Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τα σύννεφα: Δορυφόρος θα εξερευνήσει πώς επηρεάζουν τα νέφη και τα αερολύματα το κλίμα της Γης [video]

H αποστολή Earthcare θα προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα το ισοζύγιο ακτινοβολίας της Γης Πηγή photo: ESA




Ένας εξελιγμένος κοινός δορυφόρος Ευρώπης-Ιαπωνίας εκτοξεύτηκεγια να μετρήσει πώς τα σύννεφα επηρεάζουν το κλίμα.

Μερικά σύννεφα χαμηλού επιπέδου είναι γνωστό πως δροσίζουν τον πλανήτη, ωστόσο σε μεγάλο υψόμετρο λειτουργούν συχνά ως κουβέρτα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η αποστολή Earthcare θα χρησιμοποιήσει ένα λέιζερ και ένα ραντάρ για να ανιχνεύσει την ατμόσφαιρα για να δει ακριβώς πού βρίσκεται η ισορροπία.

Είναι μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες στα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του πώς θα ανταποκριθεί το κλίμα στα αυξανόμενα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου.

Λιγότερα σύννεφα στο μέλλον; 

Πολλά από τα μοντέλα μας προτείνουν ότι η νεφοκάλυψη θα μειωθεί στο μέλλον και αυτό σημαίνει ότι τα σύννεφα θα αντανακλούν λιγότερο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, θα απορροφάται περισσότερο στην επιφάνεια και θα λειτουργεί ως ενισχυτής της θέρμανσης που θα παίρναμε από το διοξείδιο του άνθρακα, δήλκωσε στο BBC o Δρ Ρόμπιν Χόγκαν, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού

  • Ο δορυφόρος των 2,3 τόνων στάλθηκε από την Καλιφόρνια με πύραυλο της SpaceX, του Έλον Μασκ.

Το έργο διευθύνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο οποίος το έχει περιγράψει ως το πιο περίπλοκο εγχείρημα παρατήρησης της Γης μέχρι σήμερα.

Σίγουρα, η τεχνική πρόκληση για να λειτουργήσουν τα όργανα όπως επιδιώκεται ήταν τεράστια. Από την έγκριση της αποστολής μέχρι την εκτόξευση χρειάστηκαν 20 χρόνια.

Το Earthcare θα κάνει κύκλους γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 400 km (250 μίλια).

Στην πραγματικότητα έχει τέσσερα συνολικά όργανα που θα λειτουργήσουν από κοινού για να λάβουν τις πληροφορίες που αναζητούν οι επιστήμονες του κλίματος.

Το απλούστερο είναι μια συσκευή απεικόνισης – μια κάμερα που θα τραβήξει φωτογραφίες της σκηνής που περνά κάτω από το διαστημόπλοιο για να δώσει το πλαίσιο στις μετρήσεις που έγιναν από τα άλλα τρία όργανα.

Το ευρωπαϊκό υπεριώδες λέιζερ της Earthcare θα δει τα λεπτά, ψηλά σύννεφα και τις κορυφές των νεφών να χαμηλώνουν. Θα ανιχνεύσει επίσης τα μικρά σωματίδια και σταγονίδια  στην ατμόσφαιρα που επηρεάζουν το σχηματισμό και τη συμπεριφορά των νεφών.

Η στιγμή της εκτόξευσης του δορυφόρου Πηγή Photo: ESA

Το ιαπωνικό ραντάρ θα μελετήσει στα σύννεφα, για να προσδιορίσει πόσο νερό μεταφέρουν και πώς μετατρέπεται σε βροχή, χαλάζι και χιόνι.

Θα υπάρχει επίσης και ένα ραδιόμετρο για να υπολογίζει πόση από την ενέργεια που πέφτει στη Γη από τον Ήλιο αντανακλάται ή ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα.

Μελετώντας την αλλαγή των ισορροπιών

«Η ισορροπία μεταξύ αυτής της εξερχόμενης συνολικής ποσότητας ακτινοβολίας και της ποσότητας που έρχεται από τον Ήλιο είναι αυτή που οδηγεί ουσιαστικά το κλίμα μας», δήλωσε η Δρ Helen Brindley από το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αν αλλάξουμε αυτή την ισορροπία, για παράδειγμα αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, μειώνουμε την ποσότητα της εξερχόμενης ενέργειας σε σύγκριση με αυτή που εισέρχεται και θερμαίνουμε το κλίμα».

Εκτός από τη μακροπρόθεσμη προοπτική του κλίματος, τα δεδομένα της Earthcare θα χρησιμοποιηθούν εδώ και τώρα για τη βελτίωση των καιρικών προγνώσεων. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται μια καταιγίδα θα επηρεαστεί από την αρχική κατάσταση των νεφών της, όπως παρατηρήθηκαν από τον δορυφόρο μέρες νωρίτερα.

Η αρχική επιστημονική ιδέα για το Earthcare παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Anthony Illingworth, από το Πανεπιστήμιο Reading, και τους συναδέλφους του το 1993.

Είπε ότι ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα να δει τον δορυφόρο να πετά τελικά: “Ήταν ένα μακρύ και προκλητικό ταξίδι με μια καταπληκτική ομάδα αφοσιωμένων επιστημόνων και μηχανικών από το Ηνωμένο Βασίλειο και το εξωτερικό. Μαζί, δημιουργήσαμε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο που θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε τον πλανήτη μας».

Ένας από τους βασικούς τεχνικούς αγώνες ήταν το διαστημικό λέιζερ ή lidar.

«Λευκός δράκος»

Το ενδεχόμενο κόστος της αποστολής, αποτιμάται σε περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ (725 εκατομμύρια λίρες).

Η Earthcare δεν θα χρειαστεί πολύ για να συγκεντρώσει τα δεδομένα της. Πετώντας στα 400 χιλιόμετρα σημαίνει ότι θα αισθανθεί την αντίσταση της υπολειπόμενης ατμόσφαιρας σε αυτό το υψόμετρο. Αυτό θα λειτουργήσει για να τραβήξει τον δορυφόρο προς τα κάτω.

Αυτό θα λειτουργήσει για να τραβήξει τον δορυφόρο προς τα κάτω.

Την βιομηχανική ανάπτυξη της Earthcare ανέλαβε η Airbus-Germany, με το βασικό πλαίσιο, ή τη δομή, του διαστημικού σκάφους που κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία προμήθευσε επίσης το ραδιόμετρο, από την Thales Alenia Space UK, και το σύστημα απεικόνισης, από τη Surrey Satellite Technology Ltd. Η GMV-UK έχει προετοιμάσει τα επίγεια συστήματα που θα επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (Jaxa), λόγω του έντονου ενδιαφέροντός της για την αποστολή, θα ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική της να δίνει στο διαστημόπλοιο ένα ψευδώνυμο – «Hakuryu» ή «Λευκός Δράκος».

Στην ιαπωνική μυθολογία, οι δράκοι είναι αρχαία και θεϊκά πλάσματα που κυβερνούν το νερό και πετούν στον ουρανό. Φέτος, το 2024, τυχαίνει να είναι και το Ιαπωνικό Έτος του Δράκου, γνωστό ως «tatsu-doshi».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Η Βίβλος, ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ιερουσαλήμ, η συνάντησή του με τον τελευταίο φαραώ και η στήλη της Ροζέτας: Οι απαντήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο [εικόνες, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: