Ένα τελεσίγραφο και μια προθεσμία: Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με τον Γκαντς, την πλειοψηφία των Ισραηλινών και τη Δύση * Κάτι σαν άλλου είδους πόλεμος…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Πολέμου και πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς. EPA/ABIR SULTAN / POOL




Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός Πολέμου και κεντρώο μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, ο πλέον επιφανής και μακροχρόνιος πολιτικός αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού, απείλησε χθες  να παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν υιοθετήσει σχέδιο έξι σημείων για τον τρόπο αντιμετώπισης της σύγκρουσης στη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό πίεση από τους δυτικούς συμμάχους του και, πρωτίστως, από τις ΗΠΑ για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμό κατά της Χαμάς, με έμφαση στο ανθρωπιστικό δράμα των αμάχων στη Γάζα, στις σχέσεις με τις αραβικές χώρες – συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και στους κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης.

Παρότι η Δύση αναγνωρίζει το δίκαιο του Ισραήλ έναντι της τρομοκρατικής Χαμάς, η εξέλιξη του πολέμου από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, εγείρει ανησυχίες και, τελικά, δυσμένεια προς τον πρωθυπουργό και τα “γεράκια” των ακροδεξιών εταίρων του στην κυβέρνηση.

Πέραν των εξωτερικών πιέσεων ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ογκούμενο κύμα μέσα στη χώρα του, καθώς οι πολίτες του εβραϊκού κράτους δείχνουν να μην συμφωνούν με τις πολιτικές του, να καταδικάζουν το γεγονός ότι δεν έχει επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων και να συνεχίζει έναν πόλεμο που, από μόνος του, δεν μπορεί να νικήσει την παλαιστινιακή τρομοκρατία, υπό την μορφή της Χαμάς.

  • Πρέπει να σημειωθεί πως στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από ενάρξεως του πολέμου μέχρι σήμερα, ο Μπένι Γκαντς έρχεται μακράν μπροστά στις προτιμήσεις των πολιτών από τον νυν πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Ισραήλ, Χέρζι Χαλέβι, έχει κι αυτός επίσης ασκήσει πιέσεις κατ’ ιδίαν στον Νετανιάχου για την ανάγκη μιας στρατηγικής της «επόμενης ημέρας», σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η επιστροφή του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της βόρειας Γάζας, όπως η Τζαμπαλία, που προηγουμένως είχαν δηλωθεί ως ‘απελευθερωμένες” από  τη Χαμάς, έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης για την εξάλειψη της οργάνωσης.

Ο Χαλεβί λέγεται ότι υποστήριξε ότι, ελλείψει διπλωματικής διαδικασίας για την ίδρυση ενός κυβερνητικού οργάνου σε αντικατάσταση της Χαμάς, ο στρατός θα αναγκαστεί να ξεκινήσει επανειλημμένες εκστρατείες για να κρατήσει την τρομοκρατική οργάνωση σε σχετική αδυναμία.

Ο ιδιαίτερος ρόλος του Γκαντς

Ο Γκαντς , είναι ο άνθρωπος που είχε διάλογο με τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, το καιρό που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μιλούσε καν στο τηλέφωνο με τον Νετανιάχου, όταν δηλαδή οι πιέσεις προς το Ισραήλ ήταν τέτοιες που οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις άγγιζαν επικίνδυνα βάθη. Πράγμα πρωτοφανές, καθώς το Ισραήλ αποτελεί τον πιο στενό και πιστό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή.

Ο Γκαντς βρέθηκε στην Ουάσιγκτον όταν ο Νετανιάχου εμφανιζόταν αδιάλλακτος έναντι των αμερικανικών πιέσεων για αξιόπιστο σχέδιο συνέχισης του πολέμου, για ανταπόκριση στις εκκλήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Μάλιστα, τότε, το γραφείο του Νετανιάχου δεν είχε δώσει “άδεια” στον Γκαντς να πραγματοποιήσει το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις όποιες συνομιλίες που είχε εκεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, η μη παροχή αδείας κοινοποιήθηκε αρκούντως.

Ωστόσο, ο Γκαντς συνέχισε το “αυτόνομο” ταξίδι του και συνέχισε τις συνομιλίες και με το Λονδίνο. Ήταν έκτοτε προφανές πως οι σύμμαχοι του Ισραήλ, εν μέσω κρίσης και εμπλοκής, συζητούσαν και “έβλεπαν’ την ημέρα μετά τον Νετανιάχου, προσβλέποντας στον Γκαντς για μια “ομαλή” διαδοχή – με την όποια μορφή της – ώστε να διευθετηθεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση η κρίση στη Γάζα.

Και φτάσαμε στο τελεσίγραφο… 

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Γκαντς ως τελεσίγραφο με την προειδοποίηση της αποχώρησής του είναι σαφές πως αποτελεί σοβαρή απειλή για μια πολιτική κρίση στο Ισραήλ.

Όμως, τί ζητά στο σχέδιο;

Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων στη Γάζα, την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και τον τερματισμό του ελέγχου της Χαμάς σε αυτήν και την υποστήριξη των προσπαθειών για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Βάσει του σχεδίου, θα δημιουργηθεί επίσης ένα προσωρινό αμερικανικό-ευρωπαϊκό-αραβο-παλαιστινιακό σύστημα πολιτικής διοίκησης για τους κατοίκους της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα διατηρεί τον έλεγχο ασφαλείας.

Ο Γκαντς ζητά επίσης την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους και την αποκατάσταση των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θέλει να μπορούν να κληθούν στα όπλα και όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες. Επί του παρόντος, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι εξαιρούνται από το σχέδιο.

“Κάτι πήγε στραβά πρόσφατα. Δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικές αποφάσεις. Δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες ηγεσίας για να εξασφαλιστεί η νίκη. Μια μικρή μειοψηφία έχει αναλάβει τον έλεγχο της γέφυρας διοίκησης του ισραηλινού πλοίου και το οδηγεί στα βράχια ” είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση είπε ο Γκάντς «θα πρέπει να φέρει τους ομήρους στο σπίτι, να ανατρέψει τη Χαμάς και να αποστρατικοποιήσει τη Γάζα και να υπάρξει μία ηγεσία ΗΠΑ-ΕΕ-Αραβοπαλαιστινιακή που θα θέσει τα θεμέλια μιας μελλοντικής εναλλακτικής λύσης στη Γάζα που δεν θα είναι ούτε η Χαμάς ούτε ο Αμπού Μάζεν»

«Αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο – θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Γκαντς.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο απαντώντας στο τελεσίγραφο του Γκαντζ: «Ενώ οι ηρωικοί στρατιώτες μας πολεμούν για να καταστρέψουν τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, ο Γκαντζ επιλέγει να υποβάλει τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό αντί να εκδώσει τελεσίγραφο στη Χαμάς».

Το γραφείο του πρωθυπουργού πρόσθεσε: «Οι όροι που έθεσε ο Μπένι Γκαντς είναι  ευφημισμοί των οποίων το νόημα είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα του Ισραήλ, η εγκατάλειψη των περισσότερων από τους ομήρους, η διακυβέρνηση της Χαμάς ανέπαφη και η εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους”.

Το γραφείο του Γκαντς είπε ως απάντηση στη δήλωση του γραφείου του Νετανιάχου: «Αν ο Πρωθυπουργός είχε ακούσει τον Γκαντς, θα είχαμε μπει στη Ράφα πριν από μήνες και θα είχαμε τελειώσει την αποστολή».

Πρόσθεσε: «Εάν η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είναι σημαντική για τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις, να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και να μην σέρνει τα πόδια του από φόβο απέναντι στους εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του».

Πρόωρες εκλογές;

Η Barbara Slavin, διακεκριμένη συνεργάτιδα στο Stimson Center στην Ουάσιγκτον, DC, μια δεξαμενή σκέψης διεθνούς ασφάλειας, είπε στο Newsweek ότι το τελεσίγραφο του Γκαντς είναι «άργησε να έρθει ».

«Αυτός ο πόλεμος προκαλεί μόνο δυστυχία στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και δηλητηριάζει πιθανότητες για τη διπλωματία», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου έχει επικριθεί για τον χειρισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τις διαμαρτυρίες στο Ισραήλ να έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Μαρτίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου να φέρει στο σπίτι τους Ισραηλινούς ομήρους.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που καλούσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και το Ισραήλ να διεξαγάγει νέες εκλογές, κάτι που ζήτησε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Αμερικανικής Γερουσίας Chuck Schumer , Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης που είναι επίσης Εβραίος, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η παρέμβασή του εξόργισε τα μέγιστα τον Νετανιάχου.

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, πιστεύω ότι οι νέες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί μια υγιής και ανοιχτή διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Ισραήλ», δήλωσε ο Σούμερ στη Γερουσία τον Μάρτιο.

Ο Νετανιάχου είπε ότι οι εκκλήσεις για νέες εκλογές είναι “γελοίες” και πρόσθεσε: «Είναι σαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου — εν μέσω του πολέμου ενάντια στην Αλ Κάιντα ένας Ισραηλινός να έλεγε, ξέρετε ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι είτε νέες εκλογές στις ΗΠΑ… Δεν το κάνετε αυτό σε μια αδελφή δημοκρατία».

Με πληροφορίες από  BBC/ Newsweek

 

Drone με την ρωσική σημαία πάνω από το γερμανικό Κοινοβούλιο: Σεσημασμένος φανατικός λάτρης του Πούτιν ο Ουκρανός (!) δράστης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: