Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα εννέα Ελλαδιτών ηρώων: Αγνοούμενοι και πεσόντες κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εναντίον της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση του Γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της ΟΕΛΜΕΚ, με τίτλο «Κανένας Δεν Ξεχνά, Κανένας Δεν Ξεχνιέται», προς τιμήν των Ελλαδιτών ηρώων. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Ανδρέας Λουκαϊδης




Λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και καθώς δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι- θύματα των κατοχικών δυνάμεων του Αττίλα, επαναπατρίστηκαν σήμερα τα λείψανα 9 πεσόντων Ελλαδιτών οπλιτών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στη δύναμη της ΕΛΔΥΚ. Τρεις εξ αυτών, μάλιστα, δεν είχαν έως προσφάτως ταυτοποιηθεί.

Εκτός των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι το στρατόπεδο της μονάδας στο Γερόλακκο Λευκωσίας στις 16 Αυγούστου 1974, όταν και κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής επιχείρησης ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλάσια και σαφώς καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, ταυτοποιήθηκε και ένας άνδρας της Α’ Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος Νοράτλας («Νίκη- 4») που μετέφερε τη διμοιρία του από τη Σούδα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας κατέπεσε στο λόφο της Μακεδονίτισσας χτυπημένο, κατά πάσα πιθανότητα, από φίλια πυρά.

Πρόκειται για τον στρατιώτη (ΚΔ) Ηλία Τούλη, με καταγωγή από το Μάραθο του Ηρακλείου Κρήτης.

Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είναι οι Γεώργιος Αναλυτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης, Αλέξιος Χριστόπουλος, Αναστάσιος Κρατημένος, Γεώργιος Μαρτζάκλης, Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης και Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Οι Αναλυτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Τσιτιρίδης ταυτοποιήθηκαν προσφάτως από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στη Λευκωσία, με τη μέθοδο του DNA. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, πρόκειται για επαναπατρισμό των λειψάνων, που είχαν ταφεί στο μαρτυρικό έδαφος της Κύπρου.

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος ανήκε στη διμοιρία Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ υπό τον ηρωικό λοχαγό Σωτήριο Σταυριανάκο. Αμφότεροι ανήκαν στο λόχο διοικήσεως της μονάδας, ο οποίος παρέμεινε στο στρατόπεδο μέχρι τελικής πτώσεως.

Τα λείψανα των ηρωικών ανδρών θα υποδεχτεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με την απόδοση όλων των προβλεπόμενων στρατιωτικών τιμών. Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, θα παραβρεθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Τα οστά των μαχητών θα παραδοθούν αργότερα στις οικογένειές τους, προκειμένου να ταφούν στους τόπους καταγωγής τους.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε βαρύ κλίμα, οι ταφές τεσσάρων πεσόντων, των οποίων εντοπίστηκαν επιπλέον οστά. Πρόκειται για τους Γεώργιο Μπινάκη, Αθανάσιο Ξανθόπουλο, Χίος Φράγκο, Χαράλαμπο Σαρλιάν.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ταυτοποιήθηκαν και οι μαχητές της ΕΛΔΥΚ Σεραφείμ Ρούσσης και Δημήτριος Λούρμπας, τα οστά των οποίων όμως δεν θα επαναπατριστούν, τουλάχιστον προς ώρας.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα βρέθηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των ερευνών και των ταυτοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν σχεδόν παγώσει μετά το 2017, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνο η Τουρκία, κηρύσσοντας όλο και περισσότερες περιοχές των Κατεχομένων ως «στρατιωτικές ζώνες», γεγονός που παρεμποδίζει τις κινήσεις των ειδικών επί του πεδίου.

Πηγή: ertnews / Πιέρρος Ι. Τζανετάκος

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Κύπρο για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας: Σε αναμονή οι εργαζόμενοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: