Οι νέες θέσεις των Περιφερειαρχών της Κύπρου στο επίκεντρο: Δεκατρείς υποψηφιότητες για πέντε θέσεις

File photo: Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία, Λευκωσία 30 Μαΐου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η προσοχή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στρέφεται κυρίως στους Δήμους και τους υποψήφιους Δημάρχους, ωστόσο, οι πέντε νέες θέσεις που δημιουργούνται από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και αφορούν τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών, έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Οι πέντε περιφερειάρχες, επί της ουσίας θα έχουν όλες τις εξουσίας της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» σε αυτές τις εκλογές, η μάχη για τις θέσεις των προέδρων των επαρχιακών Συμβουλίων, μπορεί να πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά τις κομματικές διεργασίες, αλλά την ίδια ώρα γίνεται αντιληπτό η σημασία που θα έχει για τα ίδια τα κόμματα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των μεγάλων περιφερειών, αλλά και για περιπτώσεις με τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όπως ήταν αυτή της Πάφου, με τις γνωστές ιστορίες και αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Κωστάκη Κωσταντίνου με στήριξη του ΔΗΣΥ.

Αναλύοντας το σκηνικό, στην περίπτωση της Λευκωσίας, τα πράγματα ήταν από την αρχή πιο ξεκάθαρα.

Η υποψηφιότητα Κωσταντίνου Γιωρκάτζη είχε ως αφετηρία τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΔΗΚΟ.

Στην εξίσωση έμπαινε και η ΔΗΠΑ, ενώ προστέθηκε στη συνεργασία και η ΕΔΕΚ. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Ασσιώτη έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του Βολτ, με τις κομματικές ισορροπίες να γέρνουν προς την πλευρά Γιωρκάτζη.

Οι κομματικές διεργασίες για την Δημαρχία Λεμεσού, επηρέασαν τελικά και τις διεργασίες για τη θέση του Περιφερειάρχη. ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ συνεργάστηκαν για την υποψηφιότητα του Γιάννη Τσουλόφτα, ενώ ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ για την υποψηφιότητα του Βασίλη Δημητριάδη.

Την τριάδα συμπληρώνει ο Χρίστος Βακανάς.

Στη Λάρνακα το ενδιαφέρον στρέφεται ουσιαστικά στην μάχη του Άγγελου Χατζηχαραλάμπους με τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη.

Ο πρώτος συγκεντρώνει τη στήριξη όλων των κομμάτων ουσιαστικά, πλην του ΔΗΣΥ, οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα Ευαγγελίδη.

Η περίπτωση Χατζηχαραλάμπους είναι η μοναδική που τυγχάνει στήριξης ταυτόχρονα από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και Οικολόγοι.

Οι δυο υποψήφιοι φαίνεται από τις μέχρι τώρα μετρήσεις ότι θα δώσουν σκληρή μάχη μέχρι τις εκλογές.

Η Πάφος έχει το δικό της ενδιαφέρον λόγω των όσων προηγήθηκαν με την υποψηφιότητα Κωστάκη Κωσταντίνου και την αντίδραση Μάριου Τσέλεπου, με τον τελευταίο να υποβάλλει τελικά και παραίτηση από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ και να κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης από την άλλη, προέρχομενος από το ΔΗΚΟ έχει και τη στήριξη του ΑΚΕΛ και φυσικά, η διάσπαση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ φαίνεται να ευνοεί τη δική του υποψηφιότητα.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, η υποψηφιότητα του Γιάννη Καρούσου του ΔΗΣΥ, έχει τη στήριξη και της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Θεόδωρου Πυρίλλη, σημερινού Δημάρχου Παραλιμνίου προερχόμενου από τον ΔΗΣΥ δεν περνά απαρατήρητη βέβαια. Η τριάδα συμπληρώνεται με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Κτωρίδη που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Συνολικά υποβλήθηκαν 13 υποψηφιότητες που αφορούν τους Προέδρους των πέντε Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Άνοιξε θέμα για Νιόβη, Παπαχαραλάμπους

Εκτός ΔΗΣΥ θεωρείται από την Πινδάρου ότι έθεσε τον εαυτό της η Νιόβη Παρισινού.

