Ο ελληνικός freddo και το… φραπόγαλο στους δέκα καλύτερους καφέδες του κόσμου: Η λίστα του παγκόσμιου οδηγού γευσιγνωσίας Taste Atlas

FILE PHOTO: A group of people participate in a coffee tasting session in the province of Heredia, north of San Jose, Costa Rica, EPA, Jeffrey Arguedas




Ο παγκόσμιος οδηγός γευσιγνωσίας Taste Atlas δημοσίευσε, χθες Τετάρτη (06/03), τη λίστα με τους 38 καλύτερους καφέδες του κόσμου που έχουν την καλύτερη βαθμολογία από το κοινό.

Η Ελλάδα είχε παρουσία σε αυτή τη λίστα με τρεις καφέδες στην πρώτη δεκάδα της γνωστής ιστοσελίδας η οποία ασχολείται με κατατάξεις φαγητών και ροφημάτων, δημοσίευσε μια λίστα με τους καφέδες.

Οι λίστες του Taste Atlas βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.

Σύμφωνα με το Taste Atlas μπορεί ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο να έχουν ταυτιστεί με την Ιταλία, ωστόσο οι… freddo εκδοχές τους έχουν ελληνικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και βρίσκονται στην 3η και στην 4η θέση, αντίστοιχα.

Ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα, ο freddo espresso, φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλες χώρες, μιας και είναι στην θέση νούμερο 3, ενώ λίγο πίσω του είναι το «αδερφάκι» του, ο freddo capuccino. Η ελληνική παρουσία στους καφέδες δεν σταματά εκεί όμως καθώς στο «9» έχουμε τον φραπέ.

Μάλιστα, για το freddo εσπρέσο, το Taste Atlas ανέφερε:

«Ο freddo εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης. Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και περιχύνεται σε πάγο.

»Το ρόφημα σερβίρεται σκέτο, μέτριο ή γλυκό ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο freddo εσπρέσο έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990 και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά στο freddo καπουτσίνο, η ιστοσελίδα σημείωσε:

«Ο freddo καπουτσίνο είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.

»Ο freddo καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως freddo εσπρέσο. Πάντως, και τα δύο ροφήματα συναντώνται συνήθως στην Ελλάδα και απολαμβάνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Για τον φραπέ ο Taste Atlas έγραψε:

«Αν και η λέξη “φραπέ” εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο.

»Ο συνδυασμός παρασκευάζεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν το ρόφημα χύνεται σε ένα ποτήρι, να υπάρχει αφρός στην κορυφή.

»Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – οπότε συχνά αναφέρεται ως “φραπόγαλο”. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται τρεις βαθμοί γλυκύτητας (σκέτος, μέτριος, γλυκός)».

Μπορεί ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο να έχουν ταυτιστεί με την Ιταλία, ωστόσο οι… freddo εκδοχές τους έχουν ελληνικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και βρίσκονται στην 3η και στην 4η θέση, αντίστοιχα.

Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι καφέδες

  • Cuban εσπρέσο – Κούβα
  • Καφές νότιας Ινδίας – Ινδία
  • Freddo εσπρέσο – Ελλάδα
  • Freddo καπουτσίνο – Ελλάδα
  • Café Bombón – Ισπανία
    Καπουτσίνο – Ιταλία
  • Τουρκικός καφές – Τουρκία
  • Ristretto – Ιταλία
  • Φραπές – Ελλάδα
  • Βιετναμέζικος παγωμένος καφές – Βιετνάμ

Φέτος στον Πολύγυρο θα παρελάσουν… μαμούθ: O αρχιμάστορας των αρμάτων της Απόκριας επί 30 χρόνια έχει κατασκευάσει από τη λίμνη των κύκνων μέχρι τον Δούρειο Ίππο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: