Έντονο το ενδιαφέρον από τις ξένες χώρες για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου: Προχωρά κανονικά η “Αμάλθεια”…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ομιλεί σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη του αγώνα καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα, που διοργάνωσε το American International School in Cyprus και η Επιτροπή Καλαθοσφαίρισης σε Τροχοκάθισμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, PIO, Γ. Χριστοφόρου




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε το Σάββατο ότι προχωρά κανονικά η πρωτοβουλία “Αμάλθεια” για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δια θαλάσσης, από την Κύπρο, και πως το ενδιαφέρον είναι έντονο.

“Πολλές υπηρεσίες του κράτους είναι σε συντονισμό, γιατί από τη μια πρέπει να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο και την ίδια στιγμή να αξιοποιηθούν τα λεφτά που αποστάληκαν στην Κύπρο για να αγοραστεί ανθρωπιστική βοήθεια, να υπάρχει συντονισμός”, ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, προσερχόμενος σε αγώνα καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα που έγινε στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, ακόμη, ότι αυτό είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα και στο Υπουργικό Συμβούλιο και πως υπάρχει και η διάσταση του ρόλου της χώρας μας που στέλνει, όπως είπε, και πολύ θετικά μηνύματα για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

  • Μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα

Τριακόσιες δέκα παλέτες με ανθρωπιστικό υλικό εκφορτώθηκαν χθες για πρώτη φορά στην πλωτή αποβάθρα στις ακτές της βόρειας Γάζας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Αμάλθεια” για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα. Τη διακίνηση του υλικού ανέλαβε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν τη διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από γης, θάλασσας και αέρα, όπως προβλέπει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Την κατασκευή της πλωτής αποβάθρας ανέλαβαν εξ ολοκλήρου αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η φύλαξή της, τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής της, όσο και μετέπειτα, ανατέθηκε στον ισραηλινό στρατό σε συντονισμό με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM και την αρμόδια υπηρεσία συντονισμού επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και τις ειδικότερες διευθετήσεις που επακολούθησαν μεταξύ του Ισραήλ, της διακυβέρνησης Μπάιντεν και των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, το ανθρωπιστικό υλικό υπόκειται σε έλεγχο ασφαλείας στην Κύπρο και στη συνέχεια φορτώνεται σε πλοίο για να μεταφερθεί.

Τα κιβώτια της ανθρωπιστικής βοήθειας διαχωρίζονται σε παλέτες και αναλόγως του βάρους τους, μεταφέρονται με μικρότερα πλοία στην πλωτή αποβάθρα που συνδέεται με την ακτή.

Αφού εκφορτωθούν και τοποθετηθούν σε οχήματα, το ανθρωπιστικό υλικό παραδίδεται στο Διεθνές Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ως επίσης και σε άλλους φορείς του Οργανισμού που δραστηριοποιούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την επίβλεψη ασφαλείας της διακίνησης της ανθρωπιστικής βοήθειας συμφωνήθηκε να αναλάβει ο ισραηλινός στρατός.

ΚΥΠΕ/ΓΧ/ΜΚ
Γαβριήλ Χαρίτος
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου πανηγυρίζει τη μεγάλη νίκη: «Ξεκάθαρα καλύτερη η (Κυπελλούχος) Πάφος, η Ομόνοια είναι και θα παραμείνει μεγάλη ομάδα» (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: