Εξι ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο: To Reuters περιγράφει το παρασκήνιο πίσω από το «περιορισμένο» χτύπημα του Ισραήλ- Οι δραματικές διαβουλεύσεις και ο ρόλος τω ΗΠΑ

Αφίσα κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, στις 12 Απριλίου 2024. ΕPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Το φαινομενικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν μετά από μέρες αμφιταλαντεύσεων ως προς το εύρος της αντίδρασης ήταν τελικά περιορισμένης έκτασης και μοιάζει να έχει λάβει υπόψη το ενδεχόμενο της αποφυγής μιας ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός ότι με την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στις 13 Απριλίου έσπασε ένα «ταμπού» δεκαετιών περί μη πραγματοποίησης άμεσων επιθέσεων εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές με γνώση της κατάστασης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμν Νετανιάχου αρχικά είχε εγκρίνει σχέδια να χτυπήσει το βράδυ της Δευτέρας εντός ιρανικού εδάφους για να απαντήσει σθεναρά στην ιρανική επίθεση του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν.

Όμως ανέκρουσε πρύμναν την τελευταία στιγμή, χωρίς όμως να βάζει στο τραπέζι την πλέον δραστική απάντηση: ένα χτύπημα σε στρατηγικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, των οποίων η καταστροφή θα προκαλούσε αδιαμφισβήτητα μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Με το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο διχασμένο για την ένταση των αντιποίνων, αλλά και τις ισχυρές προειδοποιήσεις από εταίρους – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του κρατών του Κόλπου – να μην κλιμακωθεί, τα σχέδια για την απάντηση αναβλήθηκαν δύο φορές, ανέφεραν οι πηγές, ενώ δύο συνεδριάσεις του 3μελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου καθυστέρησαν επίσης δύο φορές.

Η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου ήταν ότι το Ισραήλ θα αμυνθεί με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.

Το Reuters αναφέρει ότι συνολικά μίλησε με περισσότερες από δώδεκα πηγές στο Ισραήλ, το Ιράν, σε χώρες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υπό καθεστώς ανωνυμίας περιέγραψαν έξι φρενήρεις ημέρες προσπαθειών ώστε να περιοριστεί η ένταση της αντίδρασης στην άμεση επίθεση του Ιράν, η πρώτη μετά από δεκαετίες σκιώδους πολέμους.

«Προειδοποιήσαμε για τον σοβαρό κίνδυνο που ενυπάρχει στην περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, προσθέτοντας ότι μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση θα είχε καταστροφικές συνέπειες και υπογράμμισε ότι η χώρα του, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ, “έχει ξεκαθαρίσει σε όλους ότι δεν είναι πεδίο μάχης για το Ισραήλ και το Ιράν”.

Το χτύπημα τελικά την Παρασκευή φάνηκε να στοχεύει μια βάση της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πόλη Ισφαχάν, βαθιά μέσα στη χώρα, στέλνοντας ένα μήνυμα για την εμβέλεια του Ισραήλ, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει αεροπλάνα, βαλλιστικούς πυραύλους ή να χτυπήσει στρατηγικές τοποθεσίες και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Από την πλευρά του το Ιράν δήλωσε ότι τα αμυντικά του συστήματα κατέρριψαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από μια βάση κοντά στο Ισφαχάν, ενώ το Ισραήλ δεν σχολίασε καθόλου το περιστατικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε εμπλακεί σε καμία επιθετική επιχείρηση.

Οι ιρανικές αρχές από την αρχή έκαναν αναφορά σε ενδείξεις ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν από «εισβολείς», γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη να υπάρξουν αντίποινα.

Μία από τις πηγές του Reuters με πρόσβαση στις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για το περιστατικό επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το εσωτερικό του ιρανικού εδάφους.

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς, σε δηλώσεις του περιέγραψε την κατάσταση ως χορό, με τις δύο πλευρές να δείχνουν η μία στην άλλη τις προθέσεις τους και τα επόμενα βήματά τους.

Παρέμβαση Μπάιντεν 

Αμέσως μετά την ιρανική επίθεση, δύο μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπένι Γκάντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ, καθώς και δύο πρώην διοικητές των ενόπλων δυνάμεων, πρότειναν να προχωρήσει το Ισραήλ σε αντίποινα, όμως συμφώνησαν να σταματήσουν μετά από μια κλήση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τις διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν άλλοι υπουργοί, ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι με γνώση της κατάστασης.

Όπως δηλώνει στο Reuters ο βετεράνος Σαουδάραβας αναλυτής Αμπντελραχμάν αλ-Ρασίντ “υπάρχει τεράστια ανακούφιση στην περιοχή του Κόλπου. Φαίνεται ότι η επίθεση ήταν μικρής κλίμακας και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές. Το βλέπω ως αποκλιμάκωση“.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ανάλυση Gatestone Institute: Το Ιράν είναι ικανότερο για πολύ περισσότερα από όσα επέδειξε * Λάθος η πολιτική κατευνασμού των τζιχαντιστών

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: