FILE PHOTO: Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει να πλήττεται «δυσανάλογα» από τις διακρίσεις. Αυτό αποφάνθηκε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Και εξήγησε, μεταξύ άλλων, τι εννοούσε με το… δυσανάλογα. Ανέφερε ότι τα σημεία διέλευσης είναι ανεπαρκής, σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων και εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση και οι επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων! Και το θέμα δεν είναι πως του είπαν πως υπάρχουν ουρές αυτοκινήτων αλλά βρήκε και εξήγηση και λύση!
Ανέφερε, ακόμη, πως οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στο «νότιο τμήμα της Κύπρου» και πως οι αιτήσεις ιθαγένειας για παιδιά Τουρκοκυπρίων που γεννήθηκαν σε μικτούς γάμους (σ.σ. με ένα γονέα έποικο) και διαμένουν στο «βόρειο τμήμα της Κύπρου», συνεχίζουν να καθυστερούν ή να απορρίπτονται.
Πρόκειται για διατυπώσεις και ερμηνείες που δεν μπορούν να αντέξουν στην πραγματικότητα και στην ιστορική αλήθεια. Κάνει λόγο για δυσανάλογες διακρίσεις και τα παραδείγματα, τα οποία παρουσιάζει επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών από την Τουρκία.
Ωστόσο, το θέμα της τουρκικής κατοχής δεν αναφέρεται. Αναφέρει πως «η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους ανθρώπους σε όλο το νησί».
Πώς προέκυψε η διαίρεση; Από κανένα σεισμό; Από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 προέκυψε και θα συνεχίζεται όσο η κατοχική δύναμη αρνείται να αποχωρήσει από την Κύπρο.
Αυτή είναι η προσέγγιση της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών. Τα ίδια αναφέρει κατά καιρούς και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Μιλώντας το Σεπτέμβριο του 2022 στο «Cyprus Forum», έκανε λόγο για «δυσαρεστημένους Τουρκοκύπριους με την υφιστάμενη τάση», οι οποίοι «δεν βλέπουν οποιανδήποτε εναλλακτική».
Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούνται ως φαίνεται από τους Οηέδες ότι δεν μπορούν- δεν τους επιτρέπεται- να είναι δυσαρεστημένοι. Τόσο ο Φόλκερ Τουρκ όσο και ο Κόλιν Στιούαρτ δεν θεωρούν πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι, τελεία και παύλα! Δεν θεωρούν πως είναι θύματα διακρίσεων. Και γιατί να είναι; Δεν έχασαν τα σπίτια τους, δεν είναι κατεχόμενη η μισή τους πατρίδα…
Ο κ. Στιούαρτ και η ομάδα του είναι εκείνοι οι οποίοι μάλλον ενημερώνουν την Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να συντάσσει τις εκθέσεις της. Δεν έχουν ίδιαν εικόνα οι λειτουργοί της Αρμοστείας στη Γενεύη.
Πώς θα γίνει, όμως, η συγκόλληση; Με παροχές προς τους Τουρκοκύπριους πριν από τη λύση. Αυτή είναι η συνταγή, που προωθούν οι penholders Βρετανοί, αλλά και οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών.
Λένε, συχνά- πυκνά, ότι για παράδειγμα το περιουσιακό- που αφορά τους Ελληνοκύπριους- θα λυθεί μετά από την επίτευξη συμφωνίας. Τα άλλα, που αφορούν την άλλη πλευρά, γιατί πρέπει να λυθούν τώρα; Γιατί εάν επιλυθούν από τώρα προφανώς και δεν θα έχουν λόγο να συζητήσουν για λύση.
Με την προσέγγιση που αναπτύσσεται – αν και… τραβηγμένο από τα μαλλιά αλλά τίποτε δεν αποκλείεται πλέον – κάποια στιγμή θα αναφερθεί ότι πλήττεται «δυσανάλογα» από τις διακρίσεις η Τουρκία! Θα είναι θύμα διακρίσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία!
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE