Αντίστροφη μέτρηση για τα σκληρά (;) αντίποινα του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη: Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση, διαμηνύει ξεκάθαρα ο αρχηγός του επιτελείου εθνικής άμυνας

File Photo A man drives past an anti-Israel billboard carrying pictures of Iranian missiles in Tehran, Iran, 15 April 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Ακόμη και τις επόμενες ώρες αναμένεται να έρθει η απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα με drones και πυραύλους του Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς πλέον οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ξεκάθαρα ότι η χώρα τους θα απαντήσει στο χτύπημα, παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο από τη Δύση.

Ρεπορτάζ του ισραηλινού καναλιού Channel 12 ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας πως η πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να ξεκινήσει επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απάντησης του Ιράν.

Μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση αντιποίνων του Ιράν μπορεί να είναι «επικείμενη», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος μια πηγή στο NBC News.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χέρτσι Χαλέβι, δήλωνε πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του.

«Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», τόνισε ο στρατηγός κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, η οποία επλήγη στη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το Ιράν επιχείρησε να δικαιολογήσει την επίθεση, επικαλούμενο το «δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα» μετά το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά ιρανοί αξιωματικοί.

Στο μεταξύ οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ήραν τους περιορισμούς αναφορικά με χτυπήματα στο Ιράν. Η ρύθμιση είχε επιβληθεί μετά την ιρανική επίθεση και κανονικά έληγε απόψε (15/4) στις 11:00 όμως ήρθησαν νωρίτερα το απόγευμα, με την κίνηση να προκαλεί υποψίες ότι ενδέχεται να στέλνει μήνυμα.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η αεροπορική βάση Nevatim λειτουργεί κανονικά μετά την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν τη βάση: ένας κοντά σε διάδρομο προσγείωσης, δύο σε ανοιχτούς χώρους και ένας κοντά σε ένα κτίριο, προκαλώντας μικρές ζημιές.

Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τη χώρα του «τη στιγμή και με τον τρόπο που εμείς στο Ισραήλ επιλέγουμε να το κάνουμε».

Ο Χαγκάρι λέει ότι η ιρανική επίθεση αποοτράπηκε χάρη σε έναν «άνευ προηγουμένου συνασπισμό» από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες, που «απέτρεψαν πραγματικά αυτήν την επίθεση».

Νωρίτερα, η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης, είχε δημοσιεύσει ότι η Ισραηλινή απάντηση θα ερχόταν πιθανώς ακόμη και σήμερα.

Διπλωματικός πυρετός

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας διπλωματικός πυρετός με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια πυρκαγιά – δηλαδή μια κλιμάκωση. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να εξασφαλίσουμε την προστασία του στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά και να ζητήσουμε ένα όριο για να αποφύγουμε μια κλιμάκωση», σημείωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο BFM TV και συνέχισε:

«Η εστίαση θα πρέπει να είναι “στην απομόνωση του Ιράν, να πείσουμε τις χώρες της περιοχής ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, να αυξήσουμε τις κυρώσεις, να ενισχύσουμε την πίεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη βοήθησαν στην απόκρουση ιρανικής παραβίασης του εναέριου χώρου της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ιράκ Muhammad Ali Tamim για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν είπε στον ιρακινό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ μοιράστηκε τις ανησυχίες της κυβέρνησής του σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασυρθεί η περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια και προστασία.

Η επικοινωνία αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές που έχει πραγματοποιήσει ο Μπλίνκεν μετά την επίθεση, έχοντας επίσης μιλήσει με τους ομολόγους του στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τρομοκράτες τα θύματα στη Δαμασκό, λέει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν «τρομοκράτες» που δρούσαν κατά του Ισραήλ.

«Αυτοί που σκοτώθηκαν στη Δαμασκό ήταν μέλη της Δύναμης Κοντς. Πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Μεταξύ αυτών των τρομοκρατών ήταν μέλη της Χεζμπολάχ και ιρανοί συνεργάτες. Δεν υπήρχε ούτε ένας διπλωμάτης, εξ όσων γνωρίζω. Δεν γνωρίζω ούτε για έναν άμαχο που να σκοτώθηκε σε αυτήν την επίθεση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των IDF στο πρώτο επίσημο σχόλιο από την πλευρά του ισραηλινού στρατού σχετικά με το πλήγμα στη Δαμασκό.

Κατά την επίθεση της 1ης Απριλίου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επτά μελών των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη και η Δαμασκός κατηγόρησαν ευθέως το Ισραήλ, το οποίο όμως ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη.

Το Ιράν είχε διαμηνύσει πως θα απαντούσε και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή – σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το πλήγμα στη Δαμασκό – εξαπέλυσε μπαράζ πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ, σε μια πρωτοφανή αντίδραση.

«Σχεδόν το 99%» των βλημάτων αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με το Ισραήλ – χάρη επίσης στη βοήθεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιορδανίας. Μόνο η αεροπορική βάση της Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη ζημιές περιορισμένης έκτασης. Κατά την επίσκεψή του εκεί, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χέρτσι Χαλέβι διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, WSJ

«Επώδυνα αντίποινα» κατά του Ιράν που όμως δεν θα πυροδοτήσουν περιφερειακό πόλεμο, αποφάσισε το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο: Ακόμη και σήμερα η απάντηση, λέει η WSJ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: