Διχογνωμίες στο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των αιχμαλώτων: Ανυποχώρητοι οι «σκληροί» και ο Νετανιάχου

Palestinians inspect the damage after an Israeli army raid on a camp at an area designated for displaced people in Rafah, southern Gaza Strip. EPA/HAITHAM IMAD




Υπάρχουν διαφωνίες στο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ισραήλ σχετικά με την θέση της Χαμάς να τερματιστεί ο πόλεμος ως μέρος της συμφωνίας αιχμαλώτων, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, ορισμένοι υπουργοί πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σύμμαχοι του στη κυβέρνηση βλέπουν κάτι τέτοιο να ισοδυναμεί με παράδοση στη Χαμάς.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan ότι, η πιθανή ανανέωση των συνομιλιών θα ήταν «η τελευταία ευκαιρία για την επιστροφή των κρατουμένων και την επίτευξη συμφωνίας» κάτι που όπως υπογράμμισε, και το Ισραήλ και οι μεσολαβητές το αντιλαμβάνονται.

Μάλιστα προχώρησε και στην εκτίμηση πως «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο ισραηλινός στρατός θα μπει στη Ράφα και οι αιχμάλωτοι δεν θα απελευθερωθούν».

Η εκτίμηση αυτή έχει να κάνει προφανώς με την πιθανότητα το Ισραήλ να επεκτείνει την επιχείρησή του στην πόλη που βρίσκεται νότια της Γάζας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Στο μεταξύ, οι κρατούμενοι πεθαίνουν και το θέμα μπορεί να χειροτερέψει».

Το Channel 12 ανέφερε την Τρίτη ότι δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να δοκιμάσει την απάντηση του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar σε μια πιθανή πρόταση που περιλαμβάνει μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, την ανοικοδόμηση της Γάζας, έναν μηχανισμό διακυβέρνησης για τη Λωρίδα που δεν περιλαμβάνει το κίνημα και την εξορία των ηγετών της.

Επίσης οι αξιωματούχοι αυτοί επισήμαναν στο Ισραήλ ότι η Χαμάς είχε ήδη καταλάβει ότι δεν θα έλεγχε τη Λωρίδα της Γάζας στο τέλος του πολέμου, αλλά ο Νετανιάχου δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα παρουσίασε στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και στον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι μια ισραηλινή πρόταση για επίτευξη συμφωνίας και ο αρχηγός της CIA τον ενημέρωσε για πιθανές λύσεις σε απροσδιόριστα σημεία διαφωνίας στους προηγούμενους γύρους συνομιλίες.

Στη συνέχεια, το πολεμικό συμβούλιο συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και τις μάχες στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η οποία πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς.

Τα γεγονότα αυτά διαδραματίστηκαν ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση του στην πόλη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Επεισοδιακή διαδήλωση για τη Γάζα στις Βρυξέλλες: Δακρυγόνα και αντλίες νερού από την αστυνομία κατά των πολιτών που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: