File Photo epa11345188 The judges enter the courtroom during a hearing at the International Court of Justice (ICJ) on the situation in Gaza’s Rafah, at the Peace Palace in The Hague, Netherlands, 16 May 2024. EPA/LINA SELG
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη λωρίδα της Γάζας και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τα εντάλματα σύλληψης αιτήθηκαν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.
Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.
Ο Καρίμ Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.
«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και εξετασθεί από το γραφείο μου, υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύω ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, φέρουν την ποινική ευθύνη για εγλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στην Λωρίδα της Γάζας) αρχής γενομένης τουλάχιστον από την 8η Οκτωβρίου 2023», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εισαγγελέα Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αυτή φέρνει τον Νετανιάχου στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ εξετάζει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.
Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».
Με πληροφορίες από AFP, cnn
Κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τα διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή της διεθνούς δικαιοσύνης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και τις πιθανές ενέργειές του σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση εκφράζει ο James Goldston (εκτελεστικός διευθυντής του Open Society Justice Initiative) σε άρθρο του στο Politico.
Επισημαίνει ότι το ΔΠΔ φέρεται να ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ηγέτες τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων απειλών για κυρώσεις από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές των ΗΠΑ και προληπτική κριτική από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Το ΔΠΔ έχει απορρίψει προσπάθειες εκφοβισμού ή επηρεασμού των διαδικασιών του. Οι ενέργειες του δικαστηρίου θεωρούνται κρίσιμες για τη διατήρηση της νομιμότητάς του και της ευρύτερης διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Kαταγράφεται μεταξύ άλλων ότι το ΔΠΔ έχει αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων από την κυβέρνηση Trump σχετικά με την έρευνά του για το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η σύγκρουση της Γάζας παρουσιάζει μια μοναδική δοκιμασία λόγω της περίπλοκης γεωπολιτικής δυναμικής και της εμπλοκής βασικών συμμάχων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η απάντηση των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών είναι καθοριστική. Ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις ενέργειες του ΔΠΔ κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αντιτίθενται στην έρευνα του ΔΠΔ για το Ισραήλ, επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας. Αυτή η ασυνέπεια θεωρείται προβληματική και δυνητικά υποκριτική.
Η στάση των δυτικών ηγετών σχετικά με τις ενέργειες του ΔΠΔ αναφορικά με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη θα έχει μακροπρόθεσμες διπλωματικές και ηθικές επιπτώσεις, ενδεχομένως επηρεάζοντας την παγκόσμια αντίληψη για τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, καταλήγει ο συντάκτης.
Politico [Europe, Israel and the International Criminal Court]
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE