Εκδήλωση των Times στο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο «Σε ποιον ανήκει το παρελθόν;» Έχουν νομικό δικαίωμα να διατηρούν αντικείμενα, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα;

FILE PHOTO: A woman views the Parthenon Marbles at the British Museum in London, Britain. EPA, NEIL HALL




Σε άρθρο του στην εφημερίδα Times του Λονδίνου με τίτλο, ο Richard Morris αναφέρεται σε εκδήλωση του συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης τίτλο “The British Museum debate – who owns the past?”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βρετανικό Μουσείο την 1η Ιουλίου με τη συμμετοχή επιφανών ομιλητώνΤην εκδήλωση, όπως αναφέρεται θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, George Osborne.

Στο πάνελ, με συντονιστή τον Matthew Parris (επιφυλλιδογράφο των Times και πρώην βουλευτή των Συντηρητικών), θα συμμετέχουν οι:

  • Rory Stewart (σ.σ. πρώην Υπουργός, βουλευτής των Συντηρητικών και διπλωμάτης του ΗΒ, νυν ακαδημαϊκός και παρουσιαστής της δημοφιλούς εκπομπής podcast “The Rest is Politics”),
  • Mary Beard (σ.σ. κλασικίστρια και μέλος του Συμβουλίου Διαχειριστών του ΒΜ),
  • David Olusoga (σ.σ. ιστορικός), και η Munira Mirza (σ.σ. Διευθύνουσα σύμβουλος του Civic Future, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Πολιτικής της του Ν. 10 της Downing Street και πρώην αντιδήμαρχος του Λονδίνου)

Σύμφωνα με το άρθρο τη συζήτηση πρόκειται να απασχολήσουν ζητήματα ιστορίας και κυριότητας –καθώς και ο ρόλος των οικουμενικών Μουσείων (ως παράδειγμα αναφέρεται το Βρετανικό Μουσείο) στο μέλλον.

Σκιαγραφώντας τη θεματολογία αυτή, ο συντάκτης μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Ιδίως τον τελευταίο καιρό, οι ριζικά μεταβαλλόμενες απόψεις για το τι συνιστά αποδεκτή συμπεριφορά – από κράτη, αυτοκρατορίες, επιχειρήσεις και άτομα – μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε την ιστορία.  […]

Το πού θα βρούμε την ισορροπία μεταξύ αυτών των φαινομενικά αντιφατικών απόψεων για την ιστορία και την κληρονομιά μας είναι ένα από τα πεδία διαμάχης των σημερινών πολιτιστικών πολέμων. Στο επίκεντρο αυτών των πυρετωδών συζητήσεων βρίσκονται τα μουσεία μας, για τα οποία αυτή είναι σίγουρα μια κρίσιμη εποχή.

Σχεδόν κάθε πτυχή του έργου τους τίθεται υπό εξέταση. Έχουν το ηθικό ή ακόμη και νομικό δικαίωμα να διατηρούν αντικείμενα -όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα ή τα χάλκινα του Μπενίν- που αποκτήθηκαν με αμφίβολο τρόπο και διεκδικούνται από άλλες χώρες ως ουσιώδη μέρη της κληρονομιάς τους;

Εάν η απάντηση είναι θετική, θα πρέπει ο τρόπος με τον οποίο τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται στο κοινό να τονίζει το αμφισβητούμενο παρελθόν τους; […] Αναμφίβολα όλοι αυτοί οι τομείς, και πολλοί άλλοι, θα καλυφθούν από το πάνελ μας στην επικείμενη συζήτηση» αναφέρει καταληκτικά ο αρθρογράφος.

Τίτλος: “Who owns the past? Join the debate with Rory Stewart and more”
Υπότιτλος: “The Times and the British Museum have assembled a panel including Mary Beard, David Olusoga and Munira Mirza for a landmark discussion. Richard Morrison outlines the issues ο Richard Morrison”

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Times, Richard Morris – “The British Museum debate – who owns the past?”

Έκθεση «Η ελιά, το λάδι, και η συμβολή τους στον πολιτισμό» στο μοναδικό αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό μνημείο, το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά, στην Λέσβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: