Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι θρηνούν για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου: Συλλυπητήρια από Πούτιν, «βαθιά θλίψη» και στην Τουρκία [video]

File Photo Iranian President Ebrahim Raisi flanked by Iranian IRGC and Army generals arrives during the annual Army Day at a military base in Tehran, Iran, 17 April 2024 (reissued 20 May 2024). EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Συλλυπητήρια στην Τεχεράνη για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι έστειλαν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες Χαμάς, Χούθι και Χεζμπολάχ

Ο Ραΐσι έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν την Κυριακή στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, βορειοδυτικά του Ιράν.

Λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους, ο ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι Μοχάμεντ Αλί αλ Χούτι έστειλε συλλυπητήρια.

  • «Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στον ιρανικό λαό και την ιρανική ηγεσία», δήλωσε. «Ο ιρανικός λαός θα συνεχίσει να έχει ηγέτες πιστούς στον λαό του.
    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Χούτι της Υεμένης, Μαχντί Αλ-Μασάτ, «έστειλε μήνυμα συλλυπητηρίων και συλλυπητηρίων» στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραΐσι.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκφράζει «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια, τη βαθιά της συμπάθεια και την αλληλεγγύη της» στον ανώτατο ηγέτη, «στην ιρανική κυβέρνηση και στον αδελφό ιρανικό λαό».

  • «Είμαστε βέβαιοι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα μπορέσει -με τη βοήθεια του Αλλάχ- να ξεπεράσει τις συνέπειες αυτής της μεγάλης απώλειας, καθώς ο αγαπητός ιρανικός λαός διαθέτει ισχυρούς θεσμούς ικανούς να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρή δοκιμασία», δήλωσε η Χαμάς.
    Η Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο παρομοίασε τον Ραΐζι με «μεγάλο αδελφό».

«Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της και τα αισθήματα συμπάθειας για την απώλεια (του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, των Ιρανών αξιωματούχων και του ιρανικού λαού)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας.

«Γνωρίζουμε καλά τον Σεβασμιότατο πρόεδρο μάρτυρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν για εμάς ένας μεγάλος αδελφός, ένας ισχυρός υποστηρικτής και ένας σταθερός υπερασπιστής των θεμάτων μας και των θεμάτων του έθνους, κυρίως της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, και ένας προστάτης των κινημάτων αντίστασης».

Το Ιράν έχει παράσχει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στη Χαμάς, τους Χούθι και τη Χεζμπολάχ.

Συλλυπητήρια από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.

«Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Χαμενεΐ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί την Πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεγράφημά του.

«Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Βαθιά θλίψη στην Τουρκία

Η Τουρκία “συναισθάνεται τον πόνο του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μετά την αναγγελία του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

“Δυστυχώς η είδηση που ήρθε από το Ιράν μας προκάλεσε βαθιά θλίψη”, πρόσθεσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

“Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το ατύχημα, ήμασταν σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες (διάσωσης). Οι σχετικοί θεσμοί, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Άμυνάς μας και η αρχή (αντιμετώπισης) καταστροφών AFAD έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις”, πρόσθεσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πακιστανό ομόλογό του Ισάκ Νταρ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP
Τεχεράνη, Ιράν

Βρέθηκε η σωρός του Ραϊσί: Η τελευταία φωτογραφία μέσα στο μοιραίο ελικόπτερο και η στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: