Επεισοδιακή διαδήλωση για τη Γάζα στις Βρυξέλλες: Δακρυγόνα και αντλίες νερού από την αστυνομία κατά των πολιτών που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου

Pro-Palestine demonstrators march for a Gaza ceasefire in Brussels, Belgium. EPA/OLIVIER MATTHYS




Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών εκτόξευσης νερού υπό πίεση χθες Τετάρτη για να διαλύσουν περίπου 300 ανθρώπους που διαδήλωναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προχθές Τρίτη συγκέντρωση στην ίδια τοποθεσία διαλύθηκε με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που επέκριναν έντονα η Διεθνής Αμνηστία και η βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ligue des droits humains, LDH).

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φόραγαν παλαιστινιακά μαντίλια και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα μπροστά στην πρεσβεία, στο Ικλ, νότιο προάστιο της βελγικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «η κατοχή πρέπει να τελειώσει».

Κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών που απέκλειαν την πρόσβαση στη διπλωματική αντιπροσωπεία.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού.

«Έγινε νέα παράνομη διαδήλωση» κοντά «στην πρεσβεία του Ισραήλ» και «ομάδα πολύ βίαιων ατόμων, του μπλακ μπλοκ, εκτόξευσε αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης και προσπάθησε να παραβιάσει οδοφράγματα», ανέφερε ο δήμαρχος του Ικλ, ο Μπορίς Ντιλιές, μέσω X.

Προχθές Τρίτη, ο δήμαρχος Ντιλιές είχε αναφερθεί σε «παράνομη διαδήλωση» και εκφράσεις «μίσους» για να δικαιολογήσει την επέμβαση της αστυνομίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες να γίνει έρευνα για την επέμβαση της αστυνομίας, τονίζοντας ότι «η έλλειψη άδειας δεν είναι επαρκής αιτία για να τερματιστεί διαδήλωση, ακόμη λιγότερο για τη χρήση βίας».

Ενώ η LDH κάλεσε τις αρχές να «σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση και να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της δημόσιας έκφρασης» των πολιτών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

«Πυρηνικό μήνυμα για δράση η αποστολή F-16 στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ», λέει ο Λαβρόφ: Θα πάρουμε μέτρα αποτροπής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: