FILE PHOTO: Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ στο Βόσπορο σε παλαιότερο στιγμιότυπο. EPA, TOLGA BOZOGLU
Η Άγκυρα, δια στόματος υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δηλώνει την επιστροφή της σε περιοχές που είχε κάποτε εγκαταλείψει, αυτή τη φορά οπλισμένη με δικά της αποκλειστικά πλοία και μια νέα διάθεση για ανακάλυψη, μετέδωσε στο SigmaLive η Μαρία Ζαχαράκη.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή στο NTV, αποκάλυψε τα νέα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας να επαναπροσδιορίσει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τη σύσταση ενός αποκλειστικά τουρκικού στόλου για την εξερεύνηση σε μεγάλα βάθη.
«Αποφασίσαμε να πάμε και να εκτιμήσουμε διαφορετικά γεωγραφικές περιοχές που είχαμε εγκαταλείψει και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τα στρατηγικά βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της απόφασης. Θέσαμε στρατηγικούς στόχους στον τομέα της εξερεύνησης και της παραγωγής. Πρώτον, δεν θα μείνει καμία ανεξερεύνητη περιοχή στην γεωγραφία της Τουρκίας που να μην έχουμε πάει», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, προαναγγέλλοντας την έναρξη πιο «επιθετικών» ερευνών σε θάλασσα και στεριά για ανακάλυψη φυσικού αερίου.
Το έργο ‘Gabar’ αναδεικνύεται -όπως υπογράμμισε- σε πιλοτικό παράδειγμα αυτής της νέας πολιτικής, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας της χώρας.
Σημαντικός είναι ο ρόλος που θα παίξει ο ιδιόκτητος -πλέον- στόλος ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας, με τον Μπαϊρακτάρ να τονίζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τα δικά της πλοία για έρευνα σε μεγάλα βάθη.
«Το δεύτερο σημείο είναι ότι θα χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε τα δικά μας πλοία στις θάλασσές μας, ειδικά σε έρευνες σε μεγάλα βάθη. Μέχρι πρότινος, οι έρευνες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιούνταν από διεθνείς εταιρείες.
Τώρα, έχουμε δημιουργήσει τον δικό μας στόλο και έχουμε μετατρέψει τα Τουρκικά Πετρέλαια σε μια εταιρεία που σήμερα διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους στόλους στον κόσμο», επισήμανε ο Μπαϊρακτάρ, υπογραμμίζοντας την έμφαση στην αυτοδυναμία και την τεχνολογική ανεξαρτησία της Τουρκίας.