Αυτή είναι η απάντηση που βγαίνει από την Πινδάρου σε ανεπίσημο επίπεδο σε σχέση με την ενέργεια της πρώην αναπληρώτριας Κυβερνητικής εκπροσώπου να προτείνει την υποψηφιότητα του εκπροσώπου τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη για την Ευρωβουλή και υποστηρίξει την υποψηφιότητα του επίσης υποψήφιου του ΕΛΑΜ και πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Νιόβη Παρισινού με δηλώσεις της ανέφερε ότι η στήριξη στο Γεάδη Γεάδη έγινε σε καθαρά προσωπικό επίπεδο καθότι διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Αυτή την εξήγηση φαίνεται να έδωσε και στην Πινδάραυ όταν επικοινώνησαν μαζί της.

Η εξήγηση της όμως δεν φαίνεται πειστική και παρόλο ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στον ΔΗΣΥ, εντούτοις κομματικές πηγές θεωρούν πώς δεν μπορεί μα αφεθεί να βγει προς τα έξω η εντύπωση πως ενέργειες όπως αυτή, δηλαδή της στήριξης υποψηφίου άλλου κόμματος, θεωρούνται ανεκτές.

Συνεπώς, η γραμμή που θα ακολουθηθεί επίσημα είναι ότι η κ. Παρισινού, έθεσε με την ενέργεια της, τον εαυτό της εκτός κόμματος. Το εάν τελικά θα ενημερωθεί και επίσημα η κ. Παρισινού για την απόφαση της Πινδάρου είναι ένα ερωτηματικό.

Την ηγεσία του ΔΗΣΥ φαίνεται ότι απασχολεί γενικότερα το θέμα. Συγκεκριμένα, υπάρχει και το θέμα του υποψήφιου Δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος επαναδιεκδικώντας τη Δημαρχία Στροβόλου.

Η ηγεσία της Πινδάρου παραπέμπει στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Ιανουαρίου η οποία ουσιαστικά για την περίπτωση ατόμων που θέτουν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι απέναντι από την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος ισχύει η ποινή του εξαετούς αποκλεισμού από στήριξη από το κόμμα για οποιαδήποτε πολιτειακή θέση.

Για όσους όμως είναι υποψήφιοι με άλλο κόμμα επίσημα, τότε θεωρούνται αυτόματα εκτός. Όπως για παράδειγμα ο Μάριος Πελεκάνος που είναι υποψήφιος με το ΕΛΑΜ.

Στην περίπτωση της Νιόβης Παρισινού, η οποία υποστήριξε την υποψηφιότητα υποψηφίου άλλου κόμματος, δεν προβλέπεται κάτι από τη συγκεκριμένη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου Ιανουαρίου, ωστόσο λόγω του ότι πρόκειται επώνυμα μέλος του κόμματος, το οποίο κλήθηκε και στο Προεδρικό Συμβούλιο που ανακοίνωσε η Αννίτα Δημητρίου, δεν μπορεί να θεωρείται ότι παραμένει μέλος του κόμματος.

Από πλευράς Πινδάρου, πηγές σημειώνουν ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τη συμμετοχή της στο Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, από το οποίο επίσης η ηγεσία του κόμματος, θεωρεί ότι η κ. Παρισινού, έθεσε τον εαυτόν της εκτός.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι επίσημα ο ΔΗΣΥ θα ασχοληθεί με όλες τις περιπτώσεις, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, μετά τις εκλογές.

Eκτυπώνονται σήμερα τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών

Σήμερα η ώρα 11 το πρωί ξεκινά και η εκτύπωση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου καθώς χθες οριστικοποιήθηκε και τελικά ο κατάλογος των υποψηφίων και έγινε παρουσίαση του δείγματος του ψηφοδελτίου στους εκπροσώπους κομμάτων και υποψηφίων.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Εφόρου Εκλογών, η προθεσμία υποβολή των ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, για τις επικείμενες Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου έληξε χθες το μεσημέρι, χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση.

Όπως αναφέρεται, ενόψει τούτου, το σύνολο των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν έχουν οριστικοποιηθεί και θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο.

Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκαν συνολικά 63 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές, στο πλαίσιο της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλίας, 61 από τους υποψηφίους διεκδικούν εκλογή μέσα από κομματικούς συνδυασμούς και οι άλλοι δύο ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται τρεις Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι 45 άτομα, δηλαδή ποσοστό 71% των υποψηφίων, είναι άνδρες, ενώ τα 18 άτομα, ποσοστό 29%, είναι γυναίκες.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Eυγνωμοσύνη των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Κύπρου για την ανθρωπιστική βοήθεια: Αρχές Μαΐου θα ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: