Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της UNFICYP, Κόλιν Στιούαρτ. EPA/IAKOVOS HATZISTAVROU / POOL
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτκής δύναμης των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ έπειτα από εκδήλωση, την Τετάρτη το πρωί, στο μνημείο «In The Service of Peace» (Στην Υπηρεσία της Ειρήνης) στο προαύλιο του Λήδρα Πάλας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κυανοκράνων, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι σήμερα «είναι μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που υπηρετούν τη διατήρηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και σε εκείνους που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν».
Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπόρεσε να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα των Κυανοκράνων στο νέο μνημείο που εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου κατά την 60η επέτειο της παρουσίας της Δύναμης στην Κύπρο.
«Αυτό το μνημείο αποτίει φόρο τιμής σε 150 χιλιάδες ένστολους που έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο, 187 από τους οποίους έχουν πεθάνει στην Κύπρο.
Έτσι έχουμε αυτό το νέο μόνιμο μνημείο και η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να είναι προσβάσιμος από όλους τους Κύπριους και οποιονδήποτε, και γι’αυτό επιλέξαμε αυτόν τον χώρο για να έρθουμε και να προβληματιστούμε για την προσπάθεια, τη συμβολή που έχει γίνει στην επίλυση του Κυπριακού και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα».
Στην εκδήλωση, ο κ. Στιούαρτ ανέγνωσε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων.
Στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες ανέφερε πως σήμερα «αποτίουμε φόρο τιμής στους περισσότερους από 76.000 κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών που ενσαρκώνουν το υψηλότερο ιδανικό της ανθρωπότητας: την ειρήνη».
Στο μήνυμά του, ο ΓΓ είπε ότι «προερχόμενοι από περισσότερες από 120 χώρες, οι κυανόκρανοί μας υπηρετούν σε 11 ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Μέρα με τη μέρα, με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, αυτές οι γυναίκες και αυτοί οι άνδρες εργάζονται γενναία σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα και ασταθή μέρη στη γη για να προστατεύσουν τους αμάχους, να διατηρήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να υποστηρίξουν τις εκλογές και να ενισχύσουν τους θεσμούς.
Αποτελούν μέρος μιας μακράς παράδοσης. Για πάνω από 75 χρόνια, οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν υποστηρίξει κοινότητες που συγκλονίζονται από συγκρούσεις και αναταραχές σε 71 αποστολές», επεσήμανε.
Σημείωσε πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» τους περισσότερους από 4.300 κυανόκρανους που έχουν πληρώσει το υπέρτατο τίμημα ενώ υπηρετούσαν υπό τη σημαία του ΟΗΕ.
Ο ΓΓ υπογράμμισε ότι προκειμένου «οι ειρηνευτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, χρειάζονται την υποστήριξη του κόσμου».
Είπε ότι «η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος τον Σεπτέμβριο θα είναι μια στιγμή για τις χώρες να προωθήσουν ιδέες μέσω μιας Νέας Ατζέντας για την Ειρήνη, η οποία συνδέει τη διατήρηση της ειρήνης με όλες τις προσπάθειες για την πρόληψη και τον τερματισμό των συγκρούσεων», σημειώνοντας ότι «η επίτευξη ειρήνης απαιτεί σκληρή δουλειά».
Καταλήγοντας, ο ΓΓ ανέφερε στο μήνυμά του ότι «αυτή τη σημαντική ημέρα, και κάθε μέρα, ας δεσμευτούμε εκ νέου να στηρίξουμε εκείνους που εργάζονται για την ειρήνη: τους ειρηνευτές του ΟΗΕ».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE