File Photo epaselect epa11240928 People mourn at the Crocus City Hall concert venue following a terrorist attack in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 24 March 2024. EPA/MAXIM SHIPENKOV
Το φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα με πολλές δεκάδες νεκρούς δεν αποκλείεται να είναι ένα πρώτο μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι οι τζιχαντιστές όχι μόνον είναι πάντα εδώ αλλά κυρίως ότι αναδιοργανώνονται και δείχνουν ότι μπορούν να χτυπήσουν ξανά.
¨Εχοντας ως βάση το Αφγανιστάν, οι τρομοκρατικοί τους σχεδιασμοί περιλαμβάνουν εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και φυσικά την Ευρώπη.
Σε άρθρο της Bild am Sonntag με τίτλο « Τατζίκοι τρομοκράτες έχουν βάλει στο στόχαστρο και τη Γερμανία / Φόβος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», φιλοξενείται ρεπορτάζ του Frank Schneider.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο:
Οι τρομοκράτες από το Τατζικιστάν που φέρονται να ευθύνονται για το χτύπημα κοντά στη Μόσχα, αποτελούν απειλή και για τη Γερμανία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως εκτιμούν οι Αρχές ασφαλείας, καθώς στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία και κατόπιν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι συνιστούν τους τέλειους στόχους στην «αποκρουστική λογική» των τρομοκρατών.
Η ίδια πηγή, μάλιστα, τόνισε ότι, όπως φάνηκε και με τα γεγονότα των Χριστουγέννων στον Καθεδρικό της Κολωνίας (σ.σ.: στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας και είχε συλληφθεί ύποπτος από το Τατζικιστάν με την κατηγορία ότι σχεδίαζε χτύπημα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Καθεδρικό της Κολωνίας, ενώ κατόπιν ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις για τον ίδιο λόγο), οι μαχητές της οργάνωσης ISPK έρχονται στη Γερμανία μέσω της Ουκρανίας παριστάνοντας τους πρόσφυγες πολέμου.
Οι Αρχές, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στη Bild am Sonntag, εκτιμούν ότι οι Τατζίκοι διατηρούν στη Δυτική Ευρώπη ένα καλά οργανωμένο τρομοκρατικό δίκτυο με περισσότερους από 100 ισλαμιστές, ενώ μόνο στη Γερμανία θεωρείται ότι ζουν πάνω από 50, στην πλειοψηφία τους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Περαιτέρω σημείωσε ότι στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία είναι δυστυχώς εύκολη η πρόσβαση σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η εφημερίδα σχολιάζει, τέλος, ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μεταξύ των προσφύγων μπορεί να κρύβονται ισλαμιστές από το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν ή το Ουζμπεκιστάν.
To Νewsweek δημοσιεύει άρθρο του Tom O’Connor με τίτλο With World’s Attention on Gaza, ISIS Is Making a Global Comeback που αναφέρει ότι με το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς προσοχής να είναι απορροφημένο από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αυξάνει σταθερά τις δραστηριότητές της σε όλες τις ηπείρους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αναζωπύρωση του παγκόσμιου χάους.
Η ενέργεια αυτή συνιστά τη φονικότερη επίθεση μαχητών σε ρωσικό έδαφος από την κρίση ομηρίας σε θέατρο το 2002 στην Μόσχα. Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η επόμενη επιχείρηση θα μπορούσε να στοχεύσει σχεδόν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ.
Μόλις μία ημέρα πριν από την επίθεση, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Michael Kurilla, δήλωσε στους βουλευτές στο Κογκρέσο ότι «το ISIS-Khorasan διατηρεί την ικανότητα και τη βούληση να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα στο εξωτερικό σε διάστημα μόλις έξι μηνών με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση».
Η τελευταία επίθεση τράβηξε εκ νέου τη διεθνή προσοχή για τους τζιχαντιστές του ISIS που, στο απόγειό τους μόλις πριν από μια δεκαετία, προέδρευαν ενός αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου που εκτεινόταν στο μέγεθος της Πορτογαλίας. Ωστόσο, οι ρίζες της απόπειρας αναβίωσης του ISIS έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά εδώ και αρκετό καιρό.
Η αποκαλούμενη επαρχία Χορασάν της ομάδας (ISIS-K ή ISKP) ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στη χώρα-βάση της, το Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας αυτό το έθνος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν για να εξαπολύει επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας και εναντίον του γειτονικού Ιράν και του Πακιστάν.
Οι μαχητές του ISIS άρχισαν επίσης να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και εκτός της περιοχής, με τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Τατζικιστάν να εξουδετερώνουν πρόσφατα φερόμενες συνωμοσίες του ISIS-K.
Το ISIS δεν ήταν ποτέ φειδωλό στις δηλώσεις του σχετικά με τις διεθνείς φιλοδοξίες του, αλλά το παρακλάδι του στο Χορασάν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικό στη μετάδοση των προετοιμασιών για την επέκταση της εκστρατείας του.
Σε ένα άρθρο της έκδοσης του περιοδικού Voice of Khurasan του ISIS-K αυτού του μήνα, η ομάδα δήλωσε ότι «η επικράτεια του Ισλάμ δεν περιορίζεται ποτέ στο Αφγανιστάν, αλλά είναι πολύ ευρύτερη».
«Η γη του Ισλάμ είναι αυτή που κέρδισαν οι μουσουλμάνοι με τις θυσίες τους, η οποία καλύπτει την Αφρική, ξεκινά από το Ανατολικό Τουρκεστάν, μέχρι το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν», έγραψε ο συγγραφέας. «Εκτείνεται μέχρι την Τσετσενία και το Νταγκεστάν, και από την Τουρκία μέχρι την Ανδαλουσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και τόσα άλλα….».
Το άρθρο συνέχισε να περιγράφει ένα σύνορο του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στη νότια Γαλλία, ένα άλλο μεταξύ Ινδονησίας και Αυστραλίας και ένα τρίτο μεταξύ των γειτόνων της Ρωσίας με τουρκική και μουσουλμανική πλειοψηφία στην Κεντρική Ασία, οι οποίοι εδώ και καιρό αγωνίζονται με ισλαμιστές αυτονομιστές, και την περιοχή Xinjiang της Κίνας, όπου το ISIS-K προσπάθησε να αναζωπυρώσει μια εξέγερση των Ουιγούρων για την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου, ισλαμιστικού Ανατολικού Τουρκεστάν.
Το εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης του ISIS-K έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, όπου η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου.
Στην προηγούμενη έκδοση εμφανιζόταν σε περίοπτη θέση ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ του Ιράν, όπου το ISIS-K διεκδίκησε τη φονικότερη επίθεση στην 45χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας μόλις εβδομάδες νωρίτερα στην πόλη Κερμάν.
Τα μηνύματα του ISIS-K έχουν ξεσπάσει σε ένα ευρύ φάσμα εχθρών, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των ΗΠΑ Τραμπ και Μπάιντεν, του Κινέζου προέδρουXi, του Ρώσου προέδρου Πούτιν, καθώς και των ηγετών της Χαμάς και, κυρίως, των Ταλιμπάν, από τους οποίους η ομάδα έχει προσπαθήσει να απομυζήσει τη νομιμότητα και το ανθρώπινο δυναμικό.
Αν και το Αφγανιστάν μπορεί να μην είναι η έκταση της εμβέλειας του ISIS-K, φαίνεται να είναι η βάση των επιχειρήσεων. Η ομάδα πρωτοεμφανίστηκε στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα κατά τη διάρκεια της ραγδαίας ανόδου της στη γειτονική Μέση Ανατολή πριν από μια δεκαετία και συγκρούστηκε τόσο με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση όσο και με τους Ταλιμπάν.
Όταν τα αρχικά προπύργια του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία έπεσαν από μια σειρά ξεχωριστών εκστρατειών που διεξήγαγαν τοπικές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός συνασπισμού των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν, η ομάδα είχε ήδη αρχίσει να θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στο Αφγανιστάν.
Η χώρα αυτή αναφέρεται εδώ και καιρό ως «το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών» για την ιστορία των αποτυχιών που έχουν υποστεί οι εισβολείς μεγαλύτερης δύναμης, όπως η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν ο αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε από την εκστρατεία δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, το έκανε με τη διαβεβαίωση ότι οι Ταλιμπάν θα συνέχιζαν τον αγώνα εναντίον μαχητικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS. Αλλά το κυβερνών πλέον Ισλαμικό Κράτος αγωνίστηκε να περιορίσει την εξαπλούμενη απειλή, παρά την ενεργή εκστρατεία αντεπίθεσης.
Η ομάδα αποχαιρέτησε τα αναχωρούντα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιώντας βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, σκοτώνοντας 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς και περίπου 170 Αφγανούς πολίτες. Το ISIS-K κινητοποιήθηκε γρήγορα για να εκμεταλλευτεί τη νέα του ευελιξία για να προωθήσει μια αποστολή που, σε αντίθεση με εκείνη των Ταλιμπάν, εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν.
Ο Colin Clarke, ανώτερος ερευνητής στο Soufan Cente με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει επίσης συνεργαστεί συχνά με Αμερικανούς αξιωματούχους σε θέματα αντιτρομοκρατίας, δήλωσε στο Newsweek ότι θεωρεί την αυξανόμενη παρουσία του ISIS-K στο Αφγανιστάν ως βασικό παράγοντα που τροφοδοτεί την άνοδό του.
«Οι Ταλιμπάν είναι η μόνη αντιτρομοκρατική δύναμη που προσπαθεί να περιορίσει το ISIS-K μέσα στο Αφγανιστάν, τώρα που οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία παρουσία στη χώρα και οι Ταλιμπάν είναι ήδη καταβεβλημένοι με την προσπάθεια να κυβερνήσουν ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Clarke. «Οι Ταλιμπάν ήταν αποτελεσματικοί αντάρτες, αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί ως αντεπαναστατική δύναμη».
Τώρα, ο Clarke προειδοποίησε ότι το ISIS-K αποτελεί «σημαντική απειλή» και ότι τόσο οι επιθέσεις όσο και οι συνωμοσίες του από τη Μέση Ανατολή έως την Ευρώπη αποδεικνύουν ότι η ομάδα «εξακολουθεί να έχει σε μεγάλο βαθμό την πρόθεση να εξαπολύσει επιθέσεις, μαζί με, όπως φαίνεται, μια αυξανόμενη ικανότητα να το κάνει».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE