FILE PHOTO Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμάζεται να απογειωθεί με το 5ο αεροσκάφος F-16 VIPER, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσής του στην Πολεμική Αεροπορία, στη βάση της ΕΑΒ στην Τανάγρα Βοιωτίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Πηγές του Υπουργείου Αμυνας απαντώντας σε δημοσίευμα που ανέφερε ότι επίκειται μεταφορά ελληνικών F-16 στην Ουκρανία αναφέρουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.
Προσθέτουν δε ότι «όλα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία».
Προηγήθηκε δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek για σχέδιο της Αθήνας για αποστολή έως και 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, θεωρώντας «σχεδόν βέβαια» τη μεταφορά στο Κίεβο
Το δημοσίευμα αναφερόταν επίσης στην απόφαση του Νίκου Δένδια για ριζική αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων με προτεραιότητα στην ενδελεχή επανεκτίμηση της πολεμικής της αεροπορίας.
Θύμισε πως το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό μαχητικά δυτικής κατασκευής για να ενισχύσει την ικανότητά του να αμφισβητήσει τον στόλο της Ρωσίας και τα F-16, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ.
«Παρόλο που αρκετές χώρες – η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο – δεσμεύτηκαν τελικά να παράσχουν τα αεροσκάφη στην Ουκρανία πέρυσι, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για την άφιξή τους παρέμειναν αδιαφανή και υπόκειται σε αλλαγές.
Τα πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο να φθάσουν το πρώτο μέρος του 2024, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Ουκρανία θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα F-16 το “δεύτερο τρίμηνο” του έτους.
Και πριν τα αεροσκάφη απογειωθούν στην Ουκρανία, λένε οι δυτικές χώρες, το ουκρανικό προσωπικό πρέπει να ολοκληρώσει τα προγράμματα εκπαίδευσής του και οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις πρέπει να είναι έτοιμες και να λειτουργούν στη χώρα» σημείωσε το Newsweek.
Εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, ζήτησε από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα «συνιστούν μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό το δόγμα του “δεδομένου συμμάχου”, ζημιώνοντας έτσι πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε «την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα τα εν λόγω δημοσιεύματα, καθώς και να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό εάν έχει προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες με την ουκρανική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές σε βάρος της άμυνας της χώρας, ιδίως στα νησιά».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE