Εκφράζεται μεγάλη ανησυχία: Η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές, το δορυφορικό κινητό του προέδρου του Ιράν δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα * «Σε κίνδυνο η ζωή του μετά την συντριβή», λέει αξιωματούχος[videos]

ΦΙΛΕ ΠΗΟΤΟQ Ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi. Ένας μεγάλος ςεχθρός της Αμερικής… EPA/, BEDIN TAHERKENAREH




Το γεγονός ότι το δορυφορικό κινητό ασφαλείας του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, ώρες μετά το δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το ελικόπτρο που τον μετέφερε , προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Τεχεράνη, αλλά και άλλες πρωτεύουσες, που ενδιαφέρονται ή έχουν σχέσεις -φιλικές ή εχθρικές- με τη συγκεκριμένη χώρα.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν “είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου”. “Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές”, τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.

Δυτικές πηγές ανέφεραν τα εξής: Ήταν πολύ κακές οι καιρικές συνθήκες και επικρατούσαν – συνθήκες πυκνής ομίχλης. Οι Ιρανοί διασώστες προσπαθούν να φθάσουν στο σημείο στο Ταμπριζ, αλλά μέχρι στιγμής είναι αδύνατον. Ο Ιρανός Πρόεδρος είχε δορυφορικό τηλέφωνο μαζί του, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, δεν δίνει κανένα σήμα.

Δύσκολος ο εντοπισμός και οι έρευνες

 Σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Reuters, με ανταποκρίσεις από την Τεχεράνη:

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος ήταν θύμα “ατυχήματος”, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι και επίσημα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Οι έρευνες καθίστανται πολύ δύσκολες λόγω “δυσμενών καιρικών συνθηκών” μεταξύ των οποίων ομίχλη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση.

  • “Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή”, πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ύστερα από κάποιους αρχικούς δισταγμούς, ότι  ο πρόεδρος Ραϊσί βρισκόταν στο αεροσκάφος, που αποτελούσε μέρος μιας συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, όπως και ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο κύριος ιμάμης της περιοχής.

Το πρακτορείο πρόσθεσε πως “τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης” “έχουν σταλεί στο σημείο”.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε προσευχές για την ασφάλεια του προέδρου Ραϊσί. Μετέδωσε επίσης πλάνα με πιστούς που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου σε τεμένη της ιερής πόλης Μασχάντ (βορειοανατολικά).

Οι αντικρουόμενες ή ελλιπείς αναφορές 

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αρχικά έκαναν λόγο για «ατύχημα» περιγράφοντας λακωνικά «ανώμαλη προσγείωση», με την Τεχεράνη να δηλώνει στην αρχική της ενημέρωση ότι δεν υπήρξαν θύματα. Το κρατικό Ιρανικό δίκτυο Tasnim διευκρινίζει ότι το ατύχημα συνέβη στο προεδρικό ελικόπτερο, κάτι που αρχικά ήταν επίσης ασαφές.

Αργότερα, πλέον, τα κρατικά ιρανικά μέσα έκαναν λογο για “συντριβή”.

Οι έρευνες καθίστανται πολύ δύσκολες λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών» μεταξύ των οποίων ομίχλη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση.

«Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή», πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Farts κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραϊσί μετά τις αναφορές αυτές.

Με πληροφορίες από BBC/CNN/The Times of Israel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: