Ανόητες, αλλά επικίνδυνες, ιδέες για την Κύπρο: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απωλέσει τη Μεγαλόνησο, διότι θα είναι η αρχή του τέλους για το Αιγαίο και τη Θράκη… (video)

FILE PHOTO: epa11337137 A handout photo shows, Turkish Islamist President Recep Tayyip Erdogan (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) greeting each otehr during a welcome ceremony before their meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 13 May 2024. Photo via the Press Office of Megaro Maximou




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Κατά την περιοδεία της στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου, (δηλαδή της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας), η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, άκουσε αρκετές παράλογες εισηγήσεις και ηλίθιες προτάσεις.

Κυρίως από το ανθελληνικό Λονδίνο και την Άγκυρα, την πρωτεύουσα της κατοχικής δύναμης, που κρατάει όμηρο τη Μεγαλόνησο τα τελευταία 50 χρόνια. Φανταστείτε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το μαύρο 1974, είναι σήμερα 50 ετών. Γεννήθηκαν τη χρονιά της βάρβαρης εισβολής του τουρκικού Αττίλα.

Ανάμεσα στις παράλογες εισηγήσεις και προτάσεις ήταν και αυτές για τη σύγκλιση τετραμερών και πενταμερών συναντήσεων, με τη συμμετοχή δηλαδή ανώτερων αξιωματούχων των εγγυητριών δυνάμεων.

  • Εάν η συνάντηση θα είναι πενταμερής, θα καθίσουν στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας (Χακάν Φιντάν, Ντέιβιντ Κάμερον, Γιώργος Γεραπετρίτης).
  • Εάν η συνάντηση είναι τετραμερής, θα παραβρεθούν όλοι εκτός του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών.




Πρόκειται, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, για επικίνδυνα παιγνίδια, που μοναδικό θύμα θα έχουν ξανά την ελληνική πλευρά και ειδικά τη Λευκωσία. Όταν βρισκόμαστε ενώπιον του μεγαλύτερου και πιο επικίνδυνου αδιεξόδου στην ιστορία του Κυπριακού, τι θα ωφελήσουν αυτές οι συναντήσεις;

Και βεβαίως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει απέναντι της ένα παράνομο καθεστώς, που δεν αναγνωρίζει καμία χώρα εκτός της κατοχικής Τουρκίας.

Θα ήθελα πάρα πολύ να γνωρίζω το σκεπτικό αυτής της πρότασης όταν πρόκειται για πάγιο αίτημα του καθεστώτος των κατεχομένων, και φυσικά της Άγκυρας, η οποία παραβιάζει αδιάντροπα το Διεθνές Δίκαιο για 50 χρόνια χωρίς την παραμικρή τιμωρία.

Αντίθετα, φτάσαμε στο σημείο λόγω της δειλίας των πολιτικών στην Κύπρο, πρωτίστως, και στην Ελλάδα, να απολογείται η ελληνική πλευρά, που είναι το θύμα της άνανδρης εισβολής, για αυτήν καθ’ αυτήν την κατοχή. Σάμπως ευθύνεται η Κύπρος, που προδόθηκε από την Χούντα των Αθηνών, η οποία συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς και τους Τούρκους για την εισβολή.

Το είπε ο ίδιος ο Δημήτρης Ιωαννίδης. Θα ενώσουν την Κερύνεια με τον «τουρκικό» τομέα της Λευκωσίας και θα σταματήσουν, “διέγνωσε” ο αόρατος δικτάτορας. Ακούσαμε τον ίδιο να το λέει, ακούσαμε τη φωνή του.




  • Οι προτάσεις για τετραμερείς και πενταμερείς είναι παγίδες. Η ελληνική πλευρά κάνει μία ειλικρινή προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά βρίσκει απέναντι της το τείχος της τουρκικής αδιαλλαξίας. Οι Τούρκοι Αττίλες δέχονται μόνο τη διχοτομική λύση των δύο κρατών.

Ακούμε και μερικούς δικούς μας να φλερτάρουν με την τουρκική απαίτηση για τα δύο κράτη. Έχουμε και τους άλλους «ελληνόφωνους» που θεωρούν πως ο Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να δώσει και άλλα δώρα στους Τούρκους για να τους δελεάσει δήθεν να προσέλθουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Επιεικώς τους χαρακτηρίζω ανόητους, και τους μεν και τους δε, αν και είναι επικίνδυνοι και με τις πράξεις και τα γραφόμενά τους εξυπηρετούν τους Τούρκους εισβολείς και καταχτητές.

Εύχομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απορρίψει τις προτάσεις για τετραμερείς και πενταμερείς συναντήσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Κυπριακού Ελληνισμού, ούτε της Ελλάδας. Εάν γίνουν αποδεκτές αυτές οι εισηγήσεις είναι ως να μπαίνουν η Λευκωσία και η Αθήνα στην τσέπη του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας μας έχει φλομώσει με την επαναλαμβανόμενη δήλωση του ότι -λίγο πολύ- δεν υπάρχουν θέματα που δεν λύνονται. Εννοεί φυσικά προς όφελος της Τουρκίας και μόνο αυτής. Νομίζει πως θα πάρει όσα ζητά, για το Αιγαίο και τη Θράκη, χωρίς πόλεμο. Την Κύπρο πιστεύει πως την έχει «καπακώσει».

Και για τα τρία θέματα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του εξήγησε ότι υπάρχουν οι ελληνικές κόκκινες γραμμές. Προφανώς, ακούει αλλά τα καταλαβαίνει όπως αυτός θέλει, όπως του συμφέρει στρατηγικά.




  • Η Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο Κώστας Βενιζέλος την Κυριακή, η Άγκυρα θέλει εκτός κάδρου τα Ηνωμένα Έθνη. Η κατοχική πλευρά ετοιμάζει σενάριο για κινήσεις και «πρωτοβουλίες» στη μετά Ολγκίν εποχή καθώς προεξοφλεί αδιέξοδο της πρωτοβουλίας της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών.

Βασικά εκβιάζει τον άβουλο Γενικό Γραμματέα για να κηρύξει το τελικό αδιέξοδο στο Κυπριακό. Η Αθήνα, που είναι πιο ισχυρή χώρα από την Κύπρο, πρέπει να απευθυνθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες και να του υπογραμμίσει με σαφήνεια ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για το αδιέξοδο, όχι μόνο η Τουρκία.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η Ελλάδα δεν μπορεί να απωλέσει την Κύπρο. Διότι θα είναι η αρχή του τέλους και για το Αιγαίο και για τη Θράκη, η οποία βρίσκεται υπό τη μόνιμη πολιορκία της Τουρκίας… Το τουρκικό προξενείο αλωνίζει, αλλά τα ελληνικά κόμματα δεν βρίσκουν τον τρόπο να φτάσουν στην απλή “κατανόηση”, πως πρέπει ενωμένα να αντιμετωπίσουν την τουρκική λαίλαπα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Για την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έθεσε “κόκκινες γραμμές”: Η Αθήνα πρέπει να μην εμπιστευθεί τον Ερντογάν, μετά το Αιγαίο θα κτυπήσει ύπουλα και στη Θράκη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: