Ο Κύπριος ευρβωουλευτής Λουκάς Φουρλάς. Φωτογραφία: preference: EP-161993F, Photographer: Alain ROLAND, Copyright: ©European Union 2024 – Source : EP
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος, δεν αντέχουν άλλο να σηκώνουν μόνες τους το βάρος του μεταναστευτικού.
Επιμένω ότι είναι η ώρα μηδέν, είναι ώρα να αντιληφθούν όλοι και κυρίως όσοι σφυρίζουν αδιάφορα, ότι το κοινωνικό αυτό φαινόμενο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.
Οι κοινωνίες των κρατών μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εν κρίσει περιμένουν να αναληφθούν ευθύνες, να ειπωθούν δυσάρεστες αλήθειες, να δοθούν λύσεις. Αυτή είναι και η μόνη πραγματική δοκιμασία.
Επανειλημμένα υπογράμμισα στους συναδέλφους μου, ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση για αποτροπή, βελτίωση και αντιμετώπιση. Απαιτείται συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Oι διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών πρέπει να συνάπτονται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να εναπόκειται η σύναψη στο κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.
Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει τώρα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει κοινή αντίληψη και πλήρης αποφασιστικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Κατέθεσα επίσης Ερωτήσεις προς την Κομισιόν, ζητώντας εξηγήσεις για ορισμένα κράτη μέλη που αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη να συνδράμουν ουσιαστικά στη διευθέτηση του ζητήματος. Επισήμανα την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη κατανομή των μεταναστών και των αιτητών ασύλου. Μια επί της ουσίας κοινά αποδεκτή γραμμή.
Όλες αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με προσπάθειες συναδέλφων, οδήγησαν στη ψήφιση του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ένα δεσμευτικό μηχανισμό για όλα τα κράτη μέλη που μας απαλλάσσουν από τις λύσεις-μπαλώματα που έχουμε σήμερα. Συγκεκριμένα προβλέπουν την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.
Προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και το ψήφισμα αυτό δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα και άμεσα. Όμως είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και μια μεγάλη απόδειξη ότι η επιμονή και η συνεργασία επιφέρουν αποτέλεσμα.
Συνεχίζω λοιπόν να επιμένω για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης και να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου, ώστε να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του νέου Συμφώνου.
* Λουκάς Φουρλάς
Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ
11 Απριλίου 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE