς Εξωτερικών από χώρες του ΝΑΤΟ για ανεπίσημη συνάντηση κατά την οποία θα συζητήσουν τρόπους για να θέσουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία σε πιο σταθερή μακροπρόθεσμη βάση ενώ θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες για τη σύνοδο της συμμαχίας τον Ιούλιο.

«Συμφωνώ πλήρως με τον (γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ που ζητά βιωσιμότητα και σίγουρα η πρωτοβουλία μας ταιριάζει σε αυτό», δήλωσε.

  • Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια ενοποιημένη στρατηγική στη στήριξή της για την Ουκρανία, όχι «λύσεις ad-hoc».

«Χρειάζεται να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι οι υπολογισμοί του για τον ιμπεριαλισμό δεν θα λειτουργήσουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του διοργανώνει αυτή τη στιγμή το 45ο πακέτο της με βοήθεια για την Ουκρανία.

«Η Πολωνία έχει στείλει 44 πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία, τώρα οργανώνουμε το 45ο … πιστεύουμε ότι έχουμε συνεισφέρει μόνο σε στρατιωτική βοήθεια γύρω στα 4 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πράγα, Τσεχία

Σε τακτικισμούς του Πούτιν αποδίδει ο Στόλτενμπεργκ τις απειλές για κλιμάκωση μετά την άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία να πλήττουν ρωσικούς στόχους με αμερικανικά όπλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: