File Photo A young Saint Bernard dog EPA, CYRIL ZINGARO
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει νέα επίπεδα νοημοσύνης για τους σκύλους, καθώς συμπεραίνει πως τα συμπαθή τετράποδα καταλαβαίνουν τί σημαίνουν διάφορες λέξεις που ακούνε και δεν αντιδρούν απλώς μηχανικά στο άκουσμα της λέξης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκυλιών καθώς τους επιδεικνύονταν μπάλες, παντόφλες, λουριά ή άλλα σημαντικά αντικείμενα του «σύμπαντος» των κατοικίδιων σκύλων, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος του σκύλου μπορεί να φτάσει πέρα από εντολές όπως «κάτσε» και «φέρε», και να κατανοήσει το νόημα των ουσιαστικών ή τουλάχιστον εκείνων που αναφέρονται σε αντικείμενα που πραγματικά ενδιαφέρουν τα ζώα.
«Νομίζω ότι η ικανότητα αυτή υπάρχει σε όλα τα σκυλιά», είπε η Μαριάνα Μπόρος, η οποία συμμετείχε στα πειράματα που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν ασχοληθεί με το ερώτημα κατά πόσον τα σκυλιά μπορούν πραγματικά να μάθουν τις έννοιες των λέξεων και έχουν συγκεντρώσει κάποια στοιχεία για να στηρίξουν την αρχική υποψία ότι ναι, μπορούν.
Μια έρευνα το 2022 διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ότι οι τριχωτοί σύντροφοί τους ανταποκρίνονται σε 15 έως 215 λέξεις.
Ωστόσο, οι μελέτες έχουν εντοπίσει λίγα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του σκύλου όταν επεξεργάζεται λέξεις.
Για να εμβαθύνουν στο μυστήριο, η Μπόρος και οι συνεργάτες της κάλεσαν 18 ιδιοκτήτες σκύλων να φέρουν τα κατοικίδιά τους στο εργαστήριο μαζί με πέντε αντικείμενα που γνώριζαν καλά τα ζώα. Αυτά περιελάμβαναν μπάλες, παντόφλες, φρίσμπι, λαστιχένια παιχνίδια, καλώδια και άλλα αντικείμενα.
Στο εργαστήριο, οι ιδιοκτήτες έλαβαν οδηγίες να λένε λέξεις για αντικείμενα πριν δείξουν στον σκύλο τους είτε το σωστό αντικείμενο είτε ένα διαφορετικό.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να πει “Κοίτα, εδώ είναι η μπάλα”, αλλά να κρατήσει ψηλά ένα φρίσμι. Τα πειράματα επαναλήφθηκαν πολλές φορές με αντίστοιχα ή αναντίστοιχα αντικείμενα.
Κατά τη διάρκεια των τεστ, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων μέσω μη επεμβατικής ηλεκτροεγκεφαλογραφίας ή EEG. Μέσω αυτών ανακάλυψαν διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν τα αντικείμενα ταίριαζαν ή ήταν αντίθετα με τις λέξεις που είπε ο ιδιοκτήτης τους. Η διαφορά ήταν πιο έντονη για λέξεις που οι ιδιοκτήτες πίστευαν ότι τα σκυλιά τους γνώριζαν καλύτερα.
Παρόμοια εικόνα σε εγγραφές ΗΕΓ παρατηρήθηκε όταν στα τεστ συμμετείχαν άνθρωποι και καταλάβαιναν μια λέξη αρκετά καλά ώστε να σχηματίσουν μια νοητική παράσταση που είτε επιβεβαίωνε είτε δεν αντιστοιχούσε στο αντικείμενο που τους επιδεικνύονταν στη συνέχεια.
Η Μπόρος τόνισε ότι οι μελετητές δεν ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά κατανοούν τις λέξεις τόσο καλά όσο οι άνθρωποι. Θα χρειαστεί περαιτέρω δουλειά για να καταλάβουμε, για παράδειγμα, εάν οι σκύλοι μπορούν να γενικεύσουν με τον τρόπο που μαθαίνουν οι άνθρωποι ως βρέφη και να κατανοήσουν ότι η λέξη «μπάλα» δεν χρειάζεται να αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη, πολύ μασημένη σπογγώδη σφαίρα.
Η μελέτη εγείρει το ερώτημα γιατί, εφόσον οι σκύλοι κατανοούν ορισμένα ουσιαστικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν το δείχνουν. Μια πιθανότητα είναι ότι ένας σκύλος ξέρει σε τι αναφέρεται μια λέξη, αλλά δεν νοιάζεται να ενεργήσει σύμφωνα με αυτήν. «Ο σκύλος μου νοιάζεται μόνο για την μπάλα του», είπε η Μπόρος. «Αν του φέρω άλλο παιχνίδι, δεν τον νοιάζει καθόλου».
Η Dr Χόλι Ρουτ-Γκάτριτζ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, χαρακτήρισε το έργο «συναρπαστικό».
«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί νομίζω ότι είναι απίθανο αυτό να ξεκίνησε κατά την εξημέρωση, επομένως μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλα τα θηλαστικά», είπε. «Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό από μόνο του καθώς δίνει νέο φως στην εξέλιξη της γλώσσας.
«Μπορεί τα σκυλιά να μην νοιάζονται ιδιαίτερα να παίξουν το παιχνίδι «φέρε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα» όπως τα μάθαμε και τα εκπαιδεύσαμε μέχρι τώρα. Ο σκύλος σας μπορεί να καταλάβει τι λέτε, αλλά να επιλέγει να μην ενεργήσει».
Mε πληροφορίες από The Guardian
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE