Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά αεροσκάφη στην Κριμαία, την ώρα που η Μόσχα πανηγυρίζει για την κατάρριψη drones [video]

Satellite images exclusive to CNN show destroyed jets and building at Belbek Airbase in Crimea on May Πηγή Photo: Twitter




Την καταστροφή τριών ρωσικών αεροσκαφών καθώς και κτιρίων στην αεροπορική βάση Belbek στην κατεχόμενη πόλη-λιμάνι της Σεβαστούπολης την Τετάρτη, αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες που έχει στην κατοχή του το CNN, την ώρα που ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μπαίνει σε νέα κρίσιμη φάση.

Οι απώλειες υλικού έρχονται μετά από δύο ημέρες επιθέσεων των Ουκρανών στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Σε εικόνες που ελήφθησαν από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικής απεικόνισης BlackSky και την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar, διακρίνονται δύο αεροσκάφη καμένα στην κύρια γραμμή πτήσης στο Μπέλμπεκ, καθώς και ένα τρίτο που είναι σταθμευμένο σε προστατευτικό ανάχωμα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ένα κατεστραμμένο κτίριο σε κοντινή απόσταση και ένα άλλο που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Ο Mikhail Razvozhaev, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, δήλωσε στο Telegram την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι «απέκρουσαν με επιτυχία μια μαζική εχθρική επίθεση στη Σεβαστούπολη». Ο Razvozhaev δήλωσε ότι «δεκάδες» μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «περισσότερα από πέντε θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν».

Η πόλη υπέστη μερική διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών του μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε υποσταθμό ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε.

  • Είναι η δεύτερη φορά που το Μπέλμπεκ γίνεται στόχος των Ουκρανών τις τελευταίες 48 ώρες.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανό ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλμπεκ, ο Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, εκπρόσωπος του Νότου του ουκρανικού στρατού, δήλωσε την Πέμπτη: «Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν επαληθευμένες πληροφορίες προς το παρόν».

Για κατάρριψη πάνω από 100 drones μιλά η Ρωσία 

Από την πλευρά της, η Ρωσία υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας κατέστρεψε ή αναχαίτισε περισσότερα από 100 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στη διάρκεια επιθέσεων που εξαπολύθηκαν εναντίον της νοτιοδυτικής ρωσικής επικράτειας και της προσαρτημένης Κριμαίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως εξουδετερώθηκαν 51 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στην Κριμαία, 44 πάνω από την περιφέρεια του Κρασνοντάρ, έξι πάνω από την περιφέρεια του Μπελγκορόντ και άλλο ένα πάνω από εκείνη του Κουρσκ.

«Στη διάρκεια της νύκτας, η αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού και περιπολικά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψαν έξι μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ο ρωσικός στρατός αναφέρει τακτικά ότι απώθησε νυκτερινές επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά σπάνια υποστηρίζει ότι κατέρριψε τόσα πολλά.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπελγκορόντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, είχε ανακοινώσει το θάνατο μιας μητέρας και του τετράχρονου παιδιού της στη διάρκεια επίθεσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο χωριό Οκτιάμπρσκι.

Ένα όχημα, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις άνθρωποι, έγινε στόχος μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η μητέρα σκοτώθηκε επιτόπου και το τετράχρονο παιδί της υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας ότι ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε πρατήριο καυσίμων κοντά στο χωριό Μπεσονόφκα.

Η Ρωσία προελαύνει στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα η Ρωσία προχωράει στη βορειοανατολική Ουκρανία, αναγκάζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναβάλει τη συμμετοχή του σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς τα στρατεύματά του υπερασπίζονται την αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο.

Η επίθεση είναι η πιο σοβαρή διασυνοριακή χερσαία επίθεση από τότε που η Ουκρανία ανακατέλαβε την περιοχή του Χάρκοβο στα τέλη του καλοκαιριού του 2022. Έρχεται καθώς οι Ουκρανοί παλεύουν με αραιά διατεταγμένες δυνάμεις, πυροβολικό και ανεπαρκή αεράμυνα, καθώς περιμένουν τα πολυπόθητα πυρομαχικά και όπλα που τους έχουν υποσχεθεί ως μέρος ενός μακροχρόνια καθυστερημένου πακέτου στρατιωτικής χρηματοδότησης των ΗΠΑ ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε ο πιο παρατεταμένος συναγερμός για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Χάρκοβο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανακοινώθηκε νωρίς σήμερα από ουκρανούς αξιωματούχους πως αίρεται, αφού έκαναν λόγο για πλήγματα drones.

Ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινεχούμποφ ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα μιας κατεύθυνσης έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne μετέδωσε πως ο συναγερμός διήρκεσε 16½ ώρες — με άλλα λόγια ήταν ο πιο πολύωρος αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περισσότερα από εννέα χωριά κοντά στα σύνορα από την έναρξη της ώθησης της Μόσχας. Η πόλη Βοβτσάνσκ, περίπου 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) βορειοανατολικά του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, είναι ο τόπος μερικών από τις πιο έντονες μάχες.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό για μια «στρατηγική» διάρρηξη στο Χάρκοβο, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος διοικητής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Χάρκοβο νωρίτερα την Πέμπτη. Εκεί περιέγραψε μια «εξαιρετικά δύσκολη» προοπτική για τα στρατεύματα του Κιέβου στο έδαφος, όπου «ενισχύουμε τις μονάδες μας».

Αυτό έρχεται την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την Πέμπτη και οι δύο δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους εταιρική σχέση σε μια έντονη επίδειξη της αυξανόμενης ευθυγράμμισής τους.

Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και σε μια σαρωτική κοινή δήλωση καθορίστηκε η ευθυγράμμιση των χωρών τους σε μια σειρά θεμάτων, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η ασφάλεια και η γεωπολιτική, με συγκεκριμένες αναφορές στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκκληση 13 ΥΠΕΞ προς το Ισραήλ να μην επιχειρήσει στη Ράφα: Σύσσωμοι οι G7, πλην των ΗΠΑ* Κάλεσμα και για ανθρωπιστική βοήθεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: