Ο υφυπουργός Τζέφρι Πάιατ με τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, Κώστα Σκρέκα και Γιώργο Παπαναστασίου και τον Οσάμα Μομπάρεζ, γενικό γραμματέα του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου (EMGF). Φωτογραφία via Assistant Secretary Geoffrey Pyatt, @AsstSecENR
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε -στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist- με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να ξαναδούν αυτό που έγινε στο Καστελλόριζο, το καλοκαίρι του 2020.
Συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ, που θα δώσει στην Κύπρο την δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου.
«Θα ήθελα να σας μιλήσω για την σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, Κυρίως για το λόγο που αυτή η περιοχή μπορεί να παίξει εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια και πρόσθεσε οτι «χάρηκε πολύ που άκουσε απο τον βουλευτή Κρις Πάπας για το σχήμα 3+1 μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου του Ισραήλ και των ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Πάιατ απο το βήμα της Συνόδου.
Ο κ. Πάιατ τόνισε οτι το 3+1 είναι ένας σχήμα που ο ίδιος έστησε όσο ήταν πρέσβης στην Αθήνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να το υποστηρίζει σθεναρά.
«Η Ευρώπη πρέπει να βρεί τρόπους για να απεξαρτηθεί απο το ρωσικό αέριο. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και τώρα είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα”, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πάιατ.
“Μεταξύ άλλων χωρών στη περιοχή που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, είναι η Τουρκία η οποία ενισχύει την άποψη των ΗΠΑ ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι ένας δρόμος για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση και διαμάχες”, σημείωσε και πρόσθεσε:
“Θυμάμαι τι συνέβη το καλοκαίρι του ’20 στην Ελλάδα και την αντιπαράθεση που υπήρξε με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις προσπάθειες γεωτρήσεων της Τουρκίας», είπε ο κ. Παιατ.
Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Γεωργία Γαραντζιώτη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