Ο ρωσόφιλος Όρμπαν στην Αμερική για τετ-α-τετ με τον Τραμπ στη Φλόριντα: Πρωτοφανής επίσκεψη ΝΑΤΟϊκού ηγέτη χωρίς πρόσκληση της Ουάσιγκτον

FILE PHOTO: Former US President Donald J. Trump and Hungarian Prime Minister Viktor Orban shaking hands during their meeting at Trump’s estate in Bedminster, New Jersey, USA, 02 August 2022. EPA/Vivien Cher Benko / Hungarian PM’s Press Office HANDOUT HUNGARY OUT HANDOUT




Όταν πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, κανείς δεν εκπλήσσεται όταν προβαίνει σε κάποια “πρωτοφανή κίνηση”. Η πορεία του μέχρι σήμερα το εγγυάται.

Όμως, η επιλογή του να μεταβεί χωρίς πρόσκληση από την Ουάσιγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες και με αποκλειστικό στόχο να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα, ανεβάζει πολύ τον πήχη της “διαφορετικότητάς” του έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων και, γενικότερα, δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ.

Πλέον προβαίνει σε κάτι “ανήκουστο”.

Ο Βίκτορ Όρμπαν βάζει μεγάλο στοίχημα με το ταξίδι αυτό, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται για τις καθοριστικής σημασίας αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος έχει έρθει κατ’ επανάληψη αντιμέτωπος με επικρίσεις από την κυβέρνηση του Τζο Μπάινεν για την ρωσόφιλη στάση του αλλά και την υποχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα του, θα φτάσει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα χωρίς πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο.

  •  Σε μια σχεδόν ανήκουστη κίνηση για ηγέτη χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ, δεν αναμένεται να συναντήσει κανέναν αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αντίθετα, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει αύριο Πέμπτη σε πάνελ με τον επικεφαλής ενός συντηρητικού thinktank, του Heritage Foundation, πριν συναντηθεί με τον Τραμπ στη Φλόριντα την Παρασκευή.

Η επίσκεψη, η οποία έρχεται καθώς οι σχέσεις της Ουγγαρίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό για την μεταψυχροπολεμική εποχή, παρακολουθείται στενά από τους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, εν μέρει λόγω των φόβων ότι ο Όρμπαν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσβασή του στον Τραμπ  για να προωθήσει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου όσο αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. .

  • «Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη πραγμάτων δέχεται πολύ σοβαρή επίθεση», δήλωσε ο Πέτερ Μπούντα, πρώην αξιωματούχος της Ουγγρικής αντικατασκοπείας. «Κάτι σαν τζογαδόρος της εξωτερικής πολιτικής, ο Όρμπαν έχει ποντάρει τα πάντα στην κατάρρευση αυτής της τάξης και στοιχηματίζει ότι αν δεσμευτεί εκ των προτέρων στις ανερχόμενες ανατολικές δυνάμεις, θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια πιο ευνοϊκή θέση.

«Τόσο ο Όρμπαν όσο και ο Πούτιν δείχνουν να επικεντρώνουν την επιχειρηματολγία τους στις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμφίβολα θα ωφελούσαν τους Ρώσους», είπε ο Μπούντα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει λάθος αν υποθέσει ότι ο Όρμπαν κάνει τελικά λόμπινγκ εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ υπέρ της Ρωσίας».

  • Εξάλλου, ο Ούγγρος ηγέτης έχει εκφράσει δημόσια την ελπίδα του για αλλαγή εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

«Στο τέλος του έτους, η παγκόσμια πολιτική σκηνή θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι φαινόταν στις αρχές του τρέχοντος έτους και, με τη βοήθεια του Θεού, τα περιθώρια ελιγμών της Ουγγαρίας δεν θα μειωθούν, αλλά θα επεκταθούν σε βαθμό που δεν έχουμε δει για πολύ καιρό», είπε ο Όρμπαν σε ομιλία του νωρίτερα φέτος.

  • «Δεν μπορούμε να ανακατευτούμε στις εκλογές άλλων χωρών, αλλά θα θέλαμε πολύ να δούμε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και να κάνει ειρήνη εδώ στο ανατολικό μισό της Ευρώπης », τόνισε.

Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ έχει προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση τόσο στη Βουδαπέστη και στην Ουάσιγκτον.

«Αν ο Τραμπ ήταν πραγματικά το πολέμιος της Κίνας όπως ισχυρίζεται ότι είναι, θα κατακεραύνωνε τον Όρμπαν που χαριεντίζεται με  το Πεκίνο», είπε η Καταλίν Τσεχ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί το αντιπολιτευόμενο κόμμα Momentum της Ουγγαρίας. «Αλλά φαίνεται ότι ο Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο να συμφιλιωθεί ακριβώς με αυτούς τους ίδιους τους αυταρχικούς ηγέτες», είπε, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν ακόμη και να ανταλλάσσουν σημειώσεις για το πώς να υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ υπηρετώντας τα  συμφέροντα του Πούτιν».

Ο Μπεν Κάρντιν, επί έτη βουλευτής των Δημοκρατικών που υπηρετεί ως πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις εξωτερικές σχέσεις, δήλωσε  ότι «ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Βίκτορ Όρμπαν, είναι ο κύριος παράγοντας που ασκεί πίεση στις Ουγγρο -Αμερικανικές σχέσεις».

Η ομάδα του Όρμπαν απορρίπτει αυτή την  κριτική. «Ενώ η παρούσα φιλελεύθερη κυβέρνηση στις ΗΠΑ μπορεί να μην επιδιώκει ενεργά να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ουγγαρία, υπάρχει αναμφισβήτητα ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ουγγαρία μεταξύ των συντηρητικών των ΗΠΑ», δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής του πρωθυπουργού.

«Ο Πρωθυπουργός Όρμπαν επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις», είπε. «Νομίζω ότι δεν είναι ασυνήθιστο. Οι ηγέτες ταξιδεύουν συχνά για διάφορους λόγους και συνεργάζονται με ομολόγους που ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες και τα εθνικά τους συμφέροντα».

  • Το ταξίδι θεωρείται ως μέρος της μακροχρόνιας προσπάθειας του Όρμπαν να γίνει κεντρικό πρόσωπο σε ένα διεθνές συντηρητικό κίνημα.

«Για αυτόν, είναι απλώς μια μεγάλη, μεγάλη στιγμή για την σημασία που αποδίδει στην εξωτερική πολιτική, και επίσης  μπορεί να ελπίζει ότι θα τον αναδείξει ως πιο σοβαρό παράγοντα στα μάτια των άλλων», δήλωσε ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Political Capital με έδρα τη Βουδαπέστη. , σημειώνοντας ότι οι χώρες του μεγέθους της Ουγγαρίας συνήθως δεν αποσπούν ιδιαίτερη προσοχή από τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Η ουγγρική κυβέρνηση –η οποία διατηρεί σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο, εξακολουθεί να απασχολεί πρώην κομμουνιστές αξιωματούχους ασφαλείας και είναι γνωστή για την τάση της να παραμορφώνει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στο εσωτερικό της– δεν ταιριάζει με τους παραδοσιακούς Αμερικανούς συντηρητικούς. Ο αείμνηστος Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν περιέγραψε τον Όρμπαν το 2014 ως «νεοφασίστα δικτάτορα».

Οι “επενδύσεις” Όρμπαν στον σκληρό πυρήνα των Ρεπουμπλικανών

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Όρμπαν έχει ξοδέψει σημαντικό χρόνο και χρήμα για την καλλιέργεια σχέσεων με ένα διαφορετικό σκέλος των συντηρητικών των ΗΠΑ. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια συμβούλους στις ΗΠΑ με συντηρητικούς δεσμούς για να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της.

Η ουγγρική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έχει επίσης εμπλακεί άμεσα στην προβολή της χώρας: για παράδειγμα, φιλοξένησε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων Βιβέκ Ραμασβάμι δύο φορές τον περασμένο χρόνο.

  • Πέρυσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φιλοξένησε Αμερικανούς που ταξίδεψαν για τη Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στην Ουγγαρία σε μια δεξίωση στο γραφείο του.

Εν τω μεταξύ, ένα δίκτυο από ουγγρικά κρατικά χρηματοδοτούμενα think tank και ιδρύματα χρηματοδοτούν θέσεις εργασίας και υποτροφίες για συντηρητικούς Αμερικανούς ειδήμονες και ακαδημαϊκούς, με ισχυρές διασυνδέσεις.

Οι Αμερικανοί θαυμαστές του Όρμπαν αντιτίθενται στην προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της Ουγγαρίας, και υπερασπίζονται την απόφασή του να επισκεφτεί τον Τραμπ.

Η Γκάντεν Πάπιν, συντηρητική ακαδημαϊκός που υπηρετεί ως πρόεδρος του κρατικού Ουγγρικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και πρόκειται να συνοδεύσει τον Όρμπαν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, είπε  ότι «κατά κάποιο τρόπο, αυτού του είδους η επίσκεψη δείχνει ότι η σχέση [Ορμπαν – Τραμπ] έχει πολιτικοποιηθεί άνευ λόγου, ιδιαίτερα από την αμερικανική πλευρά».

Πρώην αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντάλας που μετακόμισε στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια, η Πάπιν υποστήριξε ότι «υπήρξε διπλωματική επίθεση κατά της Ουγγαρίας λόγω του συντηρητικού χαρακτήρα της».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όλοι εμείς, ξέρετε, στη δεξιά πλευρά του διαδρόμου από την αμερικανική σκοπιά, θα ελπίζαμε σε ομαλοποίηση αυτής της σχέσης εάν εκλεγεί ο Τραμπ».

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ασταμάτητος ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη θριαμβευτική «Σούπερ Τρίτη»: Καλεί τον Μπάιντεν σε άνευ όρων τηλεμαχία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: