Από το bromance, στην απαξίωση: Γιατί ο Πούτιν έστειλε σπίτι του τον Σοϊγκού – Τα λάθη, οι κατηγορίες Πριγκόζιν και ο άπειρος αντικαταστάτης [videos]

File Photo Russian President Vladimir Putin (R) listens to Russian Defence Minister Sergei Shoigu during a meeting at Kremlin, in Moscow, Russia, 20 February 2024. EPA/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ηγήθηκε της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία και υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός της χώρας, καθώς και ένας από τους λίγους στενούς φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο με μια ανακοίνωση – έκπληξη ο Σεργκέι Σόιγκου μαζεύει τα πράγματά του από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για να αντικατασταθεί από τον Αντρέι Μπελούσοφ. O ίδιος περιορίστηκε στον ρόλο του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι χειρισμοί του για την επίθεση κατά της Ουκρανίας επικρίθηκε από πολλούς στη Ρωσία και η φήμη του επλήγη περαιτέρω από τις πρόσφατες κατηγορίες για διαφθορά εναντίον ενός από τους αναπληρωτές του.

Το 2023, ο εκλιπών αρχηγός μισθοφόρων της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε μια πολύ δημόσια διαμάχη εναντίον των ανώτερων κλιμακίων του ρωσικού στρατού σχετικά με τη διεξαγωγή της σύγκρουσης.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος αργότερα οδήγησε μια βραχύβια ανταρσία και πέθανε σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα, σε εξαγριωμένα ηχητικά μηνύματα που έγιναν viral στη Ρωσία. κατηγόρησε τον Σόιγκου ότι ήταν «βρώμικος» και «ηλικιωμένος κλόουν». 

Αν και η τύχη της Ρωσίας άλλαξε στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες, με μια σειρά από πρόσφατες προόδους, η φήμη του Σόιγκου δεν κατάφερε να ανακάμψει.

Υπό πίεση

Ακόμη και πριν ξεσπάσει η εξέγερση του Πριγκόζιν, ο Σόιγκου είχε δεχτεί τεράστια πίεση λόγω των αρχικών αποτυχιών κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Ρωσίας το 2022.

Σε με ένα ιδιαίτερα δημοφιλές βίντεο του Ιουνίου του 2023, όπου Πούτιν και Σοϊγκού παρακολούθησαν την παράδοση μεταλλίων σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε με εμφανή περιφρόνηση να γυρίζει την πλάτη του στον υπουργό Άμυνας.

Τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχαν πια δημόσιες εκφράσεις φιλίας ή φωτογραφίες που να δείχνουν τους δύο άντρες να κάνουν μαζί ηλιοθεραπεία γυμνοί στην απομακρυσμένη Σιβηρία, να πηγαίνουν διακοπές για ψάρεμα και να παίζουν στην ίδια ομάδα χόκεϊ επί πάγου.

Ο 68χρονος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας από το 2012, είχε μια πολιτική καριέρα δεκαετιών απαράμιλλης μακροζωίας στη μετασοβιετική Ρωσία. Η παρουσία του στο επίκεντρο της εξουσίας στη Μόσχα προηγείται αυτής του ίδιου του Πούτιν. Προερχόμενος από την περιοχή Τούβα της νότιας Σιβηρίας, ο Σοϊγκού είναι από τους λίγους μη εθνοτικούς Ρώσους που έχουν καταλάβει κορυφαία θέση στην κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Πολιτικός survivor

Ξεκίνησε την άνοδό του το 1994 όταν διορίστηκε υπουργός έκτακτης ανάγκης στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Μπόρις Γιέλτσιν.

Στη συνέχεια έγινε μια γνώριμη και ακαταμάχητη παρουσία για τους Ρώσους, καθώς και ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας, καθώς έτρεχε σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσει καταστροφές όπως αεροπορικά δυστυχήματα και σεισμοί.

File Photo Russian President Vladimir Putin and Acting Defence Minister Sergei Shoigu (L) shake hands during a military parade on Victory Day, which marks the 79th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in Moscow, Russia, 09 May 2024. EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Υπηρετώντας δώδεκα πρωθυπουργούς, κράτησε αυτή τη θέση μέχρι το 2012, όταν διορίστηκε κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας πριν διοριστεί υπουργός Άμυνας από τον Πούτιν το ίδιο έτος μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τον προκάτοχό του Ανατόλι Σερντιούκοφ.

Ονομάστηκε αμέσως στρατηγός, παρόλο που δεν είχε υψηλού επιπέδου στρατιωτική εμπειρία, αλλά επέβλεψε με επιτυχία τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης στη Συρία το 2015, η οποία κράτησε τον σύμμαχο της Μόσχας Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.

Για τα 65α γενέθλιά του, ο Πούτιν είχε ένα ειδικό δώρο για τον φίλο του, ένα από τα υψηλότερα παράσημα της Ρωσίας, το μετάλλιο “For Merit to the Fatherland για να προσθέσει σε ένα μπαούλο που ήταν ήδη γεμάτο με διακοσμητικά.

 

Αλλά η πολύ λιγότερο επιτυχημένη επίθεση στην Ουκρανία  -όπου το Κρεμλίνο αρχικά ήλπιζε ότι θα έβλεπε ρωσικά τανκς να εισχωρούν στο Κίεβο– έθεσε επίμονα ερωτήματα για το μέλλον του.

Μετά την έναρξη της επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, η παρουσία του Σόιγκου ήταν πολύ περιορισμένη καθώς ο αρχηγός του Κρεμλίνου είχε αναλάβει τα ινία στις βιντεοδιασκέψεις.

Τελευταίο χτύπημα για τον Σοϊγκού πιστεύεται ότι ήταν η σύλληψη του επί σειρά ετών στενού του συνεργάτη και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο μεγάλης επιχειρήσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Ποιος είναι ο Μπελούσοφ

Ο Αντρέι Μπελούσοφ αποφοίτησε με έπαινο από της Σχολή Οικκονομικών του Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1981, έχει ασχοληθεί με το καράτε ως παιδί και δεν έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 2000 έγινε σύμβουλος άνευ χαρτοφυλακίου του Ρώσου πρωθυπουργού ενώ στο οικονομικό επιτελείο εντάχθηκε έξι χρόνια αργότερα. Από το 2008 έως το 2012, την περίοδο δηλαδή που ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός, ήταν ο διευθυντής οικονομικών της ρωσικής κυβέρνησης.

Το 2012 έγινε υπουργός Οικονομικών, από το 2013 έως το 2020 υπηρέτησε στη θέση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου και τα τελευταία 4 χρόνια ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από NDTV, BBC

Ρωσική επέλαση στην περιοχή του Χάρκοβο: Το δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, υπό ασφυκτική πίεση οι Ουκρανικές δυνάμεις [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: