Από τις οικοδομές του Μαρόκου και τον φονικό σεισμό της Τουρκίας, στην κορυφή της Ευρώπης: Η ζωή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί που ξεπέρασε Κριστιάνο και Μπενζεμά και βγήκε MVP του τελικού [video]

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου, μετά τη λήξη του αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακός – Φιορεντίνα για τον τελικό του UEFA Europa Conference League, στο στάδιο ΑΕΚ Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. UEFA.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Το «χρυσό» γκολ που έβαλε στο 115′ εναντίον της Φιορεντίνα δεν ήταν το μόνο που έδωσε στον Ολυμπιακό το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Είχαν προηγηθεί άλλα 10. Τα οποία οδήγησαν την ομάδα του Πειραιά στον τελικό του Conference League.

O Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Κααμπί με το νικητήριο γκολ έσπασε το ρεκόρ που κατείχαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο (2017), Καρίμ Μπενζεμά (2022) και Ραδαμέλ Φαλκάο (2011), όντας ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης.  

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατακτήσαμε το Conference. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και όλο το σταφ. Είμαι πολύ χαρούμενος, συγκινημένος και ευτυχισμένος και σημαίνει πολλά για εμάς», ανέφερε μετά το τέλος του αγώνα.

Η ζωή του δεν ήταν πάντα τόσο πανηγυρική. Γεννήθηκε στο Μαρόκο και μεγάλωσε κάνοντας δουλειές ως ξυλουργός και οικοδόμος για να βοηθήσει τον πατέρα του και να βγάλουν τα προς το ζην. «Έμαθα ότι μόνο με σκληρή δουλειά μπορεί κανείς να φτάσει στην επιτυχία» είχε πει φανερά συγκινημένος σε προηγούμενη συνέντευξή του για τα όσα έζησε πιο μικρός στο Μαρόκο, απ’ όπου ξεκίνησε τη «χρυσή καριέρα» του.

Η οποία καριέρα του σε ομάδες του Μαρόκου, της Κίνας, της Τουρκίας και του Κατάρ σίγουρα δεν προμήνυαν ένα μεγάλο όνομα. 

Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του παίζοντας στην πρώτη ομάδα της Ράσινγκ Καζαμπλάνκα, ως αριστερό μπακ λόγω της ταχύτητας και της αντοχής του, αργότερα εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα και άλλαξε θέση από μπακ στο κέντρο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε τελικά στη θέση της επίθεσης, αφού ένας προπονητής αντιλήφθηκε τη μεγάλη του ικανότητα στα τελιώματα. Του πιστώθηκε η άνοδος της ομάδας στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Ελ Κααμπί πήρε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην πατρίδα του σε ηλικία 23 ετών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο επιθετικός δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να ζήσει από το ποδόσφαιρο, καθώς ποτέ δεν «έλαβε» την ανάλογη εκπαίδευση όπως αρκετοί παίκτες της γενιάς του.

Ωστόσο, μετά τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2018, ο Ελ Κααμπί μετακόμισε στην Κίνα. «Η προσφορά της Χεμπέι ήταν πολύ καλή για να την αρνηθώ. Έχοντας καταγωγή από ταπεινό περιβάλλον, ο Αγιούμπ ήθελε να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς του» δήλωσε ο Μαροκινός, ειδικός σε θέματα ποδοσφαίρου Χανίφ Μπεν Μπερκάνε.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τρόπαιου, μετά τη λήξη του αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακός – Φιορεντίνα για τον τελικό του UEFA Europa Conference League, στο στάδιο ΑΕΚ Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. UEFA.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Έναν χρόνο αργότερα, ο Ελ Κααμπί επέστρεψε στο Μαρόκο και στη Wydad Casablanca. Αυτή ήταν η πρώτη του εμπειρία σε κορυφαίο σύλλογο για τα τοπικά δεδομένα και ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής. Παρά το γεγονός ότι σκόραρε συχνά, επικρίθηκε για τις κραυγαλέες αστοχίες και την ανεπαρκή συμβολή του στο παιχνίδι της ομάδας. Κατηγορήθηκε για την ήττα στον ημιτελικό του Caf Champions League από την Kaizer Chiefs και τελικά αποχώρησε.

Ο ίδιος βελτιώθηκε αρκετά, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Χατάισπορ το καλοκαίρι του 2021 και έγινε τοπικό είδωλο, σημειώνοντας 26 γκολ σε 53 αγώνες της τουρκικής Super Lig.

Ο καταστροφικός σεισμός τον Φεβρουάριο του 2023, που κατέστρεψε την πόλη και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και στον Κρίστιαν Ατσού και πολλών αξιωματούχων του συλλόγου, έβαλε ένα σκληρό τέλος στην καριέρα του στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα και αυτό ανάγκασε τον Ελ Κάαμπι να ψάξει για άλλο σύλλογο ώστε να συνεχίσει την καριέρα του.

Το Μαρόκο είχε ταρακουνηθεί από ισχυρή δόνηση τον Σεπτέμβριο και ο Ελ Κααμπί βοήθησε στη συγκέντρωση χρημάτων για τους επιζώντες.

Στις 6 Αυγούστου 2023, εντάχθηκε με ελεύθερη μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα της ομάδας λίγες μέρες από την άφιξη του, στις 17 Αυγούστου στον εκτός έδρας αγώνα έναντι της βελγικής Γκενκ (1-1) για την προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Σκόραρε για πρώτη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού στις 24 Σεπτεμβρίου, στην τέταρτη εμφάνιση του, στην εντός έδρας νίκη με 3-1 ενάντια της σερβικής Τσουκαρίτσκι για τα προκριματικά πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Αρχικά, οι οπαδοί δεν ενθουσιάστηκαν με τον ανώνυμο 30χρονο, ο οποίος δεν θεωρούνταν αρκετά καλός για να μπει στην αποστολή του Μαρόκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά τώρα τον λατρεύουν και φοβούνται να τον χάσουν.

Με πληροφορίες από Gazzetta, Wikipedia

«Δεν είμαι ο Γιάννης του ΠΑΟΚ, είμαι ο Γιάννης όλων των ομάδων»: Συγκίνησε ξανά και δίδαξε αθλητικό ήθος ο μικρός Γιάννης* Εκανε τον γύρο του θριάμβου, πήρε τα γάντια του Τζολάκη και τη φανέλα του Ελ Κααμπί

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: