FILE PHOTO: Μετανάστες σε πλοίο διάσωσης στην Μεσόγειο EPA/Angel Medina G.
Οι πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου δικαιούνται στήριξης στο μεταναστευτικό δηλώνει ο Δημήτρης Καιρίδης μετά τη σύνοδο της MED5. Οι μεταναστευτικές ροές στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον επικεφαλής του Frontex
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στις εργασίες της υπουργικής Συνόδου της Ομάδας MED5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα), η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 19 και 20 Απριλίου, στα Κανάρια Νησιά, υπό την προεδρία του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, σε συνέχεια της προηγούμενης Συνόδου, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι οι MED5 αποτελούνται από πέντε μόνο κράτη-μέλη της ΕΕ, ο ρόλος και η συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλος, και το ίδιο συμβαίνει και τώρα κατά τη διαδικασία εφαρμογής του. Η μεταναστευτική πρόκληση επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική στην Ευρώπη σήμερα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική διαχείρισή της. Γι’ αυτό οι πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου απαιτούν και δικαιούνται της ευρύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης».
Βασικό αντικείμενο της Συνόδου ήταν η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χρηματοδότηση της εφαρμογής του και η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. «Σήμερα, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση μιας κοινής, και, γι’ αυτό, πιο αποτελεσματικής, ευρωπαϊκής πολιτικής, που βασίζεται στην αυστηρή προστασία των συνόρων, τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την προώθηση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι υπουργοί των MED5 συμφώνησαν στη σημασία της κατά προτεραιότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των πέντε χωρών τους, δεδομένου ότι πρόκειται για τα κράτη που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Επιπρόσθετα, υπογραμμίσθηκε η σημασία της ισορροπίας μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης και κατά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου. Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Byron Camilleri, και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου της Κύπρου, Ανδρέας Γεωργιάδης.
Την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση της Ελλάδας στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex, Hans Leijtens.
Η συνάντηση, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, επικεντρώθηκε στην παραγωγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Frontex, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στη χώρα μας. Ειδικότερα, συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης των διεξαγόμενων επιχειρήσεων και βελτίωσης της ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μεγάλες προκλήσεις που έχουν προκύψει λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε, επίσης, την στρατηγική και αμοιβαία επωφελή σχέση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Frontex για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, που συνιστούν και σύνορα της Ευρώπης, τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη αναγνώρισης της αδιάκοπης προσπάθειας που καταβάλλεται καθημερινά από τα στελέχη του Λιμενικού σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE