Το πολεμικό ναυτικό αναζητά λύσεις ώστε ο στόλος να παραμείνει αξιόμαχος ως το τέλος της δεκαετίας. Πηγή εικόνας: Πολεμικό ναυτικό
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, ΑΘήνα
Μέσα από 14 εικόνες το πολεμικό ναυτικό στέλνει το μήνυμα ότι δεν σταματά να εκπαιδεύεται στον δικό του ζωτικό χώρο ασκήσεων που είναι το Αρχιπέλαγος.
Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, σε συνδυασμό με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων και πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τη δική τους «λαίλαπα».
Μέσα από αυτές τις εικόνες ο πρωταγωνιστής της Διοίκησης φρεγατών είναι και πάλι οι τύπου S, οι οποίες παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις λαμαρίνες τους δεν σταματούν να υπηρετούν την αποστολή του πολεμικού ναυτικού.
Η συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών του ναυτικού δεν αφορά μόνο το ναυτικό αγώνα. Σε αυτά τα στελέχη οφείλεται το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πλοία με τα χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ναυτικά μίλια που έχουν γράψει σε κάθε είδους αποστολή, παραμένουν σε επιχειρησιακή κατάσταση.
Το ναυτικό επιτελείο συνεχίζει να υπηρετεί την αποστολή του με ότι πλοίο διαθέτει και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη κι αν υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα, τόσο στις πλώρες του στόλου, όσο και στο προσωπικό.
Πολλές από τις διδαχές του 2020 κατά την ελληνοτουρκική κρίση είναι επαναλαμβανόμενα εκπαιδευτικά σενάρια, ενώ δεν είναι λίγες και οι ασκήσεις που σχεδιάζονται μετά από τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τα σύγχρονα ενεργά πεδία πολεμικών συρράξεων, ακόμη κι αυτό της Ερυθράς θάλασσας όπου μετέχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» η φρεγάτα ΥΔΡΑ.
Μαθήματα & παθήματα…
Και τα σύγχρονα πεδία μαρτυρούν ότι εκείνος που θέλει να λειτουργήσει αποτρεπτικά, οφείλει να συνδυάσει τα «παραδοσιακά» στρατιωτικά μέσα με τις καινοτομίες που είναι ικανή να προσφέρει η τεχνολογία. Στα σύγχρονα πεδία επίσης μέσα από τα συμπεράσματα καταγράφονται και οι αστοχίες υλικών, όπως αυτή στο πολεμικό πλοίο της Δανίας.
Στρατιωτικές πηγές μας εξηγούσαν ότι βεβαίως και τα τεχνολογικά μέσα όπως τα Μη Επανδρωμένα Σκάφη θαλάσσης είναι ένα αντικείμενο που προσφέρει αιφνιδιασμό και ισχύ. Αλλά μια ή περισσότερες σύγχρονες κύριες μονάδες κρούσης, είναι ο βραχίονας που εγγυάται την κυριαρχία και την περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι δηλαδή το πλοίο που στέκεται ικανό να προσφέρει ακόμη και απαγόρευση περιοχής για τον επίδοξο επιβουλέα.
Η ηγεσία του ναυτικού έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ανακατανέμοντας όλες τις λύσεις που πιθανά θα την οδηγήσουν μακριά από ένα αδιέξοδο.
Τα «αγκάθια» των ΜΕΚΟ
Οι επιτελείς αναμένουν εντός του Απρίλη την αναθεωρημένη πρόταση, μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση, από την σκληρή όπως έχει φανεί, κοινοπραξία Γερμανών και Ολλανδών, η οποία αφορά το μέλλον της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα χρήματα που ζητούν οι εργολάβοι της αναβάθμισης είναι σχεδόν 200 εκατομμύρια επιπλέον από εκείνα που είχε προϋπολογίσει το ναυτικό για τις τέσσερις ΜΕΚΟ. Και δεν είναι μόνο ο οικονομικός παράγοντας το «αγκάθι» κατά τον διάλογο με Γερμανούς και Ολλανδούς. Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως οι νομικές και ασφαλιστικές «εμμονές» είναι σε μεγάλο βαθμό διαπραγματευτική τορπίλη.
Επαναχάραξη πορείας;
Την ίδια στιγμή η κλάση Constellation, όπως ανακοινώθηκε οδεύει για τα τέλη της δεκαετίας αυτής, να παραδοθεί το πρώτο πλοίο στο αμερικανικό ναυτικό. Από την ανακοίνωση και μόνο είναι λογικό ότι οι Έλληνες επιτελείς αντιλαμβάνονται πως η ενίσχυση του στόλου μοιάζει ουτοπικό σενάριο.
Και το θέμα των παράκτιων περιπολικών μάχης μοιάζει παγωμένο, διότι στο Κογκρέσο δεν έχει φτάσει καμία επιστολή από το αμερικανικό ναυτικό που ν’ αποδεσμεύονται LCS που ενδεχομένως το ελληνικό ναυτικό θα μπορούσε να εξετάσει.
Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι που στρατιωτικές πηγές είχαν εξηγήσει εδώ και μέρες στην Hellasjournal ότι κατά την προτεραιοποίηση που παρουσιάστηκε στην πολιτική ηγεσία, τοποθετήθηκε το «μαξιλάρι» της προαίρεσης για την τέταρτη FDI ή ακόμη και των κορβετών.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE