Εντυπωσιακό και φέτος το έθιμο με τους μπότηδες στην Κέρκυρα: Εριξε το κανάτι του και ο Στέφανος Κασσελάκης [videos]

Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό έθιμο, σήμερα Πηγή: YouTube




Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν και φέτος στο ετήσιο «ραντεβού» με τα περίφημα πήλινα κανάτια, σήμα κατατεθέν του Μεγάλου Σαββάτου στην Κέρκυρα.

Το έθιμο αυτό που «τραντάζει» κάθε χρόνο την Παλιά Πόλη συμβολίζει τον «εξαγνισμό» του νησιού από τα μοχθηρά πνεύματα και συνιστά μια υπενθύμιση για την Ανάσταση του Κυρίου.

Ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, όταν οι εορτές του Πάσχα και η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες. 

Τα κόμματα τους είναι περιζήτητα, καθώς πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε όποιον τα παίρνει μαζί του.

Είχε προηγηθεί η επιβλητική λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και η περιφορά του Επιταφείου, συνοδεία των φιλαρμονικών του νησιού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τίμησε το έθιμο

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά έθιμα της Κέρκυρας συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από το βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

Χθες το βράδυ ακολούθησε την περιφορά του Επιτάφιου του Μητροπολιτικού Ναού και το πρωί τη λιτάνευση ιερού σκηνώματος και το Επιτάφιο του Αγίου Σπυρίδωνα.

 

 

Ο κ. Κασσελάκης στις 11.00 το πρωί τήρησε το παραδοσιακό εκρηκτικό έθιμο της Πρώτης Ανάστασης, το σπάσιμο των μπότηδων. Από μπαλκόνι 3ου ορόφου στην πλατεία Σπιανάδα πέταξε τον πρώτο μπότη που έπεσε -με τον κόσμο να παρακολουθεί με ενθουσιασμό.

Στις 12.00 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο δημαρχείο όπου αντήλλαξε ευχές με τον δήμαρχο Στέφανο Πουλημένο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στα καντούνια της πόλης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ντόπιους και επισκέπτες οι οποίοι τον σταματούσαν για ευχές κάποιοι ενώ θέλησαν φωτογραφηθούν μαζί του.

Το βράδυ αναμένεται να κάνει Ανάσταση στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σείστηκαν οι ναοί στην Χίο και στη Νάξο για την πρώτη Ανάσταση του Χριστού: Εκλεψε και πάλι την παράσταση ο «ιπτάμενος ιερέας» Χριστοφόρος Γουρλής [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: