Ασφυκτική πίεση στον Μπάιντεν να αγνοήσει τη μπλόφα Πούτιν περί «κλιμάκωσης»: Θα επιτρέψει τελικά αμερικανικά όπλα να χτυπούν μέσα στη Ρωσία; Ουκρανία, Στόλτενμπεργκ και 24 μέλη του ΝΑΤΟ επιμένουν

FILE PHOTO: epa11025624 US President Joe Biden (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) enter the room to hold a joint news conference in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building, on the White House complex in Washington, DC, USA, 12 December 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Αυξάνεται “τρομακτικά” η πίεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της προμηθεύει η Δύση για να χτυπά στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα κατέδειξαν ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μήνες ανησυχίας για κλιμάκωση του πολέμου – ένα επιχείρημα που αποτελεί το «σύνθημα» του στρατοπέδου των σκεπτικιστών στην αμερικανική κυβέρνηση. Κυριολεκτικά το “πιστεύω” του είναι “αποτροπή της κλιμάκωσης” διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φυσικά, αυτόν τον σκεπτικισμό τροφοδοτεί και η προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ειδικά για τις «μικρές χώρες» στην Ευρώπη.

Όμως, μόλις χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η στάση της Ουάσιγκτον για το θέμα θα «προσαρμοστεί και θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες επί του πεδίου μάχης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, για την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ασυνήθιστο: Το ΝΑΤΟ πιέζει τις ΗΠΑ…

Σημειώνεται πως μόλις σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν σαφέστατος για το τί πρέπει να γίνει, λέγοντας ότι ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, για να τη στηρίξουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας

  • Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε από την άλλη, αργά την Τετάρτη ότι παρόλο που η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, “αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας”.

Σημειώνεται επίσης ότι στη Σόφια, 24 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση με την οποία δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία ό,τι είναι δυνατό «στο όνομα της δημοκρατίας».

  • Τα 24 κράτη δεσμεύτηκαν να μην αποδέχονται πλέον περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων κατά νόμιμων στόχων στο ρωσικό έδαφος

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες φονικών επιθέσεων, που συχνά εξαπολύει η Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Μακρόν κι οι Ευρωπαίοι

Η δήλωση του Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, ακολούθησε πιο σαφή σχόλια που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο ρωσικό έδαφος – και αυστηρά όχι σε πολιτικούς στόχους.

Ο  Μακρόν υποστηρίζει εδώ και καιρό μια  πιο άμεση επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας – αλλά και άλλοι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να αρχίζουν να σκέφτονται την ιδέα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά ένας εκπρόσωπος στο Βερολίνο είπε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο δικό τους έδαφος [των Ουκρανών], αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Κάμερον, ήταν αυτός που άναψε “άγρια τη φωτιά” όταν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».

Και τί γίνεται με τους Αμερικανούς;

Φαίνεται να υπάρχει ένα δόγμα εντός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην κυβέρνηση Μπάιντεν: η αποτροπή της κλιμάκωσης. Αυτοί οι… «κλιμακωτές» φαίνονται βαθιά ανήσυχοι απέναντι σε οποιαδήποτε αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρεται σε άρθρο γνώμης του Adam Kinzinger, ανώτερου πολιτικού σχολιαστή του CNN

Ο αναλυτής αναφέρει “για την ιστορία” τί έχει συμβεί μέχρι τώρα με τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για παροχή οπλική υποστήριξης στην Ουκρανία και τί σηματοδοτεί αυτό για την σημερινή φάση. Πιστεύει πως η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να φοβάται έναν Πούτιν που μπλοφάρει.

Ας ξαναδούμε λίγο – λέει- την ιστορία των τελευταίων δύο ετών.

Η Ουκρανία ζήτησε Javelins και Stingers όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αρχικά, δεν έλαβαν τις μεγάλες ποσότητες που ήθελαν εν μέσω φόβων κλιμάκωσης. Τελικά, έλαβαν περισσότερα, τα χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά και μετά έλαβαν ακόμη περισσότερα . Δεν έγινε πυρηνικός πόλεμος…

Μετά τη νίκη της μάχης του Κιέβου, η Ουκρανία ζήτησε MiG-29 , τα οποία η Πολωνία συμφώνησε να παράσχει σε αντάλλαγμα για δυτικά μαχητικά . Η κυβέρνηση Μπάιντεν το εμπόδισε αρχικά, αλλά αργότερα υποχώρησε και δεν σημειώθηκε πυρηνικός πόλεμος……

Η Ουκρανία ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να βοηθήσουν στην προστασία του ουρανού της. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε αρχικά όχι, στη συνέχεια άλλαξε τη στάση της και δεν σημειώθηκε πυρηνικός πόλεμος.

Η Ουκρανία ζήτησε πυραύλους Patriot για να αμυνθεί από τις ανελέητες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Η αμερικανική  κυβέρνηση είπε αρχικά όχι, στη συνέχεια άλλαξε τη στάση της και δεν σημειώθηκε πυρηνικός πόλεμος. Πολλές ζωές σώθηκαν.

Η Ουκρανία ζήτησε εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, το προηγμένο σύστημα πυραύλων, για να επιτεθεί σε ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Η κυβέρνηση είπε αρχικά όχι, στη συνέχεια άλλαξε τη στάση της και δεν σημειώθηκε πυρηνικός πόλεμος.

Η Ουκρανία ζήτησε άρματα μάχης Abrams και οχήματα μάχης πεζικού Bradley για πόλεμο χαρακωμάτων στα ανατολικά. Η κυβέρνηση είπε αρχικά όχι, στη συνέχεια άλλαξε τη στάση της και δεν σημειώθηκε πυρηνικός πόλεμος.

Η Ουκρανία ζήτησε πυραύλους ATACMS , με βεληνεκές περίπου 190 μιλίων , για να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους. Η κυβέρνηση είπε αρχικά όχι, στη συνέχεια άλλαξε τη στάση της και δεν σημειώθηκε πυρηνικός πόλεμος.

Σχεδόν σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία απείλησε με κλιμάκωση, επίθεση στο ΝΑΤΟ ή χρήση πυρηνικών όπλων. Κάθε φορά, αποκαλύπτονταν η μπλόφα και η Ουκρανία μπορούσε να υπερασπιστεί καλύτερα το έδαφός της. Αν και οι ρωσικές απειλές δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, η ιστορία μας δείχνει ότι αυτές οι απειλές είναι συχνά κούφιες.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου , οι πυρηνικές απειλές δεν ήταν ασυνήθιστες, αλλά οι ΗΠΑ δεν φάνηκαν να διστάζουν να τις αγνοήσουν και  να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην εξωτερική πολιτική.

  • Φανταστείτε να είχαμε δώσει στην Ουκρανία όλα τα παραπάνω όπλα από την αρχή; Μετά την αντεπίθεση του 2022, η Ρωσία βρισκόταν σε άμυνα, αποδιοργανωμένη και αποκαρδιωμένη και πάλευε να στρατολογήσει περισσότερα στρατεύματα. Η Ουκρανία μπορεί να είχε τελειώσει τον πόλεμο χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω, ή τουλάχιστον να είχε μια πολύ πιο επιτυχημένη αντεπίθεση το 2023. Ο πόλεμος μπορεί να είχε τελειώσει.

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι η προσεκτική στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να δώσουν αυξανόμενες ποσότητες δύναμης πυρός στην Ουκρανία χωρίς να ενεργοποιήσουν ρωσικά αντίποινα. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι ο πόλεμος. Η ιδέα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά έχει αποδειχθεί ότι δεν προκαλεί πραγματική ανησυχία. Όπως σιγά σιγά αυξάνουμε την πίεση, έτσι και η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει σιγά σιγά την ανοχή της στον πόνο και να έχει επιλέξει να αντιδράσει ανά πάσα στιγμή.

Όλα αυτά είναι σημαντικό να τα θυμόμαστε καθώς η Ουκρανία ζητά επανειλημμένα άδεια να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα .

Μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί, αλλά ας κάνουμε μια πρόβλεψη: Θα τους δοθεί τελικά αυτή η άδεια. Γιατί λοιπόν να περιμένετε; Γιατί να καθυστερήσει ενώ οι Ουκρανοί συνεχίζουν να χάνουν ζωές;

Η Ουκρανία έχει αποτραπεί από το να επιτεθεί σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους λόγω ενός παραλυτικού φόβου κλιμάκωσης, παρά το ότι ο νόμος της ένοπλης σύγκρουσης δίνει στην Ουκρανία το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τέτοιο τρόπο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αξίζει τα εύσημα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο φόβος της κλιμάκωσης, αν και ευγενής, κάνει στην πραγματικότητα μια νίκη για την Ουκρανία  λιγότερο πιθανή.

Με πληροφορίες από BBC/ CNN

Τα 24 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν την πρόταση Μακρόν: Για χρήση όπλων από την Ουκρανία κατά επιλεγμένων στόχων μέσα στο έδαφος της Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: