Βρετανικό εφεύρημα, που κινείται στη λογική του… κατευνασμού: Η Τουρκία ζητά ως «πριμ» συμμετοχής σε διαπραγματεύσεις για την Κύπρο μοντέλο Ταϊβάν και Κοσσόβου

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan addressed the Laborers of the Century of Türkiye Iftar Event in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Μοντέλο Ταϊβάν και Κοσσόβου βλέπει ως ενδιάμεσο σταθμό για την Κύπρο η κατοχική Τουρκία, η οποία θέλει αυτή η επιδίωξη της να περάσει μέσα από και από τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η προσέγγιση της Άγκυρας στην παρούσα φάση του Κυπριακού είναι να εξασφαλίσει «όλα τα καλά» πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι θέτει προϋποθέσεις για να επανέλθει σε διαδικασία, οι οποίες προδικάζουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.

Σημειώνεται συναφώς ότι την τελευταία περίοδο η κατοχική πλευρά εγείρει αξιώσεις, που αφορούν τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προβάλλοντας το γνωστό παραμύθι του «εμπάργκο». Στο πλαίσιο αυτό ζητά, μεταξύ άλλων τα εξής, έχοντας υπόψη της γνωστά μοντέλα τύπου Ταϊβάν και Κοσσόβου.

  • Απευθείας εμπόριο, μέσα από το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου. Φαίνεται να επιμένουν πρωτίστως στο θέμα της αναγνώρισης του αεροδρομίου και τη λειτουργία του μέσα από διάφορες φόρμουλες.
  • Συμμετοχή της αποσχιστικής οντότητας, του κατοχικού καθεστώτος, σε διεθνή φόρουμ αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς, με ειδικό καθεστώς. Όπως συμβαίνει με Ταϊβάν και Κόσσοβο.
  • Ξεκαθάρισμα για το καθεστώς που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση αποτυχίας της νέας προσπάθειας

Τα πιο πάνω ζητούνται εν πολλοίς προκαταβολικά και πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια, νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Ως το… πριμ προς την τουρκική πλευρά για να εγκαταλείψει την άρνηση της να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Η θέση που διατυπώνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης είναι ξεκάθαρη καθώς είναι επαναλαμβανόμενη και αφορά μια συμφωνία για δυο κράτη ή όπως αναφέρουν «μια συμφωνία μεταξύ δυο κρατών». Και τούτο περνά μέσα από την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Στην ατζέντα μιας νέας διαδικασίας οι Τούρκοι θεωρούν πως μπορεί να περιληφθούν και οι βασικές αυτές αξιώσεις τους, δηλαδή για  την κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να εξηγήσει τη θέση της και να γίνει αντιληπτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κατοχική πλευρά. Είναι, ωστόσο, σαφές πως πρόκειται για παγίδα καθώς με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις θέσεις τους θέτοντας τις στην ατζέντα. Να τις «κλειδώσουν» ως κεκτημένο της ημερήσιας διάταξης.

Όλα αυτά μεταφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προς τη Λευκωσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα να συζητήσει τις αξιώσεις αυτές καθώς συνιστούν αποδοχή της λογικής για λύση δυο κρατών.

  • Ταιβάν και Κόσσοβο

Η Τουρκία, όχι τώρα αλλά έκπαλαι, κινείται για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στοχεύοντας βαθμηδόν στη ταϊβανοποίηση/ κοσσοβοποίηση των κατεχομένων, χωρίς αυτός να είναι ο τελικός στόχος. Τούτο σημαίνει διεθνείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις και επαφές του ψευδοκράτους ως μη αναγνωρισμένο κράτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με εντολές Ερντογάν, προσεγγίζει διάφορες χώρες στην Αφρική και την Ασία, ώστε να ξεκινήσουν συνεργασία με τα κατεχόμενα. Είναι ξεκάθαρο ως προς τις προθέσεις τους και η  απόφαση στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) για ένταξη της αποσχιστικής οντότητας με καθεστώς παρατηρητή.

Τούτο αποτελεί μέρος του τουρκικού αυτού σχεδιασμού. Είναι δε προφανές πως θα υπάρξει και συνέχεια.  Κοντολογίς, θα βρίσκουμε την απόφαση αυτή- διπλωματικά- συνεχώς μπροστά μας και θα επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως προηγούμενο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα πιέζει ασφυκτικά χώρες στην περιοχή του Καυκάσου να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Κάποιες από αυτές τις χώρες, επειδή έχουν εξάρτηση από την κατοχική Τουρκία, φέρονται να προβληματίζονται. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο για αυτές επειδή ήδη η Λευκωσία έχει κινηθεί αξιοποιώντας και την Ε.Ε.

  • Η περιοδεία Ολγκίν

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη επίσκεψη της στο νησί με πολλές επαφές και συναντήσεις, δίνοντας κι αυτή τη φορά έμφαση στη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα έχει περιλάβει στο πρόγραμμα των επαφών και τα κόμματα, στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Μέχρι τώρα είναι προφανές πως η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θέλει να ακούσει και να καταγράψει απόψεις.

Αυτό βέβαια για να τη βοηθήσει θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρείται δε λάθος το αφήγημα που αναπτύσσεται από διάφορους, υπό τη μορφή βολιδοσκόπησης, «το τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε την τουρκική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου.

Προφανώς εννοούν τι πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά στην τουρκική ως κίνητρο για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για βρετανικό εφεύρημα, που κινείται στη λογική του κατευνασμού.

Στις συναντήσεις της η κ. Ολγκίν παρουσιάζεται να θεωρεί πως χρειάζονται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επί τούτου ζητά απόψεις από τους συνομιλητές της.  Ζητά, επίσης, να πληροφορηθεί για την τύχη ενός νέου δημοψηφίσματος, κατά πόσο δηλαδή θα εγκριθεί.

Στο πρόγραμμα της, για τη συνέχεια, η αξιωματούχος του ΟΗΕ έχει περιλάβει ταξίδια σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο και επιδίωξη της είναι να πραγματοποιήσει επαφές στο ψηλότερο δυνατό. Η προϋπηρεσία της ως υπουργού Εξωτερικών, προφανώς και της ανοίγει μεγάλες πόρτες.

  • Η σημαία του ψευδοκράτους  και το λεγόμενο εμπάργκο

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιαρ, είχε γεμάτο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των επαφών της στην Κύπρο. Είναι σαφές πως θέλει να καταγράψει διάφορες απόψεις αν και υπάρχει εκτίμηση, με βάση όσα αναφέρει, ότι έχει ήδη διαμορφωμένη άποψη και επιχειρεί να την ενισχύσει με τις συναντήσεις της.

Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα κάποιες από τις επαφές της έγιναν με φόντο τη σημαία του ψευδοκράτους. Προφανώς και συνεργάτες της,  όπως ο κ. Κόλιν Στιούαρτ,  δεν την έχουν προστατεύσει στο θέμα αυτό καθώς είναι γνωστό τι αναφέρουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, άκουσε πολλούς συνομιλητές της  στα κατεχόμενα να αναφέρονται στην άρση του λεγόμενου εμπάργκο. Δεν είναι τυχαία ότι πέραν από επιχειρηματικούς παράγοντες, φορείς, συνάντηση είχε για παράδειγμα με την «τ/κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου», η οποία ζητά να μπορεί να έχει διεθνή εκπροσώπηση. Προβάλλει το θέμα του αθλητισμού.

Ωστόσο, για το θέμα υπήρξε προ ετών και συμφωνία με την ΚΟΠ, την οποία δεν τήρησαν επειδή τους «τράβηξε το αυτί» η κατοχική Τουρκία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ακροδεξιά είναι εφιαλτικά παρούσα στην Κύπρο: Το «ιερό» σκάνδαλο, οι πολιτικές προεκτάσεις και ο μεγάλος κίνδυνος ενόψει των Ευρωεκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: