Το 528 κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης στην βάση της Ανδραβίδας ενώ λάμβανε μέρος στην άσκηση Ηνίοχος. Πηγή: Hellasjournal
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα
Για περίπου 30 ημέρες το «528» θα συνεχίζει να «ζει» κάτω από τα νερά, στ’ ανοιχτά των βόρειων Σποράδων, στο Αιγαίο.
Το πρωί του Σαββάτου, καιρού θέλοντος, η ειδική ομάδα της πολεμικής αεροπορίας, με σκάφος του λιμενικού σώματος θα κατευθυνθεί προς το σημείο εκείνο που το καταστραμμένο F-16 Block 52 plus στέλνει σήμα στην επιφάνεια.
Αυτή η κίνηση θα είναι η πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης στο πεδίο, ώστε να εντοπιστούν τα συστήματα εκείνα που ακόμη «ζουν», αρκετά μέτρα στον βυθό της θάλασσας.
Το under water locator beacon, το σύστημα που βραχυκυκλώνει μόλις έλθει σε επαφή με νερό, είναι το ένα σύστημα που συνεχίζει να δίνει παλμικά σήματα και το στίγμα που βρίσκεται. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε σημείο κοντά στο recorder του F-16. Και είναι αυτό που ενδιαφέρει άμεσα την πολεμική αεροπορία, όπως επίσης- αν είναι εφικτό- και ο κινητήρας του μαχητικού.
Όμως στην περιοχή της Ψαθούρας, κάτω από το νερό χτυπά, προφανώς για λίγες ώρες ακόμα και το σύστημα που εκπέμπει από το εκτινασσόμενο κάθισμα του F-16.
Το δεύτερο θεωρείται ήσσονος σημασίας για την πολεμική αεροπορία, ενώ το πρώτο εφόσον βρίσκεται σε μια λογική απόσταση από την επιφάνεια, δεν αποκλείει κανείς ότι θα στηθεί επιχείρηση ανέλκυσης του συγκεκριμένου τμήματος διότι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην διερεύνηση του ατυχήματος, αποσαφηνίζοντας τυχόν «νέφη» που υπάρχουν.
Το βαθυσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το πρωί του Σαββάτου πιθανά θα καταδυθεί στο σημείο εκπομπής. Από τις εικόνες που θα καταγραφούν, η πολεμική αεροπορία θ’ αντλήσει τα πρώτα στοιχεία που θα την οδηγήσουν σε περαιτέρω αποφάσεις.
Το συγκεκριμένο βαθυσκάφος έχει την ικανότητα κατάδυσης περίπου στα 700 μέτρα βάθος. Μπορεί να πιάνει αντικείμενα που έχει εντοπίσει και βεβαίως διαθέτει κάμερες που μεταφέρουν εικόνα στους χειριστές του.
Σε πολλά σημεία ο βυθός στην περιοχή της Ψαθούρας αγγίζει ακόμη και τα 1100 μέτρα. Η συντριβή του F-16 έχει διασκορπίσει τα κομμάτια του σε μια μεγάλη ακτίνα όπως υπολογίζει το αεροπορικό επιτελείο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι έρευνες θα εστιάσουν μόνο στο σημείο του «beep» του 528.
Η κινητή ομάδα συντήρησης θαλάσσιων εγκαταστάσεων της πολεμικής αεροπορίας έχει εμπειρία από το παρελθόν τόσο σε ανελκύσεις τμημάτων, όσο και αυτούσιων αεροσκαφών που είχαν βυθιστεί αρκετά μέτρα κάτω από το νερό.
«Όσο έχουμε το ζωντανό στίγμα, έχουμε και την ελπίδα για αυξημένες απαντήσεις», σημείωνε με νόημα στρατιωτική πηγή που ασχολείται στενά με την υπόθεση της πτώσης του F-16, η οποία ευτυχώς δεν στοίχισε την ζωή στον 29χρονο υποσμηναγό.
Αν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, η 206 πτέρυγα αεροπορικών υποδομών έχει την δυνατότητα συνεργασίας ακόμη και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, καθώς επίσης και με τα μέσα που μπορεί να διαθέσει το πολεμικό ναυτικό.
Ο 29χρονος Υποσμηναγός έλαβε το εξιτήριο από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας το πρωί της Παρασκευής και όπως ήταν λογικό, έφυγε από την Αθήνα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τις επόμενες ημέρες ο ίδιος και οι ιπτάμενοι που ήταν στην προγραμματισμένη άσκηση θα κληθούν από την επιτροπή να καταθέσουν όλα εκείνα που θυμούνται από την εκπαιδευτική δραστηριότητα «ρουτίνας», η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του F-16 και την υποδειγματική χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος από τον αεροπόρο της 337 Μοίρας «Φάντασμα».
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE