Άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού: Πλημμύρες από την κεντρική Ευρώπη ως τις ΗΠΑ και το Αφγανιστάν, τεράστιες ζημιές, θάνατοι – Όλα κάτω από το νερό [photos, videos]

Στην νοτιοδυτική Γερμανία, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, Photo via screenshot youtube (https://www.youtube.com/watch?v=UBl_5csIMv0&t=1s)




Βιβλικές καταστροφές καταγράφονται από την κεντρική Ευρώπη ως το Αφγανιστάν. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Αφγανιστάν, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες ζώων αλλά και η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων, εγκαταστάσεων, οικιών και δρόμων. Μεγάλες υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στην Ευρώπη και ειδικότερα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ξαφνικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο δυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

“Πενήντα κάτοικοι της επαρχίας Γορ έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν χθες, Παρασκευή, και αγνοείται η τύχη αριθμού άλλων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Αμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι.

Οι πλημμύρες κατέστρεψαν περίπου 2.000 κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες άλλες, πρόσθεσε.

“Οι τρομερές πλημμύρες σκότωσαν επίσης πολλά ζώα εκτροφής, (…) κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, εκατοντάδες γέφυρες και χιλιάδες δέντρα”, πρόσθεσε επίσης, σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν “αποκλειστεί τελείως”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κεντρικής επαρχίας Γορ, τον Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν χθες, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι 2.000 σπίτια καταστράφηκαν τελείως και 4.000 υπέστησαν εν μέρει ζημιές, σημειώνοντας ότι πάνω από 2.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Φέροζ-Κοχ, έχουν βυθιστεί στο νερό.

Κι άλλες επαρχίες στο βόρειο Αφγανιστάν επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες αυτές, κυρίως στην επαρχία Μπαγλάν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και χρόνια ξηρασίας στη χώρα αυτή που θεωρείται από τους ειδικούς ότι βρίσκεται μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

 

Παράλληλα στην Ευρώπη, η περιοχή της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, επλήγη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα επίσης υλικές ζημιές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία. Ακραιά καιρικά φαινόμενα και το Τέξας




Περίπου 550 κλήσεις για επέμβαση καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην επαρχία της Λιέγης, και 150 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν, ανέφερε ο περιφερειάρχης Ερβέ Ζαμάρ σήμερα το πρωί, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

«Οι επεμβάσεις συνίσταντο κυρίως σε επιχειρήσεις άντλησης νερού, οι οποίες διακόπηκαν τα μεσάνυχτα και επαναλήφθηκαν το πρωί, εκεί όπου εξακολουθεί να είναι απαραίτητο», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι υπηρεσίες του.

Τα νερά υποχωρούσαν από όλες τις περιοχές σήμερα το πρωί, διευκρίνισαν, υπογραμμίζοντας πως οι υπηρεσίες διάσωσης εξακολουθούν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Στον δήμο Φορόν (βορειοανατολικά) το νερό «έφθανε στο ύψος του στήθους» σε ορισμένες κατοικίες, σύμφωνα τον δήμαρχο Ζορίς Γκενς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην ολλανδική επαρχία Λίμπουργκ, δύο κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί λόγω κινδύνου πλημμύρας, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Στην νοτιοδυτική Γερμανία, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, όπως και να σταματήσει η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, , ύστερα από πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές, ανακοίνωσαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο οι αρχές και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η στάθμη των υδάτων αυξάνεται ιδιαίτερα γρήγορα στην περιοχή του κρατιδίου Ζάαρλαντ, στα σύνορα με τη Γαλλία και την γαλλική διοικητική περιφέρεια Μοζέλ, που επίσης πλήττεται από πλημμύρες ύστερα από μεγάλες βροχοπτώσεις.

Η γερμανική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τον πληθυσμό του Ζάαρλαντ να δείξει τη μέγιστη επαγρύπνηση και να αποφεύγει τα υπόγεια των σπιτιών, ιδίως μετά το σπάσιμο φράγματος στην κοινότητα Κουίερσιντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η υποχώρηση του φράγματος είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να διακόψουν τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτήν την περιοχή.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε «πλημμύρες του αιώνα» στο Ζάαρλαντ, ενώ συνεχίζεται η άνοδος της στάθμης των υδάτων.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην περιοχή.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το γειτονικό κρατίδιο, το οποίο διαρρέει επίσης ο ποταμός Ζάαρ, παραπόταμος του Μοζέλλα, η πυροσβεστική υπηρεσία κάλεσε περίπου 200 κατοίκους της περιοχής Σόντεν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Αυτοί θα πρέπει να καταλύσουν σε σχολείο.

Πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε πολλές περιοχές της νοτιοδυτικής Γερμανίας για να απομακρύνουν κατοίκους, φοβούμενοι κατολισθήσεις λόγω των πλημμυρών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε παράλληλα προειδοποίηση για «μαζικές» πλημμύρες στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερα στο Ζάαρλαντ και σε τμήμα των κρατιδίων Βάδη-Βυρτεμβέργη, Έσση και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Οι δημοτικές αρχές της Ζααρμπρίκεν, πρωτεύουσας του κρατιδίου Ζάαρλαντ, κάλεσαν τον πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο και εκατοντάδες πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν.

Στη Γαλλία, η διοικητική περιφέρεια της Μοζέλ τέθηκε σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες λόγω βροχοπτώσεων, ενώ η πυροσβεστική αναγκάστηκε να επέμβει σε εκατοντάδες περιστατικά στις κοινότητες στις οποίες το νερό έφτανε σε ορισμένες περιπτώσεις σε ύψος 40 εκατοστών στους δρόμους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν κάλεσε τους κατοίκους της Μοζέλ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X να δείξουν «τη μέγιστη προσοχή και σεβασμό στις συστάσεις των αρχών».

Οι δυνάμεις της τάξης έχουν καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία της διοικητικής περιφέρειας, «σχεδόν 177 κοινότητες αντιμετωπίζουν συνέπειες». Στη Γαλλία, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έκτακτο δελτίο για τον κίνδυνο πλημμυρών στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μοζέλ (βορειοανατολικά).

Και στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 946.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και άλλες Πολιτείες του Κόλπου του Μεξικού έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τις φονικές καταιγίδες που έπληξαν την Πέμπτη την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και τα στοιχεία από τον ιστότοπο PowerOutage.us.

Η καταιγίδα συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας τυφώνα και έπληξε την Πέμπτη την περιοχή του Χιούστον, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Έσπασαν τζάμια σε πολυώροφα κτίρια και σχεδόν 800.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, βυθίζοντας την πόλη στο σκοτάδι.

Στη γειτονική Λουιζιάνα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε περισσότερους από 73.000 πελάτες της εταιρείας CenterPoint Energy.

Μικρότερης έκτασης προβλήματα παρουσιάζονται και στο Μισισιπί.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα Ελλάδα

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι στο Χάρκοβο απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: