Μεγάλη τιμή για την Κύπρο από τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ: Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας θα τιμηθεί ο Δρ. Νικόλαος Ζαμπόγλου

Ογκολόγος, Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Δρ. Νίκος Ζαμπόγλου. Φωτογραφία Αρχείου




Η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ, θα απονείμει επίσημα, την ερχόμενη Τετάρτη, στον Καθηγητή Δρ Νικόλαο Ζαμπόγλου τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την πολυετή προσφορά του και τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας, ο Δρ Ζαμπόγλου, με την ίδρυση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, όχι μόνο βελτίωσε τη θεραπεία του καρκίνου στην Κύπρο, αλλά και ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ απένειμε στον Καθηγητή Ζαμπόγλου το σημαντικό αυτό βραβείο για την εξαιρετική του συμβολή στις γερμανοκυπριακές σχέσεις στον τομέα της ιατρικής. Η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη.

Ο καθηγητής Ζαμπόγλου, που γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1949, σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο RWTH Aachen από τον Σεπτέμβριο του 1966 και απέκτησε το διδακτορικό του στη φυσική στο Ινστιτούτο Ιατρικής του Ερευνητικού Κέντρου Jülich του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ το 1977.

Ως ερευνητικός βοηθός στο Ινστιτούτο Βιολογίας και Φυσικής της Ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου του Έσσεν, σπούδασε ιατρική από το 1979 και εργάστηκε ως ειδικευόμενος γιατρός στην ακτινοθεραπεία στο νοσοκομείο Alfred Krupp.

Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του στο Έσσεν το 1987 και την ειδίκευσή του στο Ντίσελντορφ το 1989, εργάστηκε ως ειδικός στην ακτινοθεραπεία και ανώτερος ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ πριν αναλάβει τη θέση του επικεφαλής ιατρού στην κλινική Sana στο Όφενμπαχ το 1992.

Διετέλεσε πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας από το 2003 έως το 2005. Μετά από 24 χρόνια, ο καθηγητής Ζαμπόγλου αποχώρησε από το νοσοκομείο Offenbach το 2016 ως επικεφαλής της Κλινικής Ακτινοθεραπείας και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Επέστρεψε στη Λεμεσό, όπου ίδρυσε το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο το 2017 και έκτοτε είναι ο ιατρικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλός του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την ίδρυση του κέντρου, ο καθηγητής Ζάμπογλου στοχεύει να παρέχει σε όλους τους πολίτες της Κύπρου το ίδιο υψηλό επίπεδο ιατρικής φροντίδας που παρείχε προηγουμένως στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε στη Γερμανία επί 50 χρόνια.

Έχει επίσης εκφράσει την προσήλωσή του στη Γερμανία, δίνοντας το όνομά του στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Είναι σημαντικό γι’ αυτόν, προστίθεται, η Γερμανία να μην υπάρχει μόνο στο όνομα της κλινικής, αλλά και το γερμανικό μοντέλο να είναι μέρος της κουλτούρας της κλινικής.

Για παράδειγμα, το 90% των επικεφαλής των τμημάτων της κλινικής, καθώς και πολλοί άλλοι κλινικοί ιατροί είναι απόφοιτοι ιατρικών σχολών της Γερμανίας. Ο εξοπλισμός του ιατρικού κέντρου γίνεται εξολοκλήρου με γερμανικά επώνυμα μηχανήματα και η κλινική υιοθετεί εθελοντικά τα αυστηρά γερμανικά πρότυπα ακτινοπροστασίας.

Ως αποτέλεσμα, η κλινική χαίρει άριστης φήμης μεταξύ των κατοίκων της Κύπρου και διεθνώς και γενικά θεωρείται ως “γερμανικό νοσοκομείο” λόγω των υψηλών ιατρικών και τεχνικών προδιαγραφών της, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να επιτύχει ένα επίπεδο ιατρικής περίθαλψης που είναι γνωστό σε χώρες μεγαλύτερες από την Κύπρο.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής Ζαμπόγλου περιγράφει το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ως “ένα κομμάτι της Γερμανίας στην άκρη της Ευρώπης”. Ιδιαίτερή μνεία αξίζει η έμπρακτη δέσμευση της κλινικής στον ανθρωπισμό.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ιδρύθηκε ως ένα σύγχρονο κέντρο αριστείας για τη διάγνωση του καρκίνου και βρίσκεται σήμερα σε στάδιο επέκτασης, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά το φάσμα των εξαιρετικά εξειδικευμένων θεραπειών και υπηρεσιών του.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό είναι ενταγμένο στο κυπριακό σύστημα υγείας ΓεΣΥ και διατηρεί πολυάριθμους δεσμούς με τη Γερμανία που υπερβαίνουν κατά πολύ το όνομα της κλινικής. Αντιπροσωπεύει την υψηλή φήμη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως χώρα επιστημονικής προόδου στον τομέα της υγείας και έτσι εκπληρώνει τις ποιοτικές προσδοκίες που τίθενται σε αυτήν.

Ο Σταυρός του Τάγματος Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απονέμεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για υπηρεσίες προς το έθνος. Απονέμοντας τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιθυμεί να στρέψει την προσοχή του κοινού σε επιτεύγματα που θεωρεί ότι έχουν ιδιαίτερη αξία για το ευρύ κοινό. Απονέμεται για πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές υπηρεσίες.

ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Ειδική αναφορά για το Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Έμφαση στην ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών* Υπόμνηση και προς Αγκυρα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: