Έχουν θράσος και τσακώνονται για το… δίκαιο δυο κατοχικές δυνάμεις! Η Τουρκία και το Ισραήλ κατέχουν διά της στρατιωτικής βίας εδάφη, τα οποία και εποικίζουν…

FLE PHOTO: Turkish Islamist President Recep Tayyip Erdogan met with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in New York. The meeting took place at the Turkish House on the sidelines of the 78th session of the UN General Assembly. Photo via Republic of Türkiye Directorate of Communications, @Communications




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Δυο κράτη με βεβαρημένο παρελθόν και παρόν, βρέθηκαν για προφανείς λόγους σε διαφορετική «πλευρά της ιστορίας».

Και οι λόγοι αυτοί αφορούν τα γεωπολιτικά παιχνίδια ελέγχου στην περιοχή. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ, έχοντας και τη δική τους φωλιά λερωμένη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θυμούνται- τώρα- την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ,  Ισραήλ Κάτς, σε ανάρτηση του στο «Χ»,  απάντησε σε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου: «Αυτός που πρέπει να κατηγορηθεί για γενοκτονία είναι ο δικτάτορας Ερντογάν, που δολοφονεί τους Κούρδους πολίτες του, που κατέχει τη βόρεια Κύπρο και διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Επί τούτου καμία διαφωνία. Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι το όνομα του Νετανιάχου θα καταγραφεί στην Ιστορία όπως του Χίτλερ, του Μιλόσεβιτς, του Κάρατζιτς και έσπευσε να αναφέρει πως «ο τελευταίος βομβαρδισμός σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα έγινε στον απόηχο της έκκλησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να σταματήσουν οι επιθέσεις».

  • Προφανώς και τα όσα έχει διαπράξει ο Νετανιάχου δεν κρύβονται και δεν περιμένει κανείς τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν να τα αναφέρει. Ειδικά αυτός.

Η κατοχική πλευρά, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της, παρουσιάζεται «προστάτιδα δύναμη» των Παλαιστινίων.  Το περασμένο Σάββατο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Cevdet Yılmaz, στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα μετέβη στην κατεχόμενη Μόρφου.

Επέλεξε να επισκεφθεί έργα που γίνονται στην περιοχή με χρηματοδότηση, όπως πάντα, της Τουρκίας.  «Για άλλη μια φορά, αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε την ειρηνευτική επιχείρηση. Εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί, ο Τούρκος της Κύπρου θα μπορούσε να είχε έρθει αντιμέτωπος με αυτά που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας…», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Cevdet Yılmaz, όπως και το αφεντικό του, ο Ερντογάν, επικαλούνται τους Παλαιστίνιους και επιχειρούν να παραλληλίσουν την υπόθεση τους με τους Τουρκοκύπριους. Ανιστόρητοι παραλληλισμοί. Η Τουρκία, όπως και το Ισραήλ, είναι κατοχικές δυνάμεις. Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα των επιθέσεων του Ισραήλ και ζουν σε συνθήκες κατοχής. Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, η οποία δεν δίνει δεκάρα για τους Τουρκοκύπριους και τους Παλαιστίνιους, μόνο τα συμφέροντα της προωθεί.

Στην Άγκυρα, όμως, κάνουν πως δεν θυμούνται τις συμπεριφορές τους στην Κύπρο και παρουσιάζονται «προστάτες των λαών». Άλλωστε το Ισραήλ το 1974 ήταν στην άλλη πλευρά της ιστορίας, την λανθασμένη, με τους Τούρκους.

Εάν σήμερα χρησιμοποιεί την κατεχόμενη Κύπρο για να κτυπήσει την Άγκυρα, το κάνει τούτο έχοντας βεβαίως διαφοροποιήσει και την τακτική του σε ό,τι αφορά την περιοχή.

  • Τόσο η Άγκυρα όσο και το Τελ Αβίβ δεν έχουν κόστος ως κατεχόμενες δυνάμεις. Δεν έχει κανένας Οργανισμός και καμία χώρα αποφασίσει κυρώσεις εναντίον τους, αν και η πρακτική αυτή εφαρμόζεται για άλλες περιπτώσεις.

Το Ισραήλ έχει χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση Νετανιάχου κωφεύει στις εκκλήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη και η Ε.Ε. που αναφανδόν στήριξε το Ισραήλ δεν μπορεί  πλέον να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο.

«Χρησιμοποιήσαμε πυρομαχικά ακριβείας κατά θεμιτών στόχων», υποστηρίζει το Ισραήλ για τις τελευταίες επιθέσεις του κατά Παλαιστινίων στη Ράφα. Κι όμως, κατακάηκα άμαχοι, γυναίκες, παιδιά. Κτύπησαν καταυλισμό του ΟΗΕ. Κι αυτό αυτοάμυνα είναι;

Ο Issam Younis, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mezan, που εδρεύει στη Γάζα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα +972, ανέφερε πως η δολοφονία περισσότερων από 15.000 παιδιών είναι ένα θέμα που συζητείται.

Όσο, όμως, ο κόσμος, όπως σημειώνει, δεν παρεμβαίνει και συνεχίζει να στέλνει όπλα, παρέχει πολιτική στήριξη, τούτο σημαίνει ότι δέχεται τη δολοφονία παιδιών, που θεωρούνται είτε «ανθρώπινη ασπίδα τρομοκρατών» είτε εμπόδιο στην πορείας μιας… νέας Μέσης Ανατολής!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όταν κανονικοποιείται στην πολιτική το μαύρο σκοτάδι: Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι ευθύνες του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που είναι τεράστιες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: